Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τριάντα πέντε κοπέλες ήρθαν στο παλάτι για να συμμετάσχουν στην Επιλογή. Έξι έφτασαν στην τελική διαδικασία. Μόνο μία θα αναδειχθεί νικήτρια και θα παντρευτεί τον πρίγκιπα Μέιξον.
Η Αμέρικα δεν είναι σίγουρη για το τι θέλει η καρδιά της. Όταν είναι με τον Μέιξον αφήνεται στην αγκαλιά του και δεν ονειρεύεται κανέναν άλλον. Όταν, όμως, βλέπει τον Άσπεν να στέκεται φρουρός γύρω από το παλάτι, την πλημμυρίζουν οι αναμνήσεις του παρελθόντος. Οι πέντε Επίλεκτες είναι αποφασισμένες να κερδίσουν τον Μέιξον και ο χρόνος τελειώνει για την Αμέρικα.
Κι εκεί που παίρνει την απόφασή της, μια τραγική απώλεια την κάνει να αμφισβητήσει και πάλι τα πάντα. Ενώ αγωνίζεται να φανταστεί το μέλλον της, οι βίαιοι αντάρτες που θέλουν να ρίξουν τη μοναρχία αποκτούν ολοένα και περισσότερη δύναμη και τα σχέδιά τους φαίνονται ικανά να καταστρέψουν κάθε ελπίδα της για ευτυχία.

Προσωπική άποψη:
Όταν η σειρά της Kiera Cass κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, ήμουν ξεκάθαρα προκατειλημμένη απέναντί της, κάτι που δεν το έκρυψα και που το έχω δηλώσει ξανά στο παρελθόν. Και η αλήθεια είναι πως, αρκετά αρνητικά σχόλια που άκουσα πριν να το διαβάσω η ίδια, έκαναν το συναίσθημα αυτό ακόμα πιο έντονο και η ανησυχία μου, ολοένα και μεγάλωνε. Όταν, λοιπόν, διάβασα την "Επιλογή", όλα αυτά έσβησαν και χάθηκαν από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Και όσο η ανάγνωση προχωρούσε και η ιστορία εξελισσόταν, δεν μπορούσα να καταλάβω ούτε γιατί ανησυχούσα τόσο πολύ, γεμίζοντας τσάμπα τον εαυτό μου με αρνητική ενέργεια, ούτε γιατί οι αναγνώστες με τους οποίους είχα συζητήσει το περιεχόμενο του βιβλίου, το οποίο και γνώριζαν πριν από μένα, ήταν τόσο δυσαρεστημένοι, πιστεύοντας ότι πήραν λιγότερα απ' όσα έπρεπε. Μάλλον, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν ήταν ότι δεν πήραν όσα ήθελαν, αλλά ότι είχαν λανθασμένες απαιτήσεις και λάθος πληροφορίες, μην έχοντας συνειδητοποιήσει πως είναι ένα καθαρά εφηβικό βιβλίο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Είχαμε αφήσει τον Αμέρικα συναισθηματικά μπερδεμένη και να μην γνωρίζει τι πραγματικά θέλει και πρέπει να κάνει με τη ζωή της. Από τη μία, υπάρχει ο Μέιξον ο οποίος της έχει εκδηλώσει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για εκείνη και που δεν έχει να τον αποδεχτεί για να ξεκινήσει η νέα της ζωή. Από την άλλη, υπάρχει ο Άσπεν, ο πρώτος της έρωτας και μια από τις λίγες σταθερές στη ζωή της με τον οποίο, όσο κι αν την πλήγωσε, κάποτε είχε ονειρευτεί ένα κοινό μέλλον. Τα περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν και η Αμέρικα θα πρέπει να πάρει την απόφασή της. Κι εκεί που η ίδια πιστεύει πως έχει ξεκαθαρίσει τα συναισθήματα και τα θέλω της, ένα μοιραίο γεγονός έρχεται να ανατρέψει, όχι μόνο τις αποφάσεις της, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη, αναγκάζοντάς την να αναθεωρήσει πρόσωπα, καταστάσεις, ακόμα και πεποιθήσεις. Σε συνδυασμό δε με τα μπερδεμένα μηνύματα που λαμβάνει από τον Μέιξον, την ίδια ώρα που η δραστηριότητα των ανταρτών είναι πιο έντονη από ποτέ άλλοτε, η Αμέρικα καλείται να πάρει την δυσκολότερη απόφαση της ζωής της που θα καθορίσει το ποια είναι και το ποια μπορεί να γίνει.

Πριν πως οτιδήποτε άλλο, θέλω να ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά πως μιλάμε για ένα παραμύθι. Μπορεί μεν η ιστορία της Cass να έχει κοινωνικοπολιτικές και δυστοπικές προεκτάσεις, δεν μπορούμε ωστόσο, σε καμία των περιπτώσεων, να χαρακτηρίσουμε το βιβλίο αυτό κοινωνικό, ούτε καν δυστοπικό, συγκρίνοντάς το μάλιστα με άλλα βιβλία της κατηγορίας. Αυτό είναι και άκαιρο και άδικο. Νομίζω πως τόσο η συγγραφέας, όσο και το ίδιο της το έργο, είναι απόλυτα ξεκάθαρο ως προς την ταυτότητά του, αλλά και στο τι θέλει να πει και να δώσει στον αναγνώστη. Και αυτό δεν είναι άλλο από ένα αισθηματικό, ρομαντικό παραμύθι το οποίο, όμως, χρειάζεται και απαιτεί κάποιες δόσεις δράσεις, όπως όλα τα παραμύθια άλλωστε, ακόμα και τα πιο κλασσικά. Αν κοιτάξουμε πίσω μας, στα παραμύθια που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, πάντα υπάρχει ένας κακός, ένας στόχος και κάποιες περιπετειώδεις στιγμές. Είναι μια κλασσική και πετυχημένη συνταγή, που αποδεδειγμένα αποδίδει και η Cass δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από το να την προσαρμόσει στα μέτρα και τις απαιτήσεις της εποχής μας.

Έχουμε λοιπόν την Αμέρικα η οποία και καλείται να ξεκαθαρίσει τα θέλω της καρδιάς και του μυαλού της. Να αποφασίσει με ποιον από τους δύο άντρες που την διεκδικούν μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωή της μαζί του, ποιον πραγματικά αγαπάει στο σήμερα, αλλά κυρίως, ποια είναι η ίδια βαθιά μέσα της και το τι μπορεί να κάνει στο μέλλον, ποια μπορεί να γίνει και μέχρι που είναι πρόθυμη να φτάσει, ποιες θυσίες διατίθεται να κάνει. Ουσιαστικά, λοιπόν, το βιβλίο χωρίζεται σε δύο επίπεδα, αυτό που εστιάζει περισσότερο στο ρομαντικό, συναισθηματικό κομμάτι της υπόθεσης, και εκείνο που δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στο κοινωνικοπολιτικό σκέλος της ιστορίας, το οποίο σε σχέση με το πρώτο βιβλίο της σειράς, είναι πιο έντονα τονισμένο, σαν η συγγραφέας να επιθυμούσε να δείξει στους αναγνώστες πως η ιστορία της, δεν είναι απλά αγαπησιάρικη, αλλά πως μπορεί να προσφέρει κάτι παραπάνω από αυτό, ίσως και τροφή για σκέψη, σε έναν κόσμο που τα πάντα μοιάζουν να καταρρέουν μέρα με τη μέρα, οδηγώντας σε ένα αναδιαρθρωμένο σύστημα, που ίσως και να μην απέχει και πολύ από την μοναρχία της Cass, που μόνο ιδανική και ουτοπική δεν είναι.

Σαφώς καλύτερο από το πρώτο βιβλίο, "Οι Επίλεκτες" διατηρούν την φρεσκάδα και τη νεανικότητα του κειμένου με το οποίο μας συστήθηκε η Cass, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ανεβάζοντας, ωστόσο, ακόμα περισσότερο τον πήχη και καταφέρνοντας να κάνει την ιστορία της πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Και ναι, μπορεί να είμαστε σχεδόν βέβαιοι για το που θα καταλήξει όλο αυτό, παρ' όλα ταύτα, κι επειδή προφανώς είναι κάτι που και η ίδια γνωρίζει και αντιλαμβάνεται, μας προσφέρονται πολλές και συνεχείς ανατροπές που μας προκαλούν ορισμένα κύματα αμφισβήτησης και αμφιταλάντευσης, συναισθηματικής και όχι μόνο. Ταυτιζόμαστε με τα διλήμματα της Αμέρικα και ακόμα κι όταν η παρορμητικότητά της, ή κακή της συνήθεια να καταλήγει σε εύκολα συμπεράσματα, μας εκνευρίζει, δεν μπορούμε να την αντιπαθήσουμε καθώς το σύνολο της προσωπικότητάς της είναι τέτοιο που μας αναγκάζει, θέλοντας και μη, να βρεθούμε στο ίδιο επίπεδο, στην ίδια θέση με εκείνη. Ένα βιβλίο που θα διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον σας και που σίγουρα θα σας αφήσει διψασμένους για τη συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-618-01-0547-6