Ο Νίκος Ζερβονικολάκης, σε ηλικία 66 ετών, άφησε εντελώς αναπάντεχα την τελευταία του πνοή, βυθίζοντας στο πένθος της οικογένειά του και κυρίως, τη γυναίκα του -επίσης δημοσιογράφο- Έφη Καραγεωργίου, αλλά και τον γιο του Ορέστη.
Γεννημένος στη Λάστρο της Σητείας, έζησε εκεί τα πρώτα χρόνια της ζωή του μέχρι που μετακόμοισε στη Σητεία μέχρι που τελείωσε το λύκειο ενώ μετά έφυγε για την Αθήνα, όπου σπούδασε Πολιτικές και Οικονοµικές Επιστήµες στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Βέβαια, αυτό που τον κέρδισε ήταν η δημοσιογραφία, στην οποία αφιερώθηκε ολοκληρωτικά για δεκαετίες, δουλεύοντας σε πάρα πολλά έντυπα, ανάμεσα στα οποία τα "Βήµα", "Έθνος", "Ελευθεροτυπία", "Πάνθεον" και "Εικόνες". Παράλληλα, ήταν ενεργό μέλος της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου και της Διεθνούς Οµοσπονδίας Δηµοσιογράφων.
Εκτός των άλλων, από το 1991 κι έπειτα, ασχολήθηκε και με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ικανοποιώντας έτσι την ανάγκη του να ταξιδεύει στον κόσμο, αναλαμβάνοντας πολλές δημοσιογραφικές αποστολές τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αφρική, εκφράζοντας έτσι και το πάθος του για τη φωτογραφία. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια, η βασική του ασχολία ήταν το προσωπικό του ιστολόγιο στο οποίο ανέβαζε φωτογραφίες από τα ταξίδια του και σχετικά με αυτά κείμενα. Επιπλέον, υπήρξε επίµονος ιχνευτής λαογραφικών στοιχείων και στιγµών από τη µικροϊστορία δεκάδων τόπων της Ελλάδας, εκθέτοντας μάλιστα κάποιες από τις συλλογές του σε τρεις ατοµικές εκθέσεις, µε φωτογραφικά θέµατα από τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Ο Νίκος Ζερβονικολάκης είχε συγγράψει έντεκα βιβλία:
(2008) Ιεροί τόποι των αρχαίων Ελλήνων, Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη [κείμενα, φωτογράφιση]
(2004) Ταυροκαθάψια, Διηνεκές
(2003) Γενέσθω Κλεοπάτρα, Διηνεκές
(2003) Έρωτες του καλοκαιριού, Διηνεκές
(2002) Χρώμα από καρπούζι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2001) Τουαρέγκ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2000) Αριάδνη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1998) Κρασί από μέλι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1997) Πόρτο. Ο Ιούλιος με τα κοχύλια, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(1993) Σαντορίνη, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(1987) Κουρήτες, Φιλιππότη

Η προσωπική του ιστοσελίδα: