...

Σάββατο, Ιουνίου 07, 2014

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
1986 κι ο ηλεκτρολόγος από το Τέξας, Ron Woodroof, μαθαίνει από τον γιατρό ότι πάσχει από τον ιό του Aids. Μη θέλοντας να καταθέσει τα όπλα, ξεκινάει μια μεγάλη μάχη με το ιατρικό κατεστημένο, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας, στους οποίους θα είχαν πρόσβαση και άλλοι ασθενείς της ίδιας νόσου.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την απονομή των Oscars, αλλά είμαι βέβαιη πως όλοι θυμάστε πόση αναστάτωση και πόσες συζητήσεις προκάλεσε το "Dallas Buyers Club", μια ταινία που κατάφερε να αποσπάει πληθώρα βραβείων, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση των oscar πρώτου και δεύτερου αντρικού ρόλου, να κερδίσει την εκτίμηση των κριτικών κινηματογράφου, αλλά και την αγάπη του φιλοθεάμων κοινού. Χθες, λοιπόν, αποφάσισα να την παρακολουθήσω κι εγώ, έστω και με καθυστέρηση, αφού το θέμα της φαίνεται πως ήταν αρκετά προκλητικό για τους οικείους μου, με αποτέλεσμα να αρνηθούν να με συνοδεύσουν στις αίθουσες. Δεν πειράζει, όμως, γιατί μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως το συναίσθημα θα ήταν ακριβώς το ίδιο, απλώς άργησε λίγο περισσότερο να έρθει. Γιατί ταινίες όπως το "Dallas Buyers Club" μπορεί να μην είναι αριστουργήματα, ωστόσο, έχουν κάτι να πουν και αυτό, πολλές φορές, είναι το πιο σημαντικό όλων.

Ο Ron Woodroof είναι ένας ματσό, ομοφοβικός Τεξανός ηλεκτρολόγος που ζει τη ζωή του στα άκρα. Γυναίκες, ποτό, ναρκωτικά και ροντέο, αποτελούν τις προτεραιότητές του και ο ίδιος ζει την κάθε μέρα πιστεύοντας πως έχει όσο χρόνο θέλει, στη διάθεσή του. Αυτό όμως θα αλλάξει όταν μετά από ένα ατύχημα που θα τον οδηγήσει στο νοσοκομείο, θα ανακαλύψει πως είναι φορέας του ιού του AIDS. Περνώντας απ' όλα τα στάδια, εκείνα της άρνησης, της αποδοχής, της ψυχολογικής κατάρρευσης, της κατάθλιψης, βρίσκει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να αναζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής του. Στο δρόμο του θα βρεθεί η τρανσέξουαλ Rayon, η οποία και θα τον βοηθήσει να στήσει το δικό του γραφείο, μέσω του οποίου προσφέρει σε ασθενείς όπως εκείνος, εναλλακτικές θεραπείες που τον φέρνουν σε κόντρα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων, ξεκινώντας έτσι ένας αγώνας ενάντια στο ιατρικό και φαρμακευτικό σύστημα μιας ολόκληρης χώρας.

Το σενάριο της ταινίας, φέρει την υπογραφή των Craig Borten και Melisa Wallack ενώ, στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και του μοντάζ βρέθηκε ο Jean-Marc Vallee. Όσον αφορά το σενάριο, χωρίζεται σε πολλαπλά επίπεδα θέλοντας να μας δείξει πολλές διαφορετικές πτυχές της ίδιας ιστορίας. Είναι μια ιστορία ανθρωποκεντρική και για το πως αντιμετωπίζει ο άνθρωπος τις δύσκολες καταστάσεις τις ζωής του, αποδεικνύοντας πως με μεγάλο αγώνα μπορεί να κάνει τη διαφορά και να φέρει την αλλαγή, είναι μια ιστορία για την σκοτεινή Αμερική της δεκαετίας του '80 που η διαφορετικότητα ήταν κάτι κατακριτέο, είναι μια ιστορία σεξ και ναρκωτικών, είναι μια ιστορία για μια ασθένεια που στιγμάτισε τον σύγχρονο κόσμο και τέλος, είναι μια ιστορία για τον πόλεμο ενάντια στο ιατρικό και φαρμακευτικό κατεστημένο που ελέγχει τα πάντα στον κόσμο του πόνου και της απελπισίας, χωρίς να λογαριάζει τίποτα παρά μονάχα την πρόοδο, θεωρητικά, και το κέρδος πραγματικά, ακόμα κι αν κάποιοι θα πληρώσουν το τίμημα. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες ασυμμετρίες στο σενάριο, ωστόσο ο Vallee χειρίζεται εξαιρετικά το υλικό που έχει στη διάθεσή του και το κοφτό μοντάζ, βοηθάει την ταινία να είναι ουσιαστική και να στοχεύει στον εκάστοτε στόχο της, χωρίς να φλυαρεί ή να πλατειάζει ανούσια.

Αυτή η ταινία, πάνω και πέρα απ' όλα, είναι μια ταινία ερμηνειών. Και ναι, μπορεί να εκτιμάμε το γεγονός πως τόσο ο McConaughey όσο και ο Leto, έχασαν εξαντλητικό βάρος προκειμένου να υποδυθούν τους χαρακτήρες τους, αυτό όμως που είναι πιο σημαντικό και πιο σπουδαίο, είναι η εσωτερική τους μεταμόρφωση. Φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν μελέτησαν απλά το ρόλο τους, αλλά έγιναν οι ίδιοι οι χαρακτήρες που κλήθηκαν να υποδυθούν, βιώνοντας στο πετσί τους κάθε ψυχολογική και συναισθηματική αλλαγή κι εξέλιξη στη διάρκεια της ζωής τους, όσο αυτή διήρκησε από τότε που ανακάλυψαν πως είναι φορείς. Ο McConaughey είναι συγκλονιστικός στο ρόλο ως Ron, ξετυλίγοντας όχι μόνο το πολύπλευρο ταλέντο του, αλλά και την πολύπλευρη φύση του χαρακτήρα του που μέσα από έναν μακροχρόνιο αγώνα ενάντια στο θάνατο, αναγκάζεται να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και παράλληλα, να κοιτάξει την ίδια την κοινωνία που ζει μέσα από ένα καθαρό πρίσμα που τον κάνει να αλλάξει τον χαρακτήρα του και να διαμορφώσει τα πιστεύω και τα ιδανικά του. Όσο για τον Leto, μοναδικά υπέροχος και συγκινητικός σε έναν ρόλο πρόκληση που μετά από τέσσερα χρόνια αποχής από το σινεμά, χαιρόμαστε που επέστρεψε για να τον υποδυθεί.

Η ταινία, συνολικά, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αριστούργημα, ωστόσο, δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων άλλη μια εμπορική ταινία του Hollywood, αν και κάπου προς το τέλος της, μοιάζει να τραμπαλίζεται και να χάνει ελαφρώς τον προσανατολισμό της. Η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι εξαιρετικά, στοχεύουν στον πυρήνα της ιστορίας, στην καρδιά την πρωταγωνιστών και θυμίζουν πραγματικό ανεξάρτητο κινηματογράφο, που είμαι βέβαιη πως σε πολλούς έχει λείψει. Θα ήθελα να έχει επικεντρωθεί λίγο περισσότερο στη νομική κόντρα ανάμεσα στον Ron και την Αμερικάνικο Οργανισμό Φαρμάκων, δεδομένου ότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που χαλάει την ευρύτερη αίσθηση που σου αφήνει ως παραγωγή, απλά δεν σου επιτρέπει να την χαρακτηρίσεις τέλεια. Επίσης, στον ρόλο της Garner, θα ήθελα να δω κάποια άλλη, πιο δοτική ηθοποιό, αλλά και πάλι στο σύνολο αυτό φαντάζει ψεγάδι. Με το οσκαρικό δίδυμο McConaughey-Leto, η ταινία παίρνει όσους πόντους χρειάζεται προκειμένου να ξεχωρίσει στις καρδιές όσων θα την δουν, σε μια ταινία που υμνεί τη ζωή, αλλά και τον αγώνα όλων εκείνων που παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο. Μια ταινία που συγκινεί χωρίς να γίνεται μελοδραματική και που αναμφίβολα, αξίζει να δείτε.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Dallas Buyers Club
Είδος: Δραματική
Σκηνοθέτης: Jean-Marc Vallee
Πρωταγωνιστές: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner, Dallas Roberts, Steve Zahn, Denis O`Hare, Griffin Dunne, Jane McNeill, James DuMont, Kevin Rankin, Bradford Cox, J.D. Evermore
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 117'

Επίσημο site:

Posted on Σάββατο, Ιουνίου 07, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

15 comments

Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2014


Ξεκινά σήμερα το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου στον ανανεωμένο χώρο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει έως τις 22 Ιουνίου.

Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 250 εκδότες από όλη τη χώρα, με σκοπό να αναδειχθεί το έργο τους.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της πόλης ως: «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και κατά τη διάρκεια του, θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις. Διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης.

Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, στις 8.30 το βράδυ, από τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στον χώρο της εξέδρας (δίπλα στο κτήριο του νερού).

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά: 18.30 - 23.00, Κυριακές: 11.00 - 13.30 και 18.30 -23.00.

Posted on Παρασκευή, Ιουνίου 06, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

3 comments

Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2014

Συνοπτική περίληψη των βιβλίων:
30λεπτα Γεύματα: "Θα σας δείξω πώς να βάζετε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύµα σε 30 λεπτά! Όχι µόνο ένα πιάτο, αλλά ένα ολόκληρο µενού µε υπέροχα πιάτα.
Αν σας αρέσει το φαγητό, όπως κι εµένα, και έχετε πεινασµένα στόµατα να θρέψετε όταν γυρίζετε σπίτι µετά από µια κουραστική µέρα, δώστε µου την ευκαιρία να σας δείξω έναν αληθινά επαναστατικό, νέο τρόπο µαγειρέµατος. Σε αυτό το βιβλίο θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε ένα πλήρες γεύµα µέσα στο χρόνο που σας παίρνει συνήθως για να µαγειρέψετε ένα πιάτο. Θα τα χάσετε όταν δείτε τι µπορείτε να κάνετε µέσα σε 30 λεπτά. Προσωπικά έµεινα άναυδος!
Ο σκοπός εδώ δεν είναι να υποβαθµίσετε την ποιότητα, αλλά να οργανωθείτε, να δουλεύετε γρήγορα και να χρησιµοποιείτε έξυπνα τεχνάσµατα για να σερβίρετε στο τραπέζι σας υπέροχα φαγητά σε ελάχιστο χρόνο. Καθένα από τα 50 γεύµατα του βιβλίου είναι προσεκτικά γραµµένο ώστε να µην καθυστερείτε καθόλου αλλά να µαγειρεύετε γρήγορα και αποτελεσµατικά. Έχω σχεδιάσει ολοκληρωµένα µενού που συνδυάζονται τέλεια µεταξύ τους και έχω οργανώσει τις συνταγές κάθε µενού µε µοναδικό και εύκολο τρόπο. Μαγειρεύοντας µε αυτό τον τρόπο εκµεταλλεύεστε κάθε λεπτό του χρόνου σας αποτελεσµατικά και διασκεδάζετε, χρησιµοποιώντας επιτέλους την κουζίνα σας για το σκοπό που προορίζεται.
Μπορεί να νοµίζετε πως αυτό είναι ακατόρθωτο, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται. Ρίξτε µια µατιά µέσα για να δείτε τι είδους γεύµατα σας περιµένουν. Από τη στιγµή που θα αρχίσετε να µαγειρεύετε µε αυτό τον τρόπο, θα τον αγαπήσετε και δεν θα ξαναγυρίσετε ποτέ πια στις παλιές σας συνήθειες."
15λεπτα Γεύματα: "Εμπνεύστηκα τα πιάτα αυτά από συνταγές από ολόκληρο τον κόσμο, και σας διαβεβαιώνω πως είναι νοστιμότατα. Οι συνταγές αυτές δοκιμάστηκαν από μάγειρες όλων των επιπέδων, από εφήβους και συνταξιούχους μέχρι πολυάσχολες μαμάδες και «πνιγμένους» μπαμπάδες, οι οποίοι έδειξαν την ίδια θετική και ενθουσιώδη ανταπόκριση μ’ εμένα και την ομάδα μου. Η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων ξεχωριστά βοήθησε να πάρουν οι συνταγές τη σημερινή μορφή τους. Από τη στιγμή που μπορούν αυτοί, μπορείτε κι εσείς."

Προσωπική άποψη:
Προσωπικά, ένα από τα αγαπημένα μου hobbies είναι το να μαγειρεύω, τόσο σε καθημερινή βάση για την οικογένειά μου, όσο και για φίλους σε πιο ιδιαίτερες περιστάσεις. Ουσιαστικά, θεωρώ πως η μαγειρική είναι ένα είδος τέχνης, καλλιτεχνικής έκφρασης και εκδήλωσης δημιουργικότητας και ναι, συμφωνώ με τη θεωρία που θέλει τον καθένα από εμάς ικανό να μαγειρέψει, αρκεί να έχει την όρεξη και τη διάθεση για να κάνει κάτι τέτοιο. Γιατί η μαγειρική, θέλει να την αγαπάς. Γιατί μόνο τότε μπορείς να αποδώσεις, να μάθεις, να γίνεις καλύτερος και γιατί όχι, να οδηγηθείς σε δικούς σου πειραματισμούς. Ένας τρόπος να μάθεις, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, είναι οι διάφορες εκπομπές μαγειρικής. Βέβαια, οι περισσότερες από αυτές, δείχνουν gourmet συνταγές για εστιατόρεια και όχι κάτι απλό, καθημερινό, οικογενειακό. Αυτός είναι και ο λόγος που μου αρέσουν οι εκπομπές του Jamie Oliver. Θυμίζουν κάτι από σπίτι.

Ξέρω πως ίσως να σας φαίνεται παράξενο που μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω βιβλία μαγειρικής, ωστόσο, οφείλω να τονίσω πως πρόκειται για δύο ιδιαίτερα βιβλία, πολυχρηστικότατα και που καμία σχέση δεν έχουν με τους παραδοσιακούς "Τσελεμεντέδες" που κληρονομήσατε από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες σας. Στα δύο αυτά βιβλία του Jamie, μπορείτε να βρείτε συνταγές απλές, εύκολες στην εκτέλεσή τους, με υλικά που σχεδόν πάντα υπάρχουν σε κάθε σπίτι, τις οποίες επεξηγεί βήμα προς βήμα με οδηγίες που είναι κάτι παραπάνω από κατανοητές. Βέβαια, υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα, αλλά αυτό έχει να κάνει και με το κατά πόσο πολύ χρησιμοποιείται την κουζίνα σας, ως χώρο, και κατά πόσο κάνετε μέσα σε αυτήν πράγματα πέραν το να βράζετε ένα αυγό ή ένα πακέτο μακαρόνια. Κι αναφέρομαι φυσικά στον εξοπλισμό που απαιτείται για να ολοκληρώσετε τις συνταγές αυτές, όχι γενικά, αλλά μέσα στον χρόνο που γίνεται από τον Jamie. Πάντως, αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά και δεν έχετε κάποια είδη του εξοπλισμού, μπορείτε πάντα να τα αγοράσετε καθώς είναι επένδυση και δεν στοιχίζουν και τόσο.

15' γεύματα, λοιπόν, που αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από ορεκτικό, κυρίως πιάτο και σαλάτα, ή πιο περίπλοκα κυρίως πιάτα που συνδυάζουν περισσότερα από ένα, πράγματα. 30' γεύματα που ναι μεν απαιτούν τον διπλάσιο χρόνο, αλλά είναι άκρως ολοκληρωμένα, περιλαμβάνοντας μέχρι και επιδόρπιο που συνήθως, είναι το πιο δύσκολο, απαιτητικό και χρονοβόρο στοιχείο ενός γεύματος. Ε, λοιπόν, ο Jamie έχει μικρές λύσεις για μεγάλα πιάτα που δεν θα σας εξαντλήσουν και που δεν απαιτούν να είστε σεφ για να πετύχετε το σωστό αποτέλεσμα, ούτε να έχετε στην κατοχή σας πανάκριβες συσκευές που θα τις χρησιμοποιείτε σπάνια έως ποτέ. Κι αν νομίζετε πως τα βιβλία είναι ακριβά, πρέπει να σας τονίσω πως όχι μόνο πρόκειται για δύο εξαιρετικές εκδόσεις, αλλά που περιλαμβάνουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό και που κακά τα ψέματα, σε βάθος χρόνου, θα σας κάνουν να εξοικονομίσετε χρήματα αλλά και χρόνο, με τις συμβουλές που σας δίνουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίων:
Συγγραφέας: Jamie Oliver
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γεώργιος / Αυγουστίνου Παρασκευή
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Μαγειρική
Έτος Έκδοσης: 2011 / 2012
Αρ. σελίδων: 288 / 288
ISBN: 978-960-364-456-9 / 978-960-364-534-4

Posted on Πέμπτη, Ιουνίου 05, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2014

Το "Junketsu Drop" είναι yaoi manga το οποίο και κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις France Shoin, αρχικά με το να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο δικό τους περιοδικό, "Canna", και αργότερα την ίδια χρονιά, ως ολοκληρωμένο τεύχος. Το manga αυτό των 6 κεφαλαίων, 5 κανονικών κι 1 extra, και των 173 σελίδων, προέκυψε από την συνεργασία της Watarumi Naho και της Kisaragi Manami, με την πρώτη να υπογράφει το κείμενο και τη δεύτερη το σχέδιο, δύο προσωπικότητες χωρίς μεγάλη προϋπηρεσία στο χώρο των manga οι οποίες, ωστόσο, απέδειξαν την καλή τους διάθεση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Ο Kasukabe είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς μαθητές του σχολείου του, άριστος μαθητής και πολύ εμφανίσιμος, στοιχεία που τραβούν την προσοχή όλων πάνω του. Μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που ο Misato, αθλητής και εξαιρετικά όμορφος, έρχεται στο σχολείο του πρώτου με αποτέλεσμα να αρχίσει να αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος, ειδικά για τις νεαρές μαθήτριες. Φυσικά, αυτή η κατάσταση, κάθε άλλο παρά ευχάριστη δεν είναι για τον εγωκεντρικό Kasukabe, ο οποίος και αναπτύσσει μια σχέση μίσους και συνεχούς κόντρας και αντιπαλότητας με τον Misato, ο οποίος με την σειρά του φαίνεται διατεθειμένος να παίξει αυτό το παιχνίδι. Μια μέρα, ο Kasukabe, θα σώσει τον Misato να διαφύγει από μια ομάδα κοριτσιών που τον έχουν πάρει στο κατόπι και αυτό θα σταθεί η αφορμή να τον πειράξει σχετικά με τις επιτυχίες του, αλλά και να ανακαλύψει πως παρά την γοητεία που ασκεί, ο Misato, παραμένει παρθένος σε κάθε τι σεξουαλικό. Το πείραγμα αυτό αρχίζει να γίνεται ακόμα πιο χοντρό με αποτέλεσμα να πάρει διαφορετική τροπή και κατ' επέκτασιν, να αλλάξει και η πορεία της σχέσης τους με έναν τρόπο που κανείς τους δεν είναι βέβαιος πως πρέπει να διαχειριστεί.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Θα ξεκινήσω λέγοντας πως θεωρώ αρκετά δύσκολο να συνεργαστούν δύο άνθρωποι προκειμένου να πετύχουν από κοινού ένα αποτέλεσμα. Όταν ο mangaka με τον author της ιστορίας δεν είναι το ίδιο πρόσωπο, δεν είναι εξίσου εύκολο με το να βγάζει όλη τη δουλειά ένα και μόνο άτομο. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται πως η Maho και η Manami έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό, έτσι ώστε το κείμενο να συνάδει με την εικόνα, οδηγώντας σε ένα ιδιαιτέρως καλό αποτέλεσμα συνολικά, παρά που καμία από τις δυο τους δεν έχει πολύ μεγάλη προϋπηρεσία.
- Για να μην λέμε και πως όλα είναι καλά και άγια, το σχέδιο της Manami, έχει κάποια θεματάκια. Όχι πως σου δίνει μια αίσθηση προχειρότητας, αλλά μάλλον μια αίσθηση απειρίας. Δεδομένου ότι το βιογραφικό της είναι γεμάτο από dj manga, καταλαβαίνουμε πως ξεκίνησε να σχεδιάζει από hobby και πως κάποια στιγμή, της δόθηκε η δυνατότητα να κάνει κάτι περισσότερο. Έχει καλές προοπτικές, αρκεί να αρχίσει να σχεδιάζει πιο απαλές γραμμές και όχι τόσο έντονα ορισμένα χαρακτηριστικά των ηρώων, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα σε κάποια άλλα. Τα πάντα είναι θέμα ισορροπίας.
- Ας περάσουμε στο story plot που ομολογουμένως, αν και αρκετά συνηθισμένο στην κατηγορία του, είναι καλοδουλεμένο και σωστά αναπτυγμένο. Υπάρχει μια εξελιχτική πορεία στην ιστορία, χωρίς να βιάζει τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα καθ' όλη της την διάρκεια, επιτρέποντάς μας να έχουμε μια πλήρη, σφαιρική εικόνα των καταστάσεων, αλλά και των συναισθημάτων των βασικών χαρακτήρων.
- Και μιας και αναφέραμε τους βασικούς χαρακτήρες, πρέπει να ομολογήσω πως το ψυχογράφημά τους είναι πάρα πολύ καλό και με την σταδιακή του εξέλιξη, μας επιτρέπει να δούμε, καταλάβουμε και επεξεργαστούμε τα πάντα, χωρίς να βιαζόμαστε ή να νιώθουμε πως ασφυκτιούμε. Οι Kasukabe και Misato, είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από την πρώτη κιόλας στιγμή, και η διάκριση ανάμεσα στους δύο είναι ολοφάνερη χωρίς να αφήνει κενά σημεία ή λεπτές, ανεξερεύνητες γραμμές που μπορεί να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις.
- Το σημαντικότερο όλων, είναι το θέμα που θέλει να θίξει η ιστορία που δεν είναι άλλο από την διερεύνηση της σεξουαλικότητας στην φάση της εφηβείας και πόσο δύσκολο είναι να την διαχειριστεί κανείς, άσχετα από τις προσωπικές του προτιμήσεις. Το να δείχνεις έμπειρος δεν σημαίνει ότι είσαι κιόλας και το να διαχειριστείς το βάρος του φαίνεσθαι κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Επιπλέον, πραγματεύεται τον ρόλο της κυριαρχίας σε μια σχέση και πως αυτή μπορεί να λειτουργήσει σωστά και όχι στα πλαίσια της υπερβολής ή ακόμα και της εκμετάλλευσης.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια ευχάριστη ιστορία, ως προς την ανάγνωσή της, που έχει να κάνει με τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και τα ερωτικά πάθη, που πρέπει να βρουν ισορροπία μέσα στην καθημερινότητα που επιτάσσει ορισμένους κανόνες και κοινωνικά πρότυπα με τα οποία μπορεί να μην είμαστε σε θέση να συμβαδίσουμε πάντοτε. Μια ιστορία για το φαίνεσθαι και πως αυτό επηρεάζει τη ζωή μας και τις αποφάσεις που λαμβάνουμε μέσα σε αυτή, αλλά και του που μπορούν αυτές να μας οδηγήσουν. Μια ιστορία για την ανακάλυψη της σεξουαλικότητάς μας, τον τρόπο που πρέπει να την χειριστούμε και του πόσο δύσκολος μπορεί να αποδειχθεί ο χειρισμός της στην πράξη. Μια ιστορία για τον έλεγχο, την κυριαρχία και την επιβολή μέσα στις σχέσεις, όπου λειτουργεί ο νόμος της ζούγκλας που θέλει τον πιο ισχυρό, πνευματικά κυρίως, να παίρνει τα ηνία στα χέρια του. Σίγουρα υπάρχουν κάποια θεματάκια όσον αφορά το σχέδιο και δίνεται αρκετά μεγάλη βαρύτητα στο σεξουαλικό σκέλος, ωστόσο, το πρώτο κομμάτι δεν είναι στα όρια του κακού ώστε να μας επηρεάζει ή να χαλάει την γενική αισθητική του manga και το δε δεύτερο, δεν είναι τόσο έντονο ή προκλητικό ώστε να μας απομακρύνει από την ουσία και το συναίσθημα.

Posted on Τετάρτη, Ιουνίου 04, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2014


Οι εκδόσεις ΚΕΣΤΟΣ και οι εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος της Christina Lauren, "Όμορφο Κάθαρμα" και 3 αντίτυπα του μυθιστορήματος της Tara Sue Me, "Η Εκπαίδευση". 

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων Κεστός στο Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Κεστός/1410349702562761
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων Λιβάνης στο Facebook:
https://www.facebook.com/www.livanis.gr
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημόσια κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 02/06/2014 και λήγει 07/06/2014. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Δευτέρα, Ιουνίου 02, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Κυριακή, Ιουνίου 01, 2014

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Από τη μέρα που έκλεισε τα δεκαεπτά της χρόνια, η Σκάι είναι διχασμένη ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στην Τάξη και στην Επανάσταση, στον Ντέβιν και στον Άσερ. Η απόφασή της να μην επιλέξει τίποτε από τα δύο ήταν μια έκπληξη και για τις δύο πλευρές.
Με τη βοήθεια των φίλων της, η Σκάι χαράσσει τη δική της πορεία και επιδιώκει να συμμαχήσει με τους εξεγερμένους. Η αποστολή αυτή, όμως, είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι φανταζόταν. Και ο μεγάλος της έρωτας μπορεί να είναι ο πλέον θανάσιμος εχθρός της. Για να επιβιώσει, η Σκάι θα πρέπει να βασιστεί στις δυνάμεις της και στη θέλησή της. Γιατί έχει ένα μέλλον αλλά και μια αγάπη για τα οποία αξίζει να πολεμήσει.

Προσωπική άποψη:
Έχω διαβάσει αρκετές ιστορίες για αγγέλους και αναμφίβολα, ανάμεσα στις αγαπημένες μου σειρές, συγκαταλέγεται το "Αγγελικό Σκοτάδι". Έχοντας περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τότε που ολοκλήρωσα την ανάγνωση του δεύτερου βιβλίου της σειράς, πήρα το τρίτο και τελευταίο στα χέρια μου με μεγάλη αγωνία, αλλά και με αρκετά μεγάλη συγκίνηση. Όταν ένα αγαπημένο σου ταξίδι φτάνει στο τέλος του, δεν μπορείς να αισθανθείς διαφορετικά, ακόμα κι αν προσπαθήσεις και στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήθελα καν να κάνω τον κόπο. Η Davies, λοιπόν, έρχεται να ολοκληρώσει την ιστορία της με τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο, βαθιά συναισθηματικό και διαφορετικό θα λέγαμε, απ' ότι έχουμε συνηθίσει, δεδομένου ότι εξαρχής μας είχε συστήσει τους αγγέλους της με έναν ολότελα δικό της τρόπο, που σχεδόν δεν θύμιζε σε τίποτα τα όσα είχαμε διαβάσει ως τότε, κερδίζοντας το προσωπικό της στοίχημα, αλλά και την αγάπη μας.

Έχουν περάσει έξι μήνες απ' όταν η Σκάι ανακάλυψε ποια είναι στην πραγματικότητα, αλλά και ποιες είναι οι ξεχωριστές δυνάμεις που έχει. Έφτασε στο σημείο που έπρεπε να κάνει μια επιλογή, να διαλέξει ανάμεσα στην Τάξη και την Επανάσταση. Και όμως, αυτό που φάνταζε απλό, αποδείχθηκε πως ήταν πιο περίπλοκο απ' όσο πίστευε και έτσι, η Σκάι, έκανε μια επιλογή πολύ διαφορετική. Επέλεξε να μην ανήκει σε κανένα από τα δύο αυτά στρατόπεδα αλλά να ιδρύσει ένα νέο, ένα δικό της, ένα στρατόπεδο που θα υπερασπιζόταν κάτι πιο σημαντικό από την τάξη ή την αναρχία. Να επιλέξει το στρατόπεδο των γονιών της και να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησαν εκείνοι τόσα χρόνια πριν και που για χάρη του, έχασαν τη ζωή τους. Με τη βοήθεια των φίλων της, η Σκάι, πρέπει να χαράξει τον δικό της δρόμο, συγκεντρώνοντας τις δυνάμεις των Άναρχων και δημιουργώντας έναν νέο κόσμο που θα ακολουθήσει νέους κανόνες. Τι είναι πρόθυμη να θυσιάσει για να επιτύχει και ποιον μπορεί πραγματικά να εμπιστευτεί, την στιγμή που ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός της και που το τέλος είναι πιο κοντά απ' όσο πίστευε;

Πολύ εύστοχα, η Davies, επιλέγει στο τρίτο και τελευταίο μέρος της ιστορίας της να μην επικεντρωθεί στο ρομάντζο της Σκάι και του Άσερ, αλλά ούτε και να αναλωθεί σε κουραστικούς συναισθηματισμούς και προβληματισμούς της ηρωίδας, σχετικά με το ποια είναι και που βαδίζει. Η Σκάι έχει ανακαλύψει τις απαντήσεις σε όλα αυτά εδώ και καιρό, έχει πάρει τις αποφάσεις τις, έχει κάνει τις επιλογές της και τώρα, καλείται να ζήσει με αυτές αλλά και να ακολουθήσει το μονοπάτι που η ίδια χάραξε, παλεύοντας για το καλύτερο δυνατό. Γενικά, η Σκάι, είναι μία από της ηρωίδες εκείνες της λογοτεχνίας του φανταστικού, που μέσα από το μεγάλο της ταξίδι ωρίμασε, γνώρισε τον εαυτό της και κατέληξε απολύτως συνειδητοποιημένα σε ένα μονοπάτι που δεν έχει επιστροφή, σε ένα μονοπάτι που δεν είχε άλλη επιλογή παρά να το ακολουθήσει. Είναι η προσωποποίηση του να ακολουθείς τα ιδανικά σου, του να έχεις ελεύθερη βούληση και να μπορείς να παίρνεις τις αποφάσεις εκείνες που εσύ θεωρείς σωστές και ηθικές, χωρίς να ακολουθείς τον κώδικα που κάποιος άλλος σου επέβαλε. Και αυτή είναι η διαφορά της Εξέγερσης από την Τάξη ή και την Επανάσταση, ακόμα.

Η συγγραφέας δεν βιάζεται, παρά χτίζει την ιστορία της βήμα-βήμα, αφήνοντας τα γεγονότα να εξελιχθούν μόνα τους, χωρίς να πιέζει καταστάσεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις ως αναγνώστης. Η ιστορία της Σκάι, των φίλων και των εχθρών της, κλιμακώνεται σταδιακά, οδηγώντας στην κορύφωση του δράματος με τρόπο απλό και αβίαστο, αυξάνοντας την αγωνία μας όλο και περισσότερο κάθε κεφάλαιο που αφήνουμε πίσω μας, επιτρέποντάς μας να κατανοήσουμε το κάθε τι στον απόλυτο βαθμό, έτσι ώστε όταν φτάνουμε στο φινάλε να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία όσον αφορά την ρεαλιστικότητα των όσων παρακολουθήσαμε και γίναμε μάρτυρες μέχρι σήμερα. Η περιπέτεια και η δράση δεν υποσκελίζονται και αντίθετα, πολλές φορές, πιάνουμε τους χτύπους της καρδιάς μας να έχουν ανέβει λίγο πιο πάνω από το κανονικό αφού γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει μάχη χωρίς απώλειες και πως τίποτα δεν γίνεται για το κοινό καλό χωρίς γίνουν κάποιες θυσίες. Και το παρελθόν της Σκάι, το επιβεβαιώνει περίτρανα.

Αληθινό, ειλικρινές και βαθιά συναισθηματικό, το τρίτο μέρος της τριλογίας αυτής έρχεται να μας μιλήσει για πράγματα της καθημερινότητας, μέσω ενός φανταστικού πρίσματος που μας γοητεύει και μας καθηλώνει. Υποχρέωση, τιμή, κανόνες, ελεύθερη βούληση, δικαίωμα επιλογής, αγάπη, μίσος, είναι έννοιες αντίθετες από τη μία μεριά, ικανές να αλληλοσυμπληρωθούν από την άλλη, οι οποίες και περιπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι εκπλήξεων και ανατροπών που οδηγούν σε ένα φινάλε αρκετά διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε. Είναι μια ιστορία για την δικαίωση, συναισθηματική και ηθική, μια ιστορία για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου που με τα καλά του και τα στραβά του, θα γεννηθεί μέσα από τα χαλάσματα ενός παλιού. Κάθε τέλος, είναι και μια νέα αρχή. Εκεί όπου υπάρχει σκοτάδι, υπάρχει και φως. Και ίσως, τελικά, αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα, είναι η ισορροπία ανάμεσα στα δύο και η δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς ποιο είναι το σωστό για εμάς, ακόμα κι αν η επιλογή μας αποδειχθεί λάθος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jocelyn Davies
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-01-0595-7

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/28877/vivlio-aggeliko-skotadi-jocelyn-davies

Posted on Κυριακή, Ιουνίου 01, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments