...

Τετάρτη, Μαΐου 07, 2014

Είχα πολλές μέρες να αναφέρω την Junko και ανησυχήσατε, σωστά; Μην πανικοβάλλεστε και όπως ήταν αναμενόμενο, επανέρχομαι σε αυτήν και το έργο της, με το μεγαλύτερο ίσως manga που έχει δημιουργήσει, το "Ouji no Kikan" το οποίο αποτελείται από 10 κεφάλαια και φτάνει αισίως τις 236 σελίδες και που κυκλοφόρησε σε συνέχειες από τον εκδοτικό Taiyo Tosho στο περιοδικό "HertZ" το 2010. Ένα ακόμα manga από την λατρεμένη δημιουργό το οποίο βασίζεται σε πολλαπλές ιστορίες και που φυσικά, απολαμβάνεις σε όλη του την έκταση.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Ouji no Kikan: Τα πρώτα 2 κεφάλαια, καθώς και το 10ο και τελευταίο, extra κεφάλαιο του manga, συνθέτουν την βασική ιστορία από την οποία και πήρε το γενικό του όνομα το τεύχος. Είναι η ιστορία των Kou και Fumihiro, δύο ξαδέρφων οι οποίοι και συναντιούνται έπειτα από πολλά χρόνια στο γάμο της αδερφής του πρώτου. Ο Fumihiro, που ήταν στο παρελθόν ένας χοντρός κι αδιάφορος έφηβος, και που θαύμαζε τον ξάδερφό του επιδιώκοντας να του μοιάσει, έχει μεταμορφωθεί σε έναν γοητευτικό νεαρό άντρα που θυμίζει περισσότερο πρίγκιπα. Ανάμεσά τους, δημιουργείται μια σχέση που δεν θα χαρακτηρίζαμε ακριβώς οικογενειακή, με τον Kou να χάνει την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό του όλο και περισσότερο, θεωρώντας πως τώρα πια δεν έχει κάτι άξιο να το ζηλέψει κανείς, νιώθοντας παράλληλα ανασφάλεια πως έχει γίνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ήταν κάποτε και γοήτευε τον Fumihiro. Μια περίπλοκη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αποφασίσουν πως κι αν μπορούν να πορευτούν μαζί.
Metamorphosis: Τα κεφάλαια 3 έως 6, αναφέρονται στην ιστορία των Adachi και Ritsu, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι φίλοι από τότε κιόλας που ήταν ακόμα παιδιά. Ο Ritsu ήταν ανέκαθεν ένα ευγενικό και χαμηλών τόνων, εσωστρεφές παιδί, όμως τώρα πια, κάτι φαίνεται να έχει αλλάξει πάνω του καθώς και στην συμπεριφορά του, γεγονός που δεν περνάει απαρατήρητο, κάνοντας τον Adachi να αναρωτιέται τι του συμβαίνει. Εξαιτίας ενός τυχαίου περιστατικού, υποθέτει πως ο λόγος της αλλαγής αυτής του φίλου του, δεν είναι άλλος από τον μέντορα του Ritsu, έναν τύπο που ο ίδιος ο Adachi θεωρεί προβληματικό, γεγονός που αρχικά του προκαλεί αποτροπιασμό όμως λίγο αργότερα, αποφασίζει πως πρέπει να αποδεχτεί τον φίλο του και τις επιλογές του, όποιες κι αν είναι αυτές. Βέβαια, τα πράγματα αποδεικνύονται πιο περίπλοκα απ΄όσο φαίνονται αφού ο Adachi συνειδητοποιεί πως αυτό που νιώθει για τον Ritsu δεν είναι μόνο φιλικά αισθήματα, αλλά κάτι περισσότερο και πως ίσως, να είναι πια πολύ αργά για να κάνει κάτι γι' αυτό.
By His Side: Στα κεφάλαια 7 έως 9, συναντάμε τον Haijima ο οποίος είναι τρελά ερωτευμένος με τον Shimizu ο οποίος, όχι μόνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα του φίλου του προς το πρόσωπό του, αλλά έχει βρει και φιλενάδα, γεγονός που έχει αναστατώσει πάρα πολύ τον πρώτο. Ο καλύτερός του φίλος, ο Hachiya, προσπαθεί να τον παρηγορήσει και το ένα φέρνει το άλλο με αποτέλεσμα να τον φιλήσει, κάνοντας τα πράγματα ανάμεσα στους τρεις τους ακόμα πιο περίπλοκα. Ο Hachiya δεν μπορεί να περιορίσει την ζήλια που νιώθει για το ενδιαφέρον που δείχνει ο Haijima στον Shimizu, παρά που δεν έχει καμία ελπίδα μαζί του, ενώ ο Haijima θέλει τα πράγματα να γίνουν όπως πριν, κάτι που μόνο εύκολο δεν είναι. Έτσι, ο Hachiya, αποφασίζει να διατηρήσει κάποιες αποστάσεις, δίνοντας στους δυο τους τον χρόνο που χρειάζονται, κάνοντας τον Haijima να συνειδητοποιήσει πως τελικά, αυτό που θέλει, ίσως να είναι διαφορετικό από αυτό που πίστευε.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Μπορεί να γίνομαι κουραστική και να επαναλαμβάνομαι κάποιες φορές, όμως επειδή είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να αναφέρω ότι τα manga με πολλαπλές, μικρές ιστορίες, δεν είναι από αυτά που προτιμώ ή έστω, δεν βρίσκονται στην κορφή της λίστα μου, αφού τις περισσότερες φορές με αφήνουν με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, με κάποια από όλες τις ιστορίες να είναι ριγμένη έναντι των άλλων. Στην προκειμένη περίπτωση, η Junko, έχει μοιράσει ισότιμα τον χρόνο της ανάμεσα στις τρεις αυτές ιστορίες, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν και να ολοκληρωθούν με φυσικό τρόπο. Φυσικό επόμενο είναι στο τέλος της ανάγνωσης να έχουμε τη δικιά μας αγαπημένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι άλλες δεν είναι ολοκληρωμένες και σωστά δομημένες.
- Σε ότι έχει να κάνει με την πρώτη ιστορία, μου αρέσει ο τρόπος που η Junko δουλεύει παράλληλα με δύο διαφορετικές έννοιες που σχετίζονται άμεσα με την εσωτερικότητα του ατόμου. Από τη μία, έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της άσκησης επιρροής, ακόμα κι αν δεν το επιθυμούμε ή αν δεν το καταλαβαίνουμε, και κατά πόσο ένας άνθρωπος μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιον άλλον, οδηγώντας τον να αλλάξει τη ζωή του. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο της αντίστροφης ψυχολογίας και κατά πόσο μπορούμε να επηρεαστούμε αρνητικά από ένα άτομο που κάποτε εμπνεύσαμε και που ίσως, στο σήμερα, να νιώθουμε πως μας έχει ξεπεράσει και κατά συνέπεια, δεν μας χρειάζεται άλλο πια.
- Η δεύτερη ιστορία, είναι η δικιά μου αγαπημένη. Μια ιστορία η οποία επίσης παίζει σε διπλό ταμπλό. Από τη μία, τίθεται για μια ακόμη φορά το θέμα της διαφορετικότητας και κατά πόσο μπορεί αυτή να επηρεάσει ή και να αλλάξει τη σχέση μας με έναν άνθρωπο που μέχρι πρότινος, ήταν σημαντικός για εμάς. Από την άλλη, έχει να κάνει με το θέμα της αποδοχής των επιλογών ενός ανθρώπου που αγαπάμε, ακόμα κι όταν πιστεύουμε πως είναι λάθος. Είναι καλύτερα να σιωπήσουμε και να αφήσουμε τον άλλον να φύγει, ή να μιλήσουμε και να εκφράσουμε αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε, έστω κι αν κρύβει μέσα του ρίσκο;
- Η τρίτη και τελευταία ιστορία είναι η πιο συνηθισμένη θεματολογικά, ωστόσο, είναι αυτή με την οποία μπορούν να ταυτιστούν οι περισσότεροι αναγνώστες. Ένα ερωτικό τρίγωνο που εξελίσσεται σε σχολικά πλαίσια και μια ιστορία έρωτα κι απόρριψης που λίγο έως πολύ, όλοι μας έχουμε ζήσει στην εφηβεία. Επιπλέον, σχετίζεται άμεσα με το φαινόμενο του ότι όταν χάσεις κάτι το εκτιμάς πραγματικά, κάτι που όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ισχύει στον απόλυτο βαθμό. Γιατί ορισμένες φορές, ακόμα και τα συναισθήματά μας, δεν μπορούν να είναι καθαρά, παρά μονάχα αν μας δοθεί το σωστό κίνητρο για να το δούμε χωρίς παρωπίδες.
- Για το σχέδιο της Junko δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο απ' όσα είπα στα προηγούμενα κείμενα που αφορούσαν manga της. Ίσως είναι η απόλυτη εκπρόσωπος του slice of life yaoi, μεταφέροντας την ουσία του είδους τόσο στο τεχνικό, όσο και στο κομμάτι της αφήγησης των εκάστοτε γεγονότων, συνδυάζοντάς τα με τρόπο μοναδικό. Καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις κι εσύ ο ίδιος ως μέρος της ιστορίας, να γελάσεις, να συγκινηθείς, ακόμα και να προβληματιστείς και αυτό, αν μη τι άλλο, είναι κάτι που δεν γίνεται να μην το εκτιμήσεις σε μια καλλιτεχνική δουλειά που όχι μόνο υποστηρίζει, αλλά είναι πραγματικά βγαλμένη μέσα από τη ζωή.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Αγαπημένη Junko που πάντα και με κάθε της δουλειά, ξέρει πως να μας κερδίζει. Με ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη ζωή, ιστορίες απλές, καθημερινές και συνάμα, τόσο αληθινές και οικείες. Ιστορίες που θα μπορούσε να ζήσει ο καθένας από εμάς, γεγονότα που το πιθανότερο είναι πως έχουμε ζήσει, είτε σε μικρότερη, είτε σε μεγαλύτερη έκταση. Ιστορίες αστείες, συγκινητικές, που σε κάνουν να θυμώνεις, να σκέφτεσαι, να ελπίζεις. Ξέρω πως μπορεί να ακούγομαι κάπως υπερβολική αυτή τη στιγμή αλλά ειλικρινά, δεν με νοιάζει και δεν με πειράζει τι μπορεί να σκεφτείτε. Άλλωστε, είμαι εκατό τις εκατό βέβαιη πως αν μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε οποιοδήποτε manga της Junko και όχι απαραίτητα το συγκεκριμένο, όλα αυτά που έχω αναφέρει κατά καιρούς σε κείμενα που την αφορούν, θα σας βρουν απόλυτα σύμφωνους.

Posted on Τετάρτη, Μαΐου 07, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Τρίτη, Μαΐου 06, 2014

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κληρονόμησε ένα μαγικό πεπρωμένο και μια αποστολή: να σταματήσει μια ισχυρή οικογένεια σκοτεινών μάγων. Δεν περίμενε όμως ποτέ να ερωτευτεί έναν απ’ αυτούς.
Η Ντέαρ Σάντος έχει ακόμη πολλά να μάθει για τον εαυτό της. Η εκπαίδευσή της ως Ανιχνεύτριας είναι πολύ απαιτητική, ενώ η σχέση της με τον Ντέις γίνεται ολοένα και πιο βαθιά. Όταν μαθαίνει ότι ο Ντέις συνδέεται στενά με την οικογένεια Ρίχτερ, αρχίζει να αμφισβητεί κατά πόσο ο έρωτας μπορεί να υπερνικήσει όλα τα εμπόδια.
Ο Ντέις ξέρει καλά ότι δε θα υπήρχε χωρίς τη σκοτεινή μαγεία των Ρίχτερ, ωστόσο ο ίδιος του ο αδελφός είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει εναντίον του την αγάπη του για την Ντέαρ. Ο Ντέις είναι πρόθυμος να θυσιαστεί για το κορίτσι που αγαπάει. Αλλά η Ντέαρ θα το επιτρέψει;

Προσωπική άποψη:
Ξέρω πως το συγκεκριμένο review έχει καθυστερήσει απελπιστικά πολύ, ωστόσο, σας υπόσχομαι πως θα ακολουθήσει και εκείνο το τρίτου βιβλίου της σειράς, "Οι Κυνηγοί Των Ψυχών", μέσα στις επόμενες μέρες. Όπως μπορώ να σας υποσχεθώ πως άξιζε τον κόπο, αν κι εφόσον περιμένατε να μάθετε πως εξελίσσεται η ιστορία ώστε να προχωρήσετε στην αγορά και ανάγνωση της εν λόγω σειράς. Όσοι είχατε διαβάσει την άποψή μου για το "Πεπρωμένο" ίσως να θυμάστε πως ήταν ένα βιβλίο του οποίου η θεματολογική μου άρεσε ιδιαίτερα αλλά που την ίδια ακριβώς στιγμή, πίστευα πως είχε κάποια μειονεκτήματα, εμποδίζοντάς το να απογειωθεί και να γίνει αυτό που θα μπορούσε. Ε, λοιπόν, στην "Ηχώ" ξεχάστε κάτι τέτοιο αφού η Noel όχι μόνο ξεπερνά τους σκοπέλους που η ίδια έβαλε αρχικά στον εαυτό της και στον τρόπο που αφηγείται την ιστορία της, αλλά κάνει την υπέρβαση εκείνη που την οδηγεί ένα βήμα παραπέρα.

Η Ντέαρ έχει αποδεχτεί την κληρονομιά της και έχει αναγνωρίσει πλήρως το ιερό καθήκον που φέρει στις πλάτες της. Ξέρει πολύ καλά πως το βάρος είναι μεγάλο και το τίμημα της επιτυχίας της μπορεί να αποδειχθεί ακριβό, ωστόσο, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Την ίδια ώρα, στο πλευρό της βρίσκεται συνεχώς ο Ντέις με την μεταξύ τους αγάπη όλο και να μεγαλώνει και να γίνεται πιο ισχυρή. Μια αγάπη που αρχικά θεωρούν ευλογία μέσα στο κλίμα καταστροφής που τους περιβάλλει και που όμως, δεν αργεί να αποδειχθεί πως είναι μια ακόμα κατάρα που βαραίνει τις ζωές τους. Όσο η αγάπη τους ενισχύεται, ο δίδυμος και σατανικός αδερφός του Ντέις, ο Κέιντ, αντλεί δύναμη από αυτήν και γίνεται ακόμα πιο ισχυρός κι επικίνδυνος και την ίδια ώρα, ακόμα πιο δύσκολο να εξοντωθεί. Με το να πρέπει να ερμηνεύσουν μια προφητεία και ίσως να της αλλάξουν πορεία, να αντιταχθούν σε αυτά που αισθάνονται για να μπορέσουν να νικήσουν, η Ντέαρ και ο Ντέις έχουν να δώσουν μια μεγάλη μάχη με το παρόν αλλά και το παρελθόν, με τον δεύτερο να ανακαλύπτει περισσότερα για το ποιος είναι, πράγματα που μόνο ευχάριστα δεν είναι.

Όπως γνωρίζετε όσοι έχετε συστηθεί με τα κείμενα της Noel, έχει μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε σχετίζεται με το μεταφυσικό, πνευματιστικό και πραγματιστικό παράλληλα επίπεδο. Ουσιαστικά είναι μια συγγραφέας της οποίας σκοπός δεν είναι απλά να αφηγηθεί μια φανταστική ιστορία, αλλά να την ενισχύει με γνώσεις, θεωρίες και πραγματείες μιας αλήθειας την οποία μπορεί να μην αποδεχόμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Και το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως καταφέρνει με έναν τρόπο μοναδικό να σε προβληματίσει και να σε βάλει στην διαδικασία να αναλογιστείς πολύ σοβαρά, όλα εκείνα τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει και μιλώντας για θέματα των οποίων οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, μόνο εύκολο δεν είναι το να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ουσιαστικά, μέσα από την φιλοσοφία των "Κυνηγών" της, παρουσιάζεται όλη η ουσία της ζωής αλλά και οι θεμελιώδεις αξίες που διατηρούν ισορροπίες ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα, υλικά και πνευματικά, ιδέες και αξίες που δίνονται όχι μόνο με τρόπο ενδιαφέρον αλλά πραγματικά αξιοθαύμαστο, με ακρίβεια και μελετημένο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο δεύτερο μέρος αυτής της τετραλογίας της Noel, είναι η εξέλιξη των χαρακτήρων την, αλλά και το πως αναπτύσσονται ή κι εξελίσσονται οι διαπροσωπικές τους σχέσεις. Διακρίνουμε ξεκάθαρα την ωρίμανσή τους σε συναισθηματικό, ηθικό, πνευματικό επίπεδο, την ίδια ώρα που καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις αλλά και διλήμματα που φέρνουν σε σύγκρουση όλα τα παραπάνω, με τους ίδιους να χειρίζονται τις καταστάσεις, όχι παρορμητικά όπως συνηθίζεται, αλλά με σκέψη, περισυλλογή και συναίσθηση, άσχετα από το αν τελικά αποδίδει ή όχι, κάτι που δεν το συναντάμε και πολύ συχνά σε μυθιστορήματα του είδους. Οι αποφάσεις των πρωταγωνιστών, είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον και του αλλάζουν συνεχώς τροχιά, δημιουργώντας μια εξελικτική γραμμή που συνεχώς ελίσσεται και μεταλλάσσεται, χωρίς να ξέρουμε τι μας περιμένει στο επόμενο κεφάλαιο. Όσον αφορά την σχέση ανάμεσα στην Ντέαρ και το Ντέις, σας περιμένει μια μικρή έκπληξη που είμαι σίγουρη πως θα σας πιάσει στον ύπνο, αλλά θα σας ευχαριστήσει, όπως και το ότι η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί τα γεγονότα μέσα από τα μάτια και των δυο τους, αποδεικνύοντας πως κανένας δεν υστερεί και πως η παρουσία τους, είναι εξίσου σημαντική.

Ένα βιβλίο που σε αντίθεση με τον προκάτοχό του δεν αναλώνεται σε περιττές φλυαρίες ή υπεραναλύσεις πραγμάτων τα οποία, δεν είναι ότι δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά δεν έχουμε την κατάλληλη γνώση να τα κατανοήσουμε αν δεν μας επεξηγηθούν σωστά, κάτι που στην "Ηχώ" γίνεται στον μέγιστο βαθμό, καθιστώντας το κείμενο συνολικά όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά άκρως απολαυστικό και ικανό να μας ανοίξει νέους ορίζοντες. Η Ντέαρ εξελίσσεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηρωίδα η οποία έχει σίγουρα πάρα πολλά να δώσει και που σε αντίθεση με κάποιες άλλες -ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε- δεν περιμένει από τον πρίγκιπα του παραμυθιού να την σώσει, αλλά αναλαμβάνει δράση όποτε είναι απαραίτητο, ακολουθώντας το πεπρωμένο για το οποίο προορίζεται. Αν λοιπόν αναζητάτε μια πνευματιστική περιπέτεια, με συναίσθημα και καλά κρυμμένη γνώση στις σελίδες της, αυτή η σειρά, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Μυρώνη Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-496-849-7

Posted on Τρίτη, Μαΐου 06, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014


Παρακολουθώντας φανατικά, και ναι... αγαπώντας το "Once Upon A Time", δεν μπορούσα να μην ενθουσιαστώ ακούγοντας πως το ABC αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα spin off που θα ήταν βασισμένο στην αγαπημένη μας Αλίκη της Χώρας των Θαυμάτων. Βέβαια, ξεκινώντας να παρακολουθώ τη σειρά, ο ενθουσιασμός έσβησε και σύντομα η θέασή της έγινε ένα επιτακτικό καθήκον. Τελικά, το πρωτότυπο, δεν αντιγράφεται με τίποτα και πολύ δύσκολα μπορεί κάτι άλλο να το ξεπεράσει.


Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΟ CAST:
Το "Once Upon A Time In Wonderland" είναι δημιουργία των Edward Kitsis, Adam Horowitz, Zack Estrin και Jane Espenson για λογαριασμό του ABC, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Lewis Carroll, "Alice's Adventures In Wonderland", με την παραγωγή ωστόσο να έχει ακολουθήσει μια αρκετά διαφορετική προσέγγιση, πηγαίνοντάς μας στη Χώρα των Θαυμάτων τόσο σε πραγματικό, όσο και σε παρελθοντικό χρόνο χρησιμοποιώντας την τεχνική των flashbacks. Η σειρά ξεκίνησε με την προοπτική να έχει μια ολοκληρωμένη season, η οποία και ξεκίνησε την τηλεοπτική της πορεία στις 10 Οκτωβρίου 2013, τελειώνοντας ωστόσο άδοξα, και με πολλά ενδιάμεσα διαλείμματα, στις 03 Απριλίου 2014, έπειτα από μόλις 13 επεισόδια, κάτι που ανακοινώθηκε επίσημα μερικές μόλις μέρες πριν την προβολή του τελευταίου επεισοδίου και πιο συγκεκριμένα στις 27 Μαρτίου 2014.
Το cast της σειράς αποτελείται αποκλειστικά από Άγγλους ηθοποιούς, οι οποίοι προφανώς επιλέχθηκαν λόγω της προφοράς κι όχι του ταλέντου τους. Συγκεκριμένα μιλάμε για τους Sophie Lowe, Michael Socha, Peter Gadiot, Emma Rigby και Naveen Andrews, τους οποίους και είδαμε στους ρόλους των Alice, Will, Cyrus, Red Queen και Jafar, αντίστοιχα. Κι αν ο Naveen Andrews έχει κάνει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα στην διάρκεια της καριέρας του και των 45 χρόνων του, τους υπόλοιπους, ούτε τους είχα ακουστά, αλλά ούτε είχα και καμιά τρελή διάθεση να τους μάθω. Βέβαια, ο Michael Socha, θα επανέλθει στο ABC και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο επεισόδιο της 3ης season του "Once Upon A Time", ενώ λέγεται πως πολύ πιθανόν να τον δούμε και στην 4η season της σειράς με κάποιον πιο συγκεκριμένο και μεγάλο ρόλο.

ΤΟ STORY ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ:
Στο Βικτοριανό Λονδίνο, μια νεαρή κοπέλα, η Alice, βρίσκεται κλεισμένη σε ένα ψυχιατρικό ίδρυμα στο οποίο επέλεξε να πάει έπειτα από παρότρυνση του πατέρα της, ο οποίος δεν μπόρεσε ποτέ του να πιστέψει πως εκείνη βρέθηκε στην Χώρα των Θαυμάτων και πως ζει σε έναν φανταστικό κόσμο που η ίδια έχτισε στο μυαλό της. Από την άλλη, η ίδια η Alice, που όντως έχει βρεθεί και ζήσει σε αυτό τον μαγικό κόσμο που κανείς δεν πιστεύει πως υπάρχει, είναι απελπισμένη πιστεύοντας πως το νεαρό τζίνι το οποίο γνώρισε εκεί, ερωτεύτηκε κι ετοιμαζόταν να μοιραστεί τη ζωή της μαζί του, έχει πεθάνει εξαιτίας της σατανικής Κόκκινης Βασίλισσας. Κι εκεί που το κορίτσι μας έχει πάρει απόφαση να κάνει λοβοτομή για να τα ξεχάσει όλα, ο Βαλές, γνωστός και ως Will, και ο Άσπρος Λαγός, εμφανίζονται για να την ενημερώσουν πως ο Cyrus, δίνοντάς της το απαραίτητο κίνητρο για να επιστρέψει στη Χώρα των Θαυμάτων για να τον σώσει, τόσο από την Κόκκινη Βασίλισσα, όσο και από τον σατανικό μάγο Jafar που έχει συμμαχήσει μαζί της προκειμένου να αποκτήσει τα τρία μαγικά λυχνάρια που υπάρχουν σκορπισμένα στον κόσμο, θέλοντας να αλλάξει τους νόμους της μαγείας.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ:
Ειλικρινά, κάτι τέτοιες στιγμές, δεν ξέρω που να το πιάσω και που να το αφήσω. Είχα τόσο μεγάλες προσδοκίες από αυτή τη σειρά και την ανέμενα με τόσο μεγάλη αγωνία που μονάχα απογοήτευση αισθάνθηκα. Ξέρω πως σε κάθε τηλεοπτική παραγωγή, οφείλεις να δώσεις ένα κάποιο διάστημα προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και τελικά να σου προσφέρει αυτό το κάτι που θα σταθεί ικανό να σε κρατήσει μπροστά στην οθόνη σου. Αυτό ξεκίνησα να κάνω κι εγώ με την εν λόγω σειρά, ωστόσο, αποτέλεσμα μηδέν. Και φανταστείτε το λέω αυτό εγώ που γενικά είμαι ελαστική. Φανταστείτε τι θα σας πει κάποιος ακόμα πιο απαιτητικός. Δεν λέω πως δεν είναι μια σειρά που παρακολουθείς ευχάριστα χωρίς να θες να υποβάλλεις τον εαυτό σου σε λοβοτομή, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή, είναι μια σειρά όπου μπορείς να επιβιώσεις και χωρίς να την παρακολουθήσεις αφού μονάχα 3-4 επεισόδια πριν το φινάλε αρχίζει να παίρνει τέτοια τροπή που να αποκτά πραγματικό ενδιαφέρον.
Οι ερμηνείες... εντάξει, έχω δει μέτριες, ακόμα και κακές ερμηνείες, αλλά αυτό που βίωσα στην
προκειμένη περίπτωση ξεπερνάει όχι μόνο τα όρια της προσωπικής μου αντοχής, αλλά τα όρια του μέσου θεατή. Έχουμε μια πρωταγωνίστρια που είναι πιο άνευρη κι άχρωμη από λάχανο που το έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο μας για τρεις μήνες, μια κακιά που είναι τόσο γλυκανάλατη που παρακαλάς να μεταπηδήσει η Regina από τη μία σειρά στην άλλη για να της δείξει ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο και τι θα πει να είσαι η κακιά στρίγκλα της υπόθεσης, έναν Jafar που το παλεύει και έχει μια κάποια βαρύτητα σε σχέση με τους υπολοίπους αλλά που ο ρόλος του είναι τόσο γλοιώδης που δεν καταφέρνει να σώσει και πολλά, έναν χαριτωμένο Cyrus που δεν αρκεί όμως να το παίζει μορφονιός και έναν Will που αν δεν είχε την βρετανική προφορά, θα με έκανε όχι απλά να αναρωτιέμαι γιατί είχε μονίμως ένα ύφος αγανάκτησης, αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Πραγματικά, ο καλύτερος όλων, ήταν ο λαγός.
Κι εκεί που στο "Once Upon A Time" τα οπτικά εφέ είναι εξαιρετικά καλά όντας τηλεοπτική παραγωγή, στο "Wonderland" μοιάζουν πιο ψεύτικα και από τα πλαστικά λουλούδια που έχει η πεθερά μου στην κουζίνα της. Αντιλαμβάνομαι πως η Χώρα των Θαυμάτων χαρακτηρίζεται από έντονα χρώματα και μια γενικότερη υπερβολή, αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος όλο αυτό να φαντάζει τόσο γελοιωδώς ψεύτικο. Όταν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις μέσω της υπερβολής, μπορεί να καταλήξεις να γίνεις θύμα της ίδιας σου της πρόθεσης και στην προκειμένη, ακριβώς αυτό συνέβη.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια σειρά που είχε πολύ καλές προοπτικές οι οποίες, ωστόσο, ναυάγησαν άδοξα. Το μεγαλύτερό της πρόβλημα, για μένα, είναι η υπερβολική διαφήμιση και προβολή που δέχτηκε πριν καν να φτάσει στους δέκτες μας, αλλά και το ότι σε οποιαδήποτε σύγκριση με την σειρά που γέννησε την ιδέα για την συγκεκριμένη, θα βγει χαμένη. Όταν μια παραγωγή πλασάρεται ως spin off μιας μεγάλης τηλεοπτικής επιτυχίας όπως το "Once Upon A Time", αν μη τι άλλο περιμένεις κάτι πολύ καλύτερο από αυτό που τελικά πήραμε. Και κακά τα ψέματα, ας το ομολογήσουμε! Όταν σε βομβαρδίζουν συνεχώς με κάτι το οποίο το βλέπεις συνεχώς μπροστά σου, είτε με promotional photos, είτε με videos, είτε ακόμα χειρότερα με μεγαλεπήβολες δηλώσεις και tag lines να συνοδεύουν όλα τα παραπάνω, δεν μπορείς να κρατήσεις τις προσδοκίες σου σε χαμηλά επίπεδα. Εξού κι εμείς ως θεατές απογοητεύτηκαμε, εξού και η σειρά δεν είχε την πορεία που πίστεψε η παραγωγή πως θα είχε, εξού και τερματίστηκε άδοξα πολύ πιο σύντομα απ' όσο υπολόγιζαν.

Posted on Δευτέρα, Μαΐου 05, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

8 comments

Κυριακή, Μαΐου 04, 2014

Ένα manga με το οποίο πραγματικά μου έφαγαν πολλές fans του είδους τ' αυτιά, είναι το "Kuchizuke wa Niji no Ue de". Ναι ξέρω πως ο τίτλος είναι ολόκληρο μακρινάρι, όπως επίσης ξέρω πως τελικά αποδείχτηκε πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα. Δημιούργημα της Kakine που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Shinshokan μέσω του περιοδικού τους, "Dear+", η συγκεκριμένη ιστορία των 4 κεφαλαίων είναι από τις πλέον δημοφιλείς και αγαπητές. Βέβαια, σε αυτό το σημείο, πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να τονίσω πως μεταφρασμένο κυκλοφορεί μόνο το main story του manga και όχι τα side stories που προφανώς οι μεταφραστές, δεν βρήκαν εξίσου ενδιαφέροντα.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Ο Momozu είναι ένας νεαρός εσωστρεφής άντρας, ο οποίος προτιμά να περνάει τον χρόνο του μόνος του, στην ασφάλεια και την ηρεμία του σπιτιού του. Επιπλέον, φαίνεται πως η λιακάδα τον ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνει, ακυρώνοντας κάθε πιθανότητα βροχής και κακοκαιρίας. Στο άλλο άκρο, βρίσκεται ο Toyotama ο οποίος είναι εξαιρετικά ενθουσιώδης, απολαμβάνει τη ζωή στο έπακρο ενώ παράλληλα, ασχολείται έντονα με τον αθλητισμό, έχοντας αγαπημένο άθλημα όλων την πεζοπορία σε βουνίσιους προορισμούς, έχοντας όμως την ατυχία να τον ακολουθεί η κακοκαιρία όπου κι αν πηγαίνει. Όταν οι δρόμοι τους θα συναντηθούν τυχαία, η ζωή τους θ' αλλάξει εντελώς. Ο Toyotama, που πάντα αναζητούσε τον ήλιο για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του, πείθει τον Momozu να γίνει μαζί με εκείνον μέλος μιας ορειβατικής ομάδας. Και μπορεί ο Momozu να μην συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του Toyotama όμως για κάποιον παράξενο λόγο αισθάνεται μια ιδιαίτερη τρυφερότητα απέναντί του, αλλά και την ανάγκη να τον βοηθήσει με το χάρισμά του να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σχέση τους να περιπλακεί και οι δυο τους, να μην είναι σίγουροι για το πως πρέπει να χειριστούν τις συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Για να μην δημιουργήσω εντελώς λανθασμένες εντυπώσεις, εξαιτίας της εισαγωγικής μου παραγράφου, ισχυριζόμενη πως έγινε πολύ κακό για το τίποτα, όσον αφορά την πρόταση ανάγνωσης αυτής της ιστορίας, δεν εννοώ πως μετάνιωσα που την διάβασα ή ότι έχασα τον χρόνο μου. Απλά, έχω διαβάσει πάρα πολλές ανάλογου ύφους και ποιότητας και δεν μπορώ να καταλάβω τι το ιδιαίτερο έχει η συγκεκριμένη, καταφέρνοντας να αγγίξει τόσο μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, σε σημείο να δηλώνουν συγκλονισμένοι.
- Το στοιχείο εκείνο που θα μπορούσαμε να πούμε πως προσδίδει κάτι το διαφορετικό και το ιδιαίτερο στο όλο concept, είναι αναμφίβολα το μεταφυσικό, που δεν μπορώ να αρνηθώ πως είναι ιδιαίτερα έξυπνο και πρωτότυπο ως προς την σύλληψη και ανάλυσή του, κυρίως λόγω του συμβολισμού, αλλά και της αλληγορίας που κρύβει μέσα του. Όπως αντιλαμβάνεστε, το γεγονός πως οι δύο πρωταγωνιστές εκπροσωπούν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα καιρικά φαινόμενα, με τον έναν από αυτούς να φέρνει την λιακάδα και τον άλλο τη βροχή, είναι καθαρά συμβολικό και βοηθάει στο να οδηγήσει την ιστορία σε ένα φορτισμένο συναισθηματικά, αλλά και τρυφερό συνάμα φινάλε.
- Εκεί που βρίσκεται η μεγαλύτερη ένστασή μου όσον αφορά αυτό το manga, είναι στο art του. Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα τεύχος που κυκλοφόρησε μόλις 3 χρόνια πριν, μου φαίνεται ιδιαίτερα παλαιικό και ξεπερασμένο, ίσως και λίγο παραπάνω τεμπέλικο απ' όσο μπορώ να ανεχτώ. Και αυτό το λέω γιατί την τεμπελιά της δημιουργού δεν την εντοπίζω μόνο στους περιβάλλοντες χώρους, αλλά και στα χαρακτηριστικά κι εκφραστικά στοιχεία των ίδιων των πρωταγωνιστών. Ειδικά σε περιπτώσεις που η ιστορία είναι τόσο βαθιά συναισθηματική και έντονα φορτισμένη -γιατί από φόρτιση και καταπιεσμένα ένστικτα και συναισθήματα, άλλο τίποτα- περιμένουμε όλα αυτά να περάσουν σε μας, ως αναγνώστες, μέσα από τα βλέμματα, τις κινήσεις τρυφερότητας που μπορεί να μην ολοκληρώθηκαν... από το κάθε τι μικρό ή μεγάλο που, όμως, αποτυπώνεται ή μάλλον, πρέπει κανονικά να αποτυπώνεται μέσω της εικόνας.
- Δεν θέλω να γίνομαι πεζή... αλλά θα γίνω πεζή! Μου έλειψε το κάπως πιο... sexy και kinky στοιχείο. Και πριν βιαστείτε να με λιθοβολήσετε, δεν λέω πως έπρεπε η δημιουργός να το μετατρέψει σε πορνογράφημα, αλλά μπορούσε να μας δώσει κάτι, έστω μικρό, έστω απειροελάχιστο, μια ερωτική σκηνή που θα εξισορροπούσε κάπως τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την ποιότητα του σχεδίου. Όχι πως δεν έχει καμία απολύτως σκηνή ανάλογου περιεχομένου αλλά επί της ουσίας, υπονοούνται καταστάσεις, παρά επιβεβαιώνονται.
- Και φτάνοντας στο τέλος της ανάλυσης των σκέψεών μου, νομίζω πως ανακάλυψα τι είναι αυτό που με ενοχλεί περισσότερο. Το ότι η ιστορία είναι πιο μικρή απ' όσο θα έπρεπε. 3 βασικά κεφάλαια και ένα μικρό extra, δεν είναι αρκετά για να αναπτύξουν ένα story που θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα αν κι εφόσον η δημιουργός το ανέπτυσσε λίγο παραπάνω. Και ναι, για μια ακόμη φορά, καταλήγω στο συμπέρασμα πως απλώς, τεμπέλιασε και ναι, αυτό είναι κάτι που τελικά με χάλασε, αφού δεν απογείωσε το αποτέλεσμα, ενώ είχε τα φόντα για να πετύχει κάτι τέτοιο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια δυνατή ιστορία η κεντρική ιδέα της οποίας θα μπορούσε να έχει καλλιεργηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ' όσο μπόρεσε τελικά να φτάσει. Πολύ ενδιαφέρουσα ως σύλληψη, ωστόσο, μέτρια ως προς την ανάπτυξή της. Πολύ ωραίος συμβολισμός, αλλά η αλληγορία του πήγε χαμένη, ενώ θα μπορούσε να δώσει το κάτι παραπάνω που θα έκανε την ιστορία να ξεχωρίσει ανάμεσα σε τόσες και τόσες άλλες, παρόμοιας θεματολογίας. Χαρακτήρες που αλληλοσυμπληρώνονται και ο ένας καλύπτει τα κενά του άλλου και μια όμορφη ανάπτυξη της μεταξύ τους σχέσης, από την οποία όμως λείπει το αλατοπίπερο, που θα έλεγε κάποιος πιο λαϊκά. Βέβαια, το μήνυμα που θέλει να περάσει η δημιουργός φτάνει σε εμάς, ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες που δεν είναι άλλο από το ότι όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιον άνθρωπο στη ζωή μας που θα γίνει ο ήλιος μας, αρκεί εμείς να του το επιτρέψουμε κι αρκεί εκείνος, να είναι έτοιμος να αποδεχτεί το πόσο σημαντικός είναι στην πραγματικότητα.

Posted on Κυριακή, Μαΐου 04, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014


Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του 2 αντίτυπα του βιβλίου της Simon de Beauvoir, "Παρεξήγηση Στη Μόσχα" και 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος της Μεταξίας Κράλλη, "Δεύτερη Πράξη". 

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο στο Facebook:
https://www.facebook.com/ekdoseis.metaixmio
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός στο Facebook:
https://www.facebook.com/psichogios
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημόσια κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 02/05/2014 και λήγει 11/05/2014. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Παρασκευή, Μαΐου 02, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Πέμπτη, Μαΐου 01, 2014


Έχουμε τους νικητές της κλήρωσής μας όπου κερδίζουν τα 2 βιβλία της Παράλληλης Λογοτεχνίας, το ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ της Μαρίας Κωνσταντούρου και το ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ της Θάλειας Κουκούνη. 

Τα ονόματα των νικητών είναι τα εξής και θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους:

Το ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ και το ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΑ ΠΟΤΕ κερδίζουν οι:

Eirhnh Volosyrakh
Παναγιώτα Γκουτζουρέλα
Aggeliki Katsimardou
Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ για τη δωρεά τους στο blog μας και τα μέλη του.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλες, νέες κληρώσεις...

Posted on Πέμπτη, Μαΐου 01, 2014 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments