...

Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τράβις έχασε τη μητέρα του σε πολύ τρυφερή ηλικία, αλλά πριν πεθάνει τον δίδαξε δύο πολύ σημαντικούς κανόνες: να αγαπά με πάθος και να αγωνίζεται με πάθος. Μεγαλωμένος σε μια ανδροκρατούμενη οικογένεια, ο Τράβις θα γίνει ένα σκληρό αγόρι: καρδιοκατακτητής με τρομερό ταλέντο στην πάλη. Τα κορίτσια τον θέλουν, ενώ τα αγόρια θέλουν να του μοιάσουν…
Η Άμπι Αμπερνάθι είναι το πρώτο κορίτσι που θα του συμπεριφερθεί όπως πιστεύει ότι πρέπει να του συμπεριφέρονται, με αδιαφορία και απαξίωση. Μήπως αυτή η αδιαφορία είναι ο λόγος που αποφασίζει να την κερδίσει; Θα αφήσει ο Τράβις ένα κορίτσι να του κλέψει την καρδιά;

Προσωπική άποψη:
Το πόσο πολύ αγάπησα την "Γλυκιά Καταστροφή", το γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι τουλάχιστον, είστε τακτικοί αναγνώστες. Η ιστορία της Άμπι και του Τράβις, μπήκε για τα καλά στην καρδιά μου και για πολλές μέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής της, με έκανε να χαμογελάω στην σκέψη της. Όμως η ιστορία τους, δεν τελείωσε εκεί. Γιατί κάθε ιστορία, έχει δύο πλευρές, δύο διαφορετικές οπτικές και αφού η Άμπι μας εξιστόρησε τη δική της, ήταν καιρός ο Τράβις, να κάνει το αντίστοιχο. Μετά από αναμονή ενός χρόνου, λοιπόν, μπορούμε και κρατάμε στα χέρια μας την "Κινούμενη Καταστροφή" η οποία, ουσιαστικά, είναι η ίδια ιστορία που γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο βιβλίο, αλλά από την μεριά του Τράβις ο οποίος και αναλαμβάνει χρέη αφηγητή, μετατρέποντας το βιβλίο αυτό, σε μια καθαρά προσωπική υπόθεση.

Μέσα από την "Κινούμενη Καταστροφή", καλούμαστε να εξερευνήσουμε βαθύτερα, την προσωπικότητα του Τράβις, να καταλάβουμε ποιος πραγματικά είναι, γιατί λειτουργεί όπως λειτουργεί, ποια σημάδια του παρελθόντος φέρει στην καρδιά και την ψυχή του και τελικά, πως σκέφτεται και πως αγαπά, δύο πράγματα τόσο κοινά και όμως, παράλληλα, τόσο αντίθετα, που μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις, ακόμα και σε ακρότητες. Καλούμαστε να επανεξετάσουμε την άποψή μας γύρω από τον κυκλοθυμικό Τράβις και να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα πίσω από τη μάσκα του, μέσα από το παραθυράκι που μας αφήνει μια σχισμή ανοιχτό και που όλο και μεγαλώνει όσο τα συναισθήματά του για την Άμπι κορυφώνονται, και μέσα από την παρατήρηση, να εντοπίσουμε τα μικρά εκείνα σημάδια που κάνουν τη διαφορά, που μπορούν να μας κάνουν να καταλάβουμε, τα ταυτιστούμε, ακόμα και να δικαιολογήσουμε συμπεριφορές που ίσως, μέσα από τα μάτια της Άμπι, να φάνταζαν αδικαιολόγητες.

Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπούν την αντρική οπτική, σε ιστορίες όπως η συγκεκριμένη, ειδικά όταν ο πρωταγωνιστής είναι τόσο ενδιαφέρον χαρακτήρας, όπως ο Τράβις. Και εκεί είναι νομίζω που η συγγραφέας έχει πετύχει περισσότερο από κάθε τι άλλο, κερδίζοντας το στοίχημα που κάθε γυναίκα δημιουργός, βάζει με τον εαυτό της όταν γίνεται έστω και για λίγο, ή τουλάχιστον προσπαθεί να γίνει, ο άντρας της ιστορίας της. Όχι μόνο καταφέρνει να μπει στην ψυχολογία ενός άντρα που βρίσκεται στο μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στην εφηβεία και την ενηλικίωση, αλλά ενός συναισθηματικά κομματιασμένου άντρα, ενός προβληματικού ανθρώπου που παρά τα πολλά, καλά χαρακτηριστικά του, επιτρέπει στο χειρότερο κομμάτι του εαυτού του να παίρνει τα ηνία, στα πάθη και την οργή του να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο στις αισθήσεις του, βγάζοντας τελικά προς τα έξω την εικόνα ενός διαφορετικού ανθρώπου, από εκείνον που θα μπορούσε πραγματικά να είναι. Γιατί ναι, μπορεί ο Τράβις να συμπεριφέρεται αρκετές φορές σαν ηλίθιος, κακός όμως, δεν είναι.

Ένα από τα επίσης μεγάλα συν της ιστορίας δοσμένη από την οπτική του Τράβις, είναι πως η συγγραφέας καταφέρνει να μας οδηγήσει στο σημείο να συμπάσχουμε μαζί του, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που διαβάζοντας την ιστορία από τη μεριά της Άμπι, το γυναικείο μας ένστικτο υπερτερούσε, παρά για την αγάπη μας γι' αυτόν. Βλέποντας τον πόνο του και την απελπισία που τον κυρίευε τις στιγμές που πίστευε πως είχε χάσει για τα καλά την Άμπι, πως ποτέ δεν θα ήταν αρκετά καλός για εκείνη και πως ίσως θα ήταν καλύτερα να την αφήσει να φύγει, δεν μπορούσα να μην βιώσω την τραγικότητα της κατάστασης στην οποία περιήλθε, τόσο εξαιτίας των δικών του λαθών που ακόμα κι αν δεν φαίνεται πάντα, τα αναγνωρίζει, όσο και εξαιτίας της ίδιας της Άμπι, οι ανασφάλειες και οι φόβοι της οποίας, δεν επέτρεπαν σε κανέναν από τους δυο τους να πιστέψει πως ακόμα και δύο κατεστραμμένοι άνθρωποι, μπορούν να τα καταφέρουν, αρκεί να είναι μαζί.

Οι fans της "Γλυκιάς Καταστροφής", είμαι βέβαιη πως θα λατρέψετε την "Κινούμενη Καταστροφή" και κάποιοι από εσάς, ίσως να την βάλουν και λίγο πιο ψηλά από το πρώτο βιβλίο. Καταφέρνοντας να επικεντρωθεί στα σωστά σημεία, χωρίς να φλυαρήσει χωρίς λόγο και δίνοντάς μας λεπτομέρειες, μόνο στα σημεία που πρέπει, εκείνα τα νεκρά σημεία στην ιστορία της Άμπι που δεν ξέραμε, ούτε που είναι, ούτε τι κάνει, ούτε τι σκέφτεται ο Τράβις, η συγγραφέας κερδίζει το στοίχημα και καταφέρνει να μπει για τα καλά στην αντρική ψυχολογία, πιάνοντας το συναίσθημα και μεταφέροντάς μας με ένταση και πάθος. Παράλληλα, καταφέρνει να μας εκπλήξει καθώς, μπορεί να είχαμε μια ιδέα γύρω από τα κίνητρα του Τράβις που τον οδήγησαν σε συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές, ακόμα και γύρω από το παρελθόν του, όμως η πλήρης αλήθεια, είναι αρκετά διαφορετική και έχει να μας προσφέρει  κάτι περισσότερο από αυτό που προσδοκούσαμε. Κι επειδή ουσιαστικά, ξέρετε πως καταλήγει η ιστορία, θα σας πως πως από την μεριά του Τράβις, κλείνει με έναν επίλογο έκπληξη που αναμφίβολα, θα σας αφήσει με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jamie McGuire
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-960-566-281-3

Posted on Σάββατο, Δεκεμβρίου 07, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

14 comments

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2013


Έχουμε τους 3 νικητές της κλήρωσής μας όπου κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου της Antonia J. Corrales, ΣΕ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ.

Τα ονόματα των νικητών είναι τα εξής και θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους:

Olga Poulogiannopoulou
Δήμητρα Σάλτη
Katerina Ziro

Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ για τη δωρεά τους στο blog μας και τα μέλη του.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλες, νέες κληρώσεις...

Posted on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013


Οι εκδόσεις ΜΑΤΙ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του, 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος της Sophie Audouin-Mamikonian, "Indiana Teller: Καλοκαιρινό Φεγγάρι".


Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων ΜΑΤΙ στο Facebook:
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημοσία κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 05/12/2013 και λήγει 11/12/2013. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 05, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 04, 2013

Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Katniss καταφέρνει να επιβιώσει στους 74ους Αγώνες Πείνας κι επιστρέφει νικήτρια στην πατρίδα της μαζί με τον συμπαίκτη της, Peeta. Τώρα οι δύο τους πρέπει να φύγουν από τα σπίτια και τις οικογένειες τους και να ξεκινήσουν την «Περιοδεία της Νίκης» σε όλες τις περιφέρειες της Πάνεμ. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας φαίνεται ότι κάτι έχει αλλάξει, μια μικρή σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει επανάσταση σε όλες τις περιφέρειες.
Παρόλα αυτά, η Κάπιτολ εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο και όλοι με αρχηγό τον πρόεδρο Snow ετοιμάζονται για τους 75ους Αγώνες Πείνας, τους Αγώνες που θα αλλάξουν την Πάνεμ για πάντα.

Προσωπική άποψη:
Μετά την κινηματογραφική μεταφορά των "Αγώνων Πείνας", περίμενα το δεύτερο μέρος με μεγάλη αγωνία. Ήδη ο πήχης είχε τοποθετηθεί εξαιρετικά ψηλά και το να καταφέρει η συνέχεια να τον ξεπεράσει, ήταν κάτι το, σχεδόν, εξωπραγματικά δύσκολο. Και όμως, όχι απλά τον ξεπέρασε, ικανοποιώντας ακόμα και τις πιο τρελές προσδοκίες μου, αλλά με καθήλωσε για δυόμιση ώρες, αφήνοντάς με χωρίς ανάσα, μέχρι την στιγμή που οι εντυπωσιακοί τίτλοι τέλους, έπεσαν και τα φώτα της αίθουσας, άναψαν. Και η δυσκολία του όλου εγχειρήματος, δεν είχε να κάνει μόνο με τα υψηλά standars που είχε θέσει η πρώτη, αλλά και με την δυσκολία εκείνη που χαρακτηρίζει τη "Φωτιά", ως βιβλίο, προκειμένου να αποκτήσει σάρκα και οστά στη μεγάλη οθόνη. Όσοι έχετε διαβάσει την τριλογία, είμαι βέβαιη πως καταλαβαίνετε ακριβώς σε τι αναφέρομαι.

Η Katniss και ο Peeta, έχοντας βγει νικητές από τη μάχη του θανάτου των 74ων Αγώνων, έχουν επιστρέψει στην Περιοχή 12, προσπαθώντας να χτίσουν μια νέα ζωή, κάτι που δεν μοιάζει εφικτό. Το γεγονός πως εκείνη, κατάφερε να ξεγελάσει την Κάπιτολ και να την κερδίσει στον παιχνίδι που η ίδια, τόσο αριστοτεχνικά έχει χτίσει εδώ και τόσες δεκαετίες, έχει ξεσηκώσει τον λαό, που μοιάζει σταδιακά να επαναστατεί απέναντι στην Κυβέρνηση, βλέποντας στο πρόσωπο της Katniss μια ηρωίδα, ένα σύμβολο, κάτι το οποίο, ωστόσο, εκείνη ποτέ δεν θέλησε. Όμως η Κάπιτολ, ξέρει πως να εξολοθρεύει τους εχθρούς της, και στους 75ους επετειακούς Αγώνες, η Katniss, δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιστρέψει στην αρένα ως φόρος, ξανά. Μόνο που αυτή τη φορά, τα πράγματα, είναι διαφορετικά, τόσο για την ίδια, όσο και για τους αντιπάλους της, οι οποίοι είναι κάτι περισσότερο από δυσαρεστημένοι εξαιτίας την κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει και την οποία, πίστευαν πως έχουν αφήσει για πάντα πίσω τους.

Αν οι "Αγώνες Πείνας" χαρακτηρίζονταν από έντονα κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα, στο "Catching Fire", όλο αυτό, είναι ακόμα πιο αισθητό, ακόμα πιο έντονο. Ακολουθώντας πιστά το πνεύμα του βιβλίου, η ταινία, ακολουθεί με ακρίβεια τα πρότυπα πάνω στα οποία έχτισε η Collins τον δυστοπικό της κόσμο, αλλά και τα μηνύματα που ήθελε να περάσει. Δεν υπάρχει καμία διάθεση, καμία πρόθεση ωραιοποίησης ή συγκάλυψης, τόσο καταστάσεων, όσο και της σκληρής πραγματικότητας πάνω στην οποία είναι δομημένη μια ολόκληρη κοινωνία, που προκειμένου να κρατάει τα πλήθη υπό τον πλήρη έλεγχό της, δεν διστάζει να καλλιεργήσει ένα καθεστώς τρομοκρατίας με όποιο κόστος. Οι εχθροί της Κάπιτολ, πρέπει να εξολοθρευτούν, πριν η σπίθα της ελπίδας γίνει μια δυνατή φωτιά και κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Είναι όμως αυτό εύκολο, όταν στην συνείδηση του κόσμου η αδικία, δεν είναι απλά μια ιδέα, αλλά μια πραγματικότητα που ζουν και βιώνουν με κάθε κύτταρο του κορμιού τους, που την ζουν ξανά και ξανά, με κάθε άδικη απώλεια, με κάθε άδοξο θάνατο;

Η αλλαγή σκηνοθέτη, σε κάθε ταινία υψηλών προδιαγραφών, αποτελεί συνήθως ένα δύσκολο κομμάτι. Και όμως, ο Francis Lawrence, κερδίζει το μεγάλο αυτό στοίχημα, ακολουθώντας την ιδεολογία και την αισθητική της πρώτης ταινίας, εξελίσσοντάς την, αλλά χωρίς να την αλλοιώνει. Μοιρασμένη ανάμεσα στους χρόνους πριν και μετά την είσοδο των Φόρων στην Αρένα, η ταινία σε καθηλώνει καθ' όλη της την διάρκεια, αναδεικνύοντας κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια, σε όλο της το μεγαλείο. Έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του κοινωνικοπολιτικού συστήματος και καθεστώτος, με τις ιδέες που προασπίζεται να είναι αρκετά πιο ξεκάθαρες. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως η δράση υποσκελίζεται, και με την βοήθεια της CGI τεχνολογίας, καταφέρνει να δώσει υλική υπόσταση σε μια Αρένα που κλέβει κάθε σου ανάσα και η οποία, πιστέψτε με, ήταν τρομερά δύσκολο να αποδοθεί σωστά στο κινηματογραφικό πανί, κάτι που τελικά επιτυγχάνεται, χωρίς υπερβολές, χωρίς να χάνεται η αληθοφάνεια και η αγριότητα την ίδια στιγμή, που χαρακτηρίζει μια τόσο τραγική πραγματικότητα, όπως αυτή των Αγώνων.

Δεν ξέρω αν υπάρχει πραγματικά λόγος να σταθεί κανείς στο ερμηνευτικό σκέλος της ταινίας αφού, ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στο cast της, δίνει τον καλύτερό του εαυτό. Η Lawrence, για πολλοστή φορά, αποδεικνύει πόσο μεγάλο ταλέντο είναι, και ναι, αναμφίβολα, είναι η Katniss της καρδιάς μας και δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καμία άλλη να βρίσκεται στη θέση της. Ο Hutcherson, όχι μόνο είναι ο Peeta, αλλά καταφέρνει να εξελίξει τον χαρακτήρα που υποδύεται ακόμα περισσότερο, αποτελώντας μια άκρως γοητευτική παρουσία που δεν μπορείς να μην αγαπήσεις. Οι Harrelson, Sutherland, Tucci, Banks και Philip Seymour Hoffman, είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικοί, παρά τον περιορισμένο κινηματογραφικό χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, χαρίζοντάς μας μοναδικές ερμηνείες, τις οποίες συναγωνίζονται επάξια οι νέες προσθήκες, όπως αυτές των Sam Claflin και Jena Malone. Δεν είναι όμως μόνο οι ερμηνείες που απογειώνουν τους χαρακτήρες, αλλά και ο τρόπος που αυτοί παρουσιάζονται, αναδεικνύοντας την ωριμότητα στην οποία τους οδήγησαν οι καταστάσεις και η ανάγκη να ενωθούν απέναντι σε έναν κοινό εχθρό.

Για να μην πω κι άλλα, γιατί αν αρχίσω πιθανότατα να μην σταματήσω ποτέ, αν μου ζητούσατε να συνοψίσω την άποψή μου για το "Catching Fire" σε μερικές μόνο γραμμές, θα σας έλεγα πως πρόκειται για μια εξαιρετική παραγωγή που θα σας προκαλέσει έντονα συναισθήματα, θα σας βυθίσει σε βαθύτερους προβληματισμούς και που παρουσιάζει μια πραγματικότητα η οποία, ίσως και να μην είναι τόσο μακρινή όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε. Στα τεχνικά της σημεία και στον τομέα της δράσης και της αγωνίας, κερδίζει πόντους, όχι όμως περισσότερους από αυτούς που καταφέρνει να κερδίσει χάρη στον συναισθητικό της παράγοντα. Διαφωνώ βέβαια με το γεγονός πως η σχέση Katniss-Gale, παρουσιάζεται κάπως διαφορετική από αυτήν που γνώρισα μέσα από τα βιβλία, ωστόσο, είμαι τόσο ικανοποιημένη από όλα όσα εισέπραξα, που νιώθω πως μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια. Άλλωστε, η ουσία, δεν βρίσκεται εκεί, αλλά στη δύναμη που ο ίδιος ο λαός έχει στα χέρια του και στο τι μπορεί να κάνει, αν αποφασίσει να την αξιοποιήσει σωστά. Γιατί η αγάπη, η πίστη και η αφοσίωση, συνδυασμένα με την ελπίδα, μπορούν να φέρουν περισσότερα απ' όσα ίσως και να τολμήσαμε ποτέ να ονειρευτούμε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: The Hunger Games: Φωτιά
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Francis Lawrence
Πρωταγωνιστές: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Elizabeth Banks, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Stanley Tucci, Toby Jones, Philip Seymour Hoffman, Lenny Kravitz, Sam Claflin, Jena Malone, Jeffrey Wright, Amanda Plummer, Lynn Cohen, Meta Golding, Bruno Gunn, Alan Ritchson, Willow Shields
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 146'

Επίσημο site:

Posted on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 04, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

24 comments

Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πληγωµένη από τον Γουίλ, τον εργοδότη και εραστή της, η Κέισσι αφιερώνεται ολοκληρωτικά στο S.E.C.R.E.T., τη µυστική οργάνωση που την άλλαξε για πάντα πραγµατοποιώντας τις πιο µύχιες σεξουαλικές φαντασιώσεις της. Τώρα έχει έρθει η σειρά της να καθοδηγήσει τη νέα υποψήφια της οµάδας, την Ντοφίν Μέισον.
Στα τριάντα ένα της, η Ντοφίν έχει κατάστηµα µε ρούχα στη Νέα Ορλεάνη. Είναι ερωτευµένη µε τον Μαρκ Ντρούρυ, ντόπιο ροκ σταρ, είναι όµως πολύ ντροπαλή για να το δείξει. Θα τη βοηθήσει το S.E.C.R.E.T. να βρει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ριψοκινδυνέψει πάλι την καρδιά της;
Κι ενώ η Κέισσι αγωνιά ότι δε θα έρθει ποτέ η σωστή στιγµή για την ίδια και τον Γουίλ, εµπνέεται βοηθώντας την Ντοφίν. Οι δύο γυναίκες προσπαθούν να βρουν τον δρόµο τους στο δύσβατο µονοπάτι ανάµεσα στις καρδιές και τα πάθη τους, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τι πραγµατικά θέλουν από τη ζωή και τον έρωτα.

Προσωπική άποψη:
Όταν κυκλοφόρησε το "S.E.C.R.E.T." μερικούς μήνες πριν, από τις εκδόσεις Πατάκη, πολλά ειπώθηκαν. Ορισμένες αναγνώστριες, ενθουσιάστηκαν από τη διαφορετικότητα της ιστορία της L. Marie Adeline. Άλλες πάλι, απογοητεύτηκαν, καθώς περίμεναν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που τελικά εισέπραξαν. Όσον αφορά εμένα, μάλλον βρίσκομαι κάπου στη μέση αφού, ναι μεν δεν ενθουσιάστηκα, ωστόσο, το διάβασα ευχάριστα και σε καμία των περιπτώσεων, δεν μετάνιωσα για τον χρόνο που αφιέρωσα σε αυτό. Σήμερα, έχοντας πλέον το δεύτερο μέρος της σειράς στα χέρια μου, μπορώ να πω πως η συγγραφέας ανέβασε τον πήχη, οδηγώντας την ιστορία της σε μια, όχι ιδιαίτερα διαφορετική κατεύθυνση, προσεγγίζοντάς την ωστόσο με αρκετά διαφορετικό τρόπο, καθιστώντας το έργο της, αρκετά πιο πολυδιάστατο σε σύγκριση με το πρώτο μέρος.

Η Κέισσι, έχει ολοκληρώσει τα βήματά της στο S.E.C.R.E.T. και καλείται να αποφασίσει αν θα παραμείνει σε αυτό, ή αν θα συνεχίσει τη ζωή της, αξιοποιώντας όλα όσα έμαθε. Από τη στιγμή που το όνειρό της για ένα κοινό μέλλον με τον Γουίλ, γκρεμίστηκε μπροστά στα μάτια της, επιλέγει να παραμείνει στη μυστική αυτή οργάνωση, υιοθετώντας τον ρόλο της καθοδηγήτριας. Στο δρόμο της, έρχεται η Ντοφίν, μια τριαντάχρονη γυναίκα η οποία έχει χάσει την αυτοπεποίθησή της στον έρωτα, έπειτα από έναν άσχημο χωρισμό οχτώ χρόνια πριν. Και ναι, η Ντοφίν, είναι πρόθυμη να ακολουθήσει το S.E.C.R.E.T. και ότι έχει αυτό να της προσφέρει, θέλοντας να ξανακερδίσει όλα όσα έχασε και να αλλάξει τη ζωή της, διεκδικώντας όλα όσα πίστευε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει. Οι δύο γυναίκες, καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα στα πάθη τους και τελικά, να καθορίσουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Ουσιαστικά, η ιστορία, παίζει σε δύο διαφορετικά ταμπλό. Από τη μία, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη ζωή της Ντοφίν, από τη στιγμή που επιλέγει να ακολουθήσει το μονοπάτι του S.E.C.R.E.T. όπως η Κέισσι, ένα χρόνο νωρίτερα, όμως, η προσέγγιση της δικιάς της πορείας, είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της τελευταίας. Οι δύο γυναίκες, είναι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες, κάτι που η συγγραφέας φαίνεται να αναγνωρίζει και έτσι, το ταξίδι τους στην αναζήτηση της χαμένης σεξουαλικότητας και αυτοπεποίθησής τους, είναι πολύ διαφορετικό. Η Ντοφίν, είναι πιο ανοιχτή στις προκλήσεις που της επιφυλάσσει η νέα αυτή εμπειρία και είναι αποφασισμένη να ρουφήξει κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, χωρίς επιφυλάξεις κι ενδοιασμούς. Ξέρει τι θέλει και ακριβώς αυτά, είναι που στοχεύει να αποκτήσει. Η προσωπικότητά της, δεν αλλάζει μέσα από τις φαντασιώσεις της που παίρνουν σάρκα και οστά, αλλά ενισχύεται, γίνεται πιο δυνατή και πιο ισχυρή, συνειδητοποιώντας πως πάντα είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα θέλω και τα πάθη της, αλλά ότι χρειαζόταν ένα σπρώξιμο για να το κάνει.

Από την άλλη, παρακολουθούμε την μετέπειτα ζωή της Κέισσι η οποία, μπορεί μεν να έχει ανακτήσει την σεξουαλικότητά της, ωστόσο, μοιάζει χαμένη έπειτα από την απομάκρυνση του ονείρου να έχει τον Γουίλ μόνο δικό της. Πλέον, είναι ένας άντρας που όσο κι αν τον θέλει, ξέρει καλά πως δεν μπορεί να τον έχει και πρέπει να μάθει να ζει με αυτό, αλλά και να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της που είναι πιο μπερδεμένα από ποτέ. Η έλξη της για τον Τζέσι, με τον οποίο είχε ζήσει μία από της φαντασιώσεις της τον περασμένο χρόνο, δεν έχει πάψει να υπάρχει και το πως θα χειριστεί τις καταστάσεις, είναι ένα πολύ λεπτό κι εύθραυστο ζήτημα. Παράλληλα, πρέπει να διατηρήσει την αυτοκυριαρχία και την ουδετερότητά της, αξιοποιώντας όλα όσα έμαθε η ίδια, προκειμένου να βοηθήσει μια άλλη γυναίκα η οποία, παρ' όλα ταύτα, μοιάζει πιο πρόθυμη και δεκτική απ' όσο ήταν η ίδια. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει τη Ντοφίν, ή μήπως εκείνη είναι τελικά που έστω και με έναν έμμεσο τρόπο, θα της δώσει κάποια νέα μαθήματα;

Γρήγορη αφήγηση, μοιρασμένη ανάμεσα στην έντονη σεξουαλικότητα και το συναίσθημα, ανακατεμένη με μια δόση μυστηρίου και αγωνίας, το δεύτερο μέρος του "S.E.C.R.E.T." κερδίσει τις εντυπώσεις και χωρίς να χάσει την ταυτότητά του, μας προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Το μυστικό της οργάνωσης, μοιάζει πιο εύθραυστο από ποτέ και οι ισορροπίες, είναι εξαιρετικά λεπτές και πολύ εύκολο να σπάσουν και να θάψουν κάτω από τα συντρίμμια τους, ότι πάσχιζαν ορισμένοι άνθρωποι, τόσα χρόνια να χτίσουν. Τόσο στο κομμάτι της ψυχογραφικής ανάλυσης και της αποτύπωσής της στο χαρτί, όσο και ως προς την προσέγγιση της ίδιας της ιστορίας, η συγγραφέας, καταφέρνει να δημιουργήσει ένα βιβλίο που είναι σαφέστατα, καλύτερο από το πρώτο, και που θα σας αφήσει με ανάμεικτα συναισθήματα ενώ παράλληλα, πετυχαίνει εκεί που, ίσως, απέτυχε το πρώτο. Να μείνετε κρεμασμένοι από μια λεπτή κλωστή, περιμένοντας την συνέχεια προκειμένου να ανακαλύψετε αν, τελικά, κάθε παραμύθι, μπορεί να έχει το δικό του ευτυχισμένο τέλος.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. Marie Adeline
Μεταφραστής: Μπούρη Νίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-16-5141-5

Posted on Τρίτη, Δεκεμβρίου 03, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013


«TO ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ»
στο RIVER WEST 
(ΚΗΦΙΣΟΥ 96 ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΙΚΕΑ)

Από 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 έως 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014

ΔΩΡΕΑΝ PARKING
(είσοδος από λεωφόρο Κηφισού)

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9 το πρωί έως 9 το βράδυ.
Σάββατα 9 το πρωί έως 8 το βράδυ. Κυριακή κλειστά.
Κυριακές 15-12-2012 όπως και 22/12/2012 ανοιχτά (από 09:00 - 18:00)*
Τρίτη 24-12-2012 και Τρίτη 31-12-2012 ανοιχτά (από 09:00 - 18:00)*
* Εκτός της περίπτωσης που ανακοινωθεί διαφορετικό εορταστικό ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας.

Πιστό στο ραντεβού του και φέτος, το  Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.) από 2 Δεκεμβρίου 2013 έως και 4 Ιανουαρίου 2014 διοργανώνει ξανά την εκδήλωση  ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ στο εμπορικό κέντρο RIVER WEST Λεωφόρος Κηφισού 96 δίπλα από το ΙΚΕΑ.

Η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ όπως
ΔΩΡΕΑΝ είναι και το Parking των αυτοκινήτων.

Η συμμετοχή 150 εκδοτικών οίκων με 150.000 βιβλία έχει σαν αποτέλεσμα μια τεράστια ποικιλία τίτλων όλων σχεδόν των κατηγοριών για όλες τις ηλικίες.
Στο παζάρι θα βρείτε βιβλία των παρακάτω εκδοτών:

ANUBIS / AQUARIUS / ARS BREVIS / BELL / BRAINFOOD / GRA / INDEX / LIBRO /MYSTIS / TSAMI / ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ / ΑΓΚΥΡΑ / ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ / ΑΙΟΛΟΣ / ΑΚΜΗ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ / ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΛΚΥΩΝ / ΑΛΜΑ / ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ / ΑΝΕΛΙΞΗ / ΑΞΙΩΤΕΛΗΣ / ΑΠΟΠΕΙΡΑ / ΑΡΝΑΟΥΤΗ / ΑΡΣΕΝΙΔΗΣ / ΑΡΧΕΤΥΠΟ / Β. ΝΙΚΑΣ / ΒΑΒΕΛ / ΒΑΣΔΕΚΗΣ / ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΙΑ / ΒΙΒΛΙΟΡΑΜΑ / ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΙΑ / ΒΛΑΣΣΗ / ΓΡΑΦΙΔΑ / ΔΑΜΙΑΝΟΣ Θ / ΔΑΜΙΑΝΟΥ Γ / ΔΑΡΕΜΑ / ΔΕΛΦΙΝΙ / ΔΙΑΠΛΑΣΗ / ΔΙΑΠΛΟΥΣ / ΔΙΑΥΛΟΣ / ΔΙΟΝ / ΔΡΟΜΩΝ / ΔΩΔΩΝΗ / ΕΚΑΤΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ / ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ / ΕΜΠΕΙΡΙΑ / ΕΝΑΛΙΟΣ / ΕΝΤΟΣ / ΕΞΑΝΤΑΣ / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ / ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΖΩΗ / ΕΡΩΔΙΟΣ / ΖΑΧΑΡΑΚΗ / ΖΕΒΡΟΔΕΙΛΟΣ / ΖΗΤΡΟΣ / ΗΡΙΔΑΝΟΣ / ΘΕΜΕΛΙΟ / ΘΥΜΑΡΙ / ΚΑΔΜΟΣ / ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ / ΚΑΡΑΚΩΤΣΟΓΛΟΥ / ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ / ΚΑΤΑΡΤΙ /ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗ / ΚΙΡΚΗ / ΚΟΑΝ / ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ / ΚΟΡΟΝΤΖΗ / ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ / ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΣ / ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ / ΛΙΒΑΝΗ / ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ / ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ / ΜΕΔΟΥΣΑ / ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ / ΜΟΥΡΚΑΣ / ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΑΚΗΣ Κ ΣΙΑ / ΜΠΙΛΙΕΤΟ ΜΠΙΜΠΗΣ / ΜΠΟΥΚΟΥΜΑΝΗΣ / ΝΕΣΤΟΡΑΣ / ΝΙΚΑΣ / ΝΙΚΗ / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ / ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ / ΟΞΥ / ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ / ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ / ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ / ΠΕΛΑΣΓΟΣ / ΠΕΛΛΑ / ΠΙΡΟΓΑ / ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ / ΠΥΡΑΜΙΔΑ / ΡΩΣΣΗ / ΣΑΡΑΦΙΔΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / ΣΕΛΑΣ / ΣΙΑΠΕΡΑΣ / ΣΙΔΕΡΗΣ Μ / ΣΙΔΕΡΗΣ Ι. / ΣΚΑΙ / ΣΜΥΡΝΙΩΤΑΚΗ / ΣΟΚΟΛΗΣ ΚΟΥΛΕΔΑΚΗΣ / ΣΠΑΝΟΣ / ΣΤΑΧΥ / ΣΤΕΡΕΩΜΑ ΑΕ / ΑΝΩ ΚΑΤΩ / ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ / ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ / ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ / ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ Δ / ΤΟΠΟΣ / ΥΨΙΛΟΝ / ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ Α / ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ ΣΤΡ / ΦΥΛΑΤΟΣ /ΧΑΡΙΣΗ / ΧΑΤΖΗΘΩΜΑ / ΧΑΤΖΗΛΑΚΟΣ / ΧΕΙΜΑΡΟΣ / ΨΥΧΑΛΟΣ / ΩΡΙΩΝΑΣ / ΩΚΕΑΝΙΔΑ / ΧΑΤΖΗΙΑΚΩΒΟΥ / ΝΙΚΟΥΛΑ / ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

Ο αριθμός των συμμετοχών θα αυξηθεί καθώς ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το σωματείο που διοργανώνει την εκδήλωση, είναι ένα από τα δύο σωματεία που συνδιοργανώνουν την ετήσια εκδήλωση εκποίηση – παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, που είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση για το βιβλίο στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες εκδότες αντιδρούν στα αδιέξοδα της  οικονομικής κρίσης με διέξοδο πολιτισμού, διαθέτοντας στο κοινό βιβλία σε πολύ χαμηλές τιμές, κάνοντας τα προσιτά σε όλους.

Όλα τα βιβλία έχουν ετικέτα με την τιμή πώλησης, ώστε το κοινό να γνωρίζει την τιμή πριν φτάσει στο ταμείο. Ένα σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα εξυπηρετεί ταχύτατα τους πελάτες στα ταμεία.

Βιβλία 150 διαφορετικών εκδοτικών οίκων που η τιμή τους ξεκινάει από 50 μόλις λεπτά, όλων των κατηγοριών, για όλες τις ηλικίες.

Το 60% των διαθέσιμων τίτλων έχει τιμή πώλησης από 50 λεπτά έως 4,5 ευρώ.

Σε αυτό το τεράστιο πλήθος βιβλίων είναι σίγουρο πως ο καθένας θα βρει πολλά βιβλία που τον ενδιαφέρουν και που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως θα τα βρει σε τόσο χαμηλή τιμή.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ και φέτος στην Χριστουγεννιάτικη Μαγεία του RIVERWEST, χωρίς κανένα εισιτήριο, χωρίς κανένα περιορισμό στις αγορές (μπορείτε να αγοράσετε ακόμη και ένα μόνο βιβλίο).
  • Από τις 2 Δεκεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν στους χώρους του εμπορικού κέντρου RIVER WEST τη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από πρωτότυπα, εορταστικά και διασκεδαστικά δρώμενα.
  • Από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου: Στο 3ο επίπεδο του RIVER WEST, θα βρίσκεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά για να προμηθευτείτε όμορφα δώρα και διακοσμητικά για τους αγαπημένους σας.
  • Από τις 6 έως τις 31 Δεκεμβρίου: Το Χριστουγεννιάτικο Τρενάκι του RIVER WEST φοράει τα γιορτινά του και σας περιμένει για ατελείωτες βόλτες με όλη την οικογένεια, ενώ ο Αι-Βασίλης παίρνει τη θέση του στη Χριστουγεννιάτικη αγορά! Από τη μεγάλη αυτή γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει και το «Ταχυδρομείο του Αι-Βασίλη», το οποίο θα είναι ανοικτό για να δεχθεί και να ταχυδρομήσει τις ευχές των παιδιών προς τον Αι-Βασίλη, ενώ, μετά από κλήρωση, το RIVER WEST θα πραγματοποιήσει ευχές των παιδιών αξίας 1000€!
  • Από τις 6 έως τις 31 Δεκεμβρίου: Μοναδικές Μπαλονοκατασκευές, Γιορτινό FacePainting, ο Χιονάνθρωπος και ένας ξυλοπόδαρος θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους για ένα διασκεδαστικό διάλλειμα!


Περισσότερες πληροφορίες: 8012225050 – www.riverwest.gr

Ε.Σ.Ε.Β.Ε.: Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών – Βιβλιοπωλών Ελλάδος
Μαυρομιχάλη 1, 106 79, Αθήνα,  Τηλ.: 2103637426, Fax: 210 3630669
e-mail: info@esebe.gr / http://www.esebe.gr

Posted on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 02, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

6 comments

Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013

O 40χρονος ηθοποιός Paul Walker, περισσότερο γνωστός από την συμμετοχή του στις επιτυχημένες κινηματογραφικές παραγωγές, "Fast and Furious" πέθανε χτες, Σάββατο απόγευμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη νότια Καλιφόρνια.
Σύμφωνα με το αμερικανικό site TMZ, ο Walker ήταν συνοδηγός σε αυτοκίνητο μάρκας Porche, η οποία έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε με ταχύτητα σε δέντρο. Το όχημα αμέσως τυλίχτηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα και οι δύο επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους. Η αστυνομία όταν έφτασε στο σημείο βρήκε το αυτοκίνητο να φλέγεται και ο ηθοποιός αναγνωρίστηκε ως νεκρός πριν καν μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Οι συνθήκες του ατυχήματος ερευνούνται αυτή την ώρα.
Την είδηση για τον τραγικό θάνατό του επιβεβαίωσε η ομάδα του μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook.
"Mε μεγάλη θλίψη επιβεβαιώνουμε ότι ο Paul Walker έχασε σήμερα τη ζωή του σε τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα, μετά την επίσκεψή του σε φιλανθρωπική εκδήλωση του ιδρύματος του "Reach Out Worlwide".
Ήταν συνεπιβάτης σε αυτοκίνητο φίλου, οι οποίοι και οι δύο έχασαν τη ζωή τους. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή σας και είμαστε σοκαρισμένοι με τα δυσάρεστα νέα. Ευχαριστούμε που προσεύχεστε για την οικογένεια και τους φίλους του σε αυτές τις δύσκολες ώρες".
Ο Walker στη τελευταία του συνέντευξη για την προώθηση της ταινίας, Hours είχε δηλώσει πως η 15χρονη κόρη του Meadow πρόσφατα μετακόμισε μαζί του, καθώς τόσα χρόνια έμενε με την μητέρα της, Rebecca στη Χαβάη.

(Πηγή άρθρου: queen.gr)

Posted on Κυριακή, Δεκεμβρίου 01, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments