Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το βιβλίο περιλαμβάνει εικόνες εμπνευσμένες από τη μορφή και το έργο του Αλεξανδρινού φιλοτεχνημένες από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη καθώς και μια ανθολόγηση 58 ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από τον ζωγράφο.
Μια αχνή, επιλεγμένα λιτή εικαστική αίσθηση διαχέεται στην ποίηση του Καβάφη και ο τόπος, το τοπίο, το περιβάλλον αισθητικοποιούνται και αποκτούν ιδιαίτερους ανεπαίσθητους χρωματισμούς.

Προσωπική άποψη:
Κωνσταντίνος Καβάφης... ένα όνομα, μια τεράστια ιστορία να το συνοδεύει. Ένα πρόσωπο πολυσυζητημένο, όχι μόνο εξαιτίας του έργου του, αλλά και της προσωπική του ζωής. Ένας ποιητής ο οποίος, κατάφερε να μείνει αλησμόνητος από τους αναγνώστες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, με το έργο του, να αποτελεί από τα σημαντικότερα και σπουδαιότερα δείγματα της λογοτεχνίας της Ελλάδας, στο πέρασμα των αιώνων, χάρη στον συμβολισμό και την δύναμη των εικόνων που σου δημιουργούν κατά την ανάγνωσή τους. Ποιήματα τα οποία διδαχτήκαμε από παιδιά ακόμη, τότε που δεν μπορούσαμε ίσως να κατανοήσουμε όπως έπρεπε την ποίηση -και που ίσως ακόμα να μην μπορούμε, γιατί σκοπός της ποίησης, δεν είναι να την ερμηνεύεις, αλλά να γεννά συναισθήματα- και τα οποία, διαβάσαμε ξανά και ξανά, μέσα στο πέρασμα των χρόνων.

58 από αυτά τα ποιήματα έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το ξεχωριστό βιβλίο, κόσμημα, που κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και που κάθε λάτρης της ποίησης, και όχι μόνο, οφείλει να έχει στην βιβλιοθήκη του. 58 από τα πιο σπουδαία ποιήματα του Αλεξανδρινού, ποιήματα που σε προκαλούν να σκεφτείς, να νιώσεις, να αισθανθείς, που έχουν σκοπό να αγγίξουν τα βαθύτερα ένστικτά σου και να τα ταρακουνήσουν. 58 ποιήματα που στοχεύουν την καρδιά και το μυαλό σου και μένουν για πάντα εκεί, χαραγμένα, ανεξήτηλα, να μην μπορεί να τα σβήσει ο χρόνος, όχι μόνο γιατί δεν έχεις άλλη επιλογή, αλλά και γιατί να είχες, δεν είναι κάτι που θα επέλεγες να κάνεις. Όχι όταν μέσα από τις λέξεις αυτές, που είναι τόσο απλές και την ίδια στιγμή, τόσο περίπλοκες, πηγάζει κάτι τόσο μεγάλο και σπουδαίο.

Όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει ακόμα ένα στοιχείο που μας κάνει να το χαρακτηρίσουμε ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, ένα από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, συμπληρώνει τα 58 αυτά ποιήματα με εικόνες, χρώματα και πορτρέτα του μεγάλου μας ποιητή, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο πρόσωπο του ανθρώπου που είχαμε μέχρι σήμερα στο μυαλό μας. Εικόνες που μιλάνε, που λένε τη δική τους ιστορία, που φανερώνουν κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, ανασυνθέτουν το πρόσωπο και μια νέα μορφή, ίσως πιο αληθινή, πιο οικεία, απομακρυσμένη από το προσωπείο εκείνο που κάποιοι, ίσως και ο ίδιος ο Καβάφης, να ήθελε για τον εαυτό του. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρη... Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιη, είναι πως το συγκεκριμένο βιβλίο, αξίζει μια θέση στο ράφι της βιβλιοθήκης σας, αλλά και στην καρδιά σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κ.Π. Καβάφης
Κείμενα: Δασκαλόπουλος Δημήτρης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ποίηση
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 168
ISBN: 978-960-566-442-8