Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εσείς πιστεύετε στα φαντάσματα; Ο Ηρακλής Πουαντιγιέ πάντως όχι. Μέχρι που ο καλός του φίλος Φίλιππος κληρονομεί ένα σπίτι που φαίνεται να είναι στοιχειωμένο. Ο Ηρακλής προσπαθεί να τον καθησυχάσει, μέχρι που διαπιστώνει με τα μάτια και τα αυτιά του ότι κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει. Τηλεοράσεις που ανάβουν μόνες τους, φώτα που σβήνουν στα καλά καθούμενα, ανατριχιαστικές κραυγές στη σοφίτα, μηνύματα που εμφανίζονται στους καθρέφτες… Στη νέα του περιπέτεια ο ντετέκτιβ μας πρέπει να ξεχάσει όσα ήξερε μέχρι τώρα. Γιατί όσα συμβαίνουν στο σπίτι της θείας Ιουλίας δοκιμάζουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αντοχές του.

Προσωπική άποψη:
Αν και η σειρά παιδικών βιβλίων "Γραφείο αστυνομικών ερευνών Ηρακλή Πουαντιγιέ" βρίσκεται ήδη στο δεύτερο βιβλίο της, προσωπικά, την ανακάλυψα πολύ πρόσφατα και η εξαιρετικά προσεγμένη αυτή έκδοση, που μου θύμισε βιβλία άλλων εποχών, δεν θα μπορούσε να μην βρεθεί στα χέρια μου. Έτσι, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών -που δεν ήταν και τόσο διακοπές αλλά τέλος πάντων- ήταν ένα από τα βιβλία που με συνόδεψαν, προκειμένου να το διαβάσω συντροφιά με το γιο μου πλάι στο κύμα. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν μια πάρα πολύ σοφή επιλογή αφού όχι μόνο ο μικρός, αλλά κι εγώ η ίδια, το διασκέδασα στο έπακρο, πιάνοντας τον εαυτό μου πολλές φορές να παρασύρεται από τη ροή της ιστορίας.

Ο Φίλιππος, φίλος του τρανού ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαντιγιέ, κληρονομεί το σπίτι της θείας του Ιουλίας, όταν αυτή πεθαίνει σε βαθιά γεράματα. Κι ενώ είναι ενθουσιασμένος που έχει πλέον στην κατοχή του ένα τόσο όμορφο σπίτι, που το ανακαινίζει με πολλή αγάπη και μεράκι, φήμες που θέλουν το οίκημα στοιχειωμένο, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν τόσο ο συμβολαιογράφος της θείας Ιουλίας, όσο και η καλοκάγαθη γειτόνισσα που είναι πάντα πρόθυμη να προσφέρει και να βοηθήσει. Μπορεί ο Φίλιππος αρχικά να μην τα πιστεύει, όταν όμως μυστήρια πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν στο σπίτι του, επιβεβαιώνοντας τις φήμες, δεν μπορεί παρά να πανικοβληθεί, την ίδια ώρα που ο Ηρακλής Πουαντιγιέ διατηρεί την ψυχραιμία του, έτοιμος να λύσει ένα ακόμα μυστήριο.

Σίγουρα οι ενήλικες αναγνώστες θα καταλάβουν τι συμβαίνει από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αλλά αυτό δεν έχει σημασία καθώς το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά και όχι σε εκείνους. Οι μικροί αναγνώστες σίγουρα θα εντυπωσιαστούν και θα γοητευθούν από την μυστήρια αυτή ιστορία, την οποία και θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν μαζί με τον τρανό ντετέκτιβ, έχοντας έτσι την ευκαιρία να γίνουν με το νου τους, βοηθοί του. Θα νιώσουν στα σίγουρα ένταση και αγωνία και το περιεχόμενο θα τους κρατήσει καθηλωμένους μέχρι την αποκάλυψη του πραγματικού μυστηρίου, μέχρι τη στιγμή που δίνεται η λύση που και οι ίδιοι θα αναζητάνε από την αρχή. Καλογραμμένο και άμεσο, ένα σωστό και ισορροπημένο κείμενο για παιδιά αυτής της ηλικίας, με δράση και αγωνία, καθώς και με μια εντυπωσιακά όμορφη εικονογράφηση που θα αποτελέσει στολίδι στην βιβλιοθήκη των μικρών σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μπουλντούμη Ιωάννα
Εικονογράφηση:Χαδουλού Κατερίνα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 96
ISBN: 978-960-566-536-4