Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η εφτάχρονη Δανάη ακολουθεί έναν σκίουρο στην κουφάλα ενός δέντρου, ούτε που της περνάει από το μυαλό σε τι περιπέτειες θα μπλέξει. Από το δάσος των αναμνήσεών της θα βρεθεί μέσα σε μια μαγική στιγμή στη χώρα της Αρμονίας, έναν φανταστικό κόσμο όπου όλα έχουν λαλιά. Ζώα, πουλιά, φυτά και δέντρα -από το πιο μεγάλο μέχρι το πιο μικρό- μιλούν ανθρώπινα, ξεναγώντας τη μικρή Δανάη σε μια πλάση που μέρα με τη μέρα αλλάζει, ως αποτέλεσμα της αιχμαλωσίας της πριγκίπισσας Χλωροφύλλης και της περιβαλλοντικής μόλυνσης από τον μάγο Αμίαντο.
Θα καταφέρουν μια νυφίτσα, ένα γεράκι, μία αλεπού, ένας σκίουρος, ένας λαγός, μία κουκουβάγια κι ένα κορίτσι να σώσουν τον κόσμο της Αρμονίας, προτού χαθεί μια για πάντα η δύναμη από το καταπράσινο φόρεμα της πριγκίπισσας; Μέσα από μια σειρά περιπετειών με πειρατές, αερικά και δάση από παπαρούνες, οι ήρωές μας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο που ίσως δεν υπάρχει μόνο στη φαντασία, αλλά μπορεί να βρίσκεται όντως σε κάποια γωνιά του πλανήτη μας...

Προσωπική άποψη:
Η Νατάσα Γκουτζικίδου είναι μια γυναίκα την οποία αγαπώ ως άνθρωπο, θαυμάζω ως προσωπικότητα κι εκτιμώ πάρα πολύ ως δημιουργό. Δεν χρειάζεται να υποδυθεί κανέναν ρόλο γιατί ξέρει πολύ καλά ποια είναι, τι μπορεί να κάνει, αλλά και τι μπορεί να προσφέρει στους αναγνώστες της. Έπειτα από την συγγραφή επτά μυθιστορημάτων για ενήλικες κι ενός παιδικού βιβλίου το οποίο και υπέγραψε με το ψευδώνυμο Ζωή Ρέμου, επανέρχεται φέτος με ένα παραμύθι διαφορετικό από αυτά που έχουν κατακλύσει την αγορά την τελευταία διετία, εκπληρώνοντας, όπως η ίδια δήλωσε στην παρουσίαση της "Δανάης" της το Σάββατο που μας πέρασε, ένα όνειρο χρόνων που ίσως, όμως, να χρειαζόταν το χρόνο του προκειμένου να δει το φως της δημοσιότητας.

Η Δανάη είναι ένα επτάχρονο κοριτσάκι το οποίο ζει μαζί με τους γονείς της και τη μεγαλύτερη αδερφή της σε μια δασική περιοχή. Έπειτα από μια αταξία της που οδήγησε σε ένα ατύχημα την ευθύνη του οποίου προσπαθεί να αποφύγει, η Δανάη καταλήγει να περιπλανιέται στο δάσος και λίγο αργότερα, να ακολουθεί έναν σκίουρο που την οδηγεί μπροστά σε μια πόρτα που αποδεικνύεται μαγική. Το νεαρό κορίτσι, βρίσκεται ξαφνικά στη χώρα της Αρμονίας όπου και τα ζώα και τα δέντρα μιλούν, αλλά που σε αντίθεση με το όνομά της, τίποτα δεν είναι αρμονικό και όλα μοιάζουν να καταρρέουν, να είναι γκρίζα, σκοτεινά και απειλητικά. Ένας κακός μάγος έχει απαγάγει την βασίλισσα Χλωροφύλλη και οι λιγοστοί κάτοικοι της Αρμονίας που έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από τον έλεγχό του, προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τον νικήσουν και να επαναφέρουν την ισορροπία. Και σύμφωνα με μια προφητεία της βασίλισσας, ένα παιδί θα σώσει την Αρμονία με την Δανάη να γίνεται η Εκλεκτή που μπορεί να πετύχει το φαινομενικά αδύνατον.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα, η Νατάσα Γκουτζικίδου παρουσιάζει μια ιστορία που ναι μεν μπορεί να θέλει να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, ωστόσο, το μεγαλύτερό της μέλημα φαίνεται πως είναι το να δημιουργήσει ή να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την οικολογική συνείδηση των αναγνωστών της. Και σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε, όπου ο άνθρωπος καταστρέφει αλόγιστα και την πιο μικρή πηγή ανάσας και πρασίνου, που πραγματικά κοντεύει να αφανίσει ολοκληρωτικά την έννοια περιβάλλον από την καθημερινότητά μας, το καταφέρνει περίφημα και άμεσα, χωρίς περιττές φλυαρίες και χωρίς να καταφεύγει σε ένα δυσνόητο και φαμφαρατζίδικο κείμενο. Άλλωστε, πάνω απ' όλα, το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε παιδιά και η γλώσσα πρέπει να είναι τέτοια που ναι μεν να μην είναι φτηνή, αλλά άκρως κατανοητή ώστε η πρόσβαση στη γνώση, την συνειδητοποίηση και την ευαισθητοποίηση, να είναι εύκολη, ομαλή και κυρίως παραγωγική. Παράλληλα, θέλω να αναφέρω πως πολύ έξυπνα χρησιμοποιεί ονοματολογίες της μυθολογίας -και όχι μόνο- κάτι που δεν είναι μόνο έξυπνο, αλλά κι αποδοτικό μες την ιστορία της.

Η Νατάσα έχει γράψει ένα υπέροχο παραμύθι που μέσα στη μυθοπλασία του κρύβει πάρα πολλές αλήθειες και σπουδαία μηνύματα και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω επηρεασμένη από την προσωπική μας σχέση. Είναι η ξεκάθαρη και ειλικρινή μου άποψη για ένα δημιούργημα που ακόμα κι αν δεν είμαι παιδί πια, όχι με την καθολική έννοια του όρου τουλάχιστον, κατάφερε να με αγγίξει, να με συγκινήσει, να με προβληματίσει και να με κάνει να θέλω να μιλήσω στο δικό μου παιδί ακόμα περισσότερο για πράγματα που σχετίζονται, όχι μόνο με την καθημερινότητά του, αλλά με το ίδιο του το μέλλον και τα οποία πρέπει να κατανοήσει και να ξεκινήσει να προφυλάσσει από σήμερα. Προσωπικά, αγάπησα τη Δανάη και την αλήθεια της, όλα αυτά που ήθελε να περάσει μέσα από την αθωότητα, την τρυφερότητα και τα αγνά συναισθήματα που έχει στην καρδιά της, όπως ακριβώς την αγάπησε και ο γιος μου και κακά τα ψέματα... τα παιδιά, είναι οι καλύτεροι κριτές και ακόμα κι αν το θέλουμε δεν μπορούμε να τα αμφισβητήσουμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γκουτζικίδου Νατάσα
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 144
ISBN: 978-618-5021-24-5