...

Πέμπτη, Νοεμβρίου 07, 2013


Έχουμε τους 2 νικητές της κλήρωσής μας όπου κερδίσουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου του Valerio Massimo, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ: Ο ΟΡΚΟΣ (ΒΙΒΛΙΟ I).

Τα ονόματα των νικητών είναι τα εξής και θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους:

Niki Paximada
Rena Mpelenioti Mixalis Egglezakis

Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για τη δωρεά τους στο blog μας και τα μέλη του.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλες, νέες κληρώσεις...

Posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 07, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

3 comments

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2013

Το "Tooi Nemuri" είναι one shot yaoi manga της Yamakami Riyu, το οποίο και πρωτοέκανε την εμφάνισή του το 2009 στο περιοδικό Chara Selection της εταιρείας Tokuma Shoten, οι εκδόσεις των οποίων προχώρησαν λίγο αργότερα σε μια συγκεντρωτική έκδοση των 3 συνολικά κεφαλαίων, 138 σελίδων στο σύνολό τους, προσθέτοντας ένα ακόμα κεφάλαιο μιας διαφορετικής, κοινής ωστόσο ως προς τον πυρήνας της, ιστορία, προκειμένου το μοναδικό τεύχος του manga να είναι πιο δελεαστικό και πιο πλούσιο για τους αναγνώστες.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ MANGA:
Μετά τον θάνατο του καλύτερού του φίλου και της γυναίκας του, ο Chizumi, πρόεδρος μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής γλυκισμάτων και άλλων, αποφασίζει να υιοθετήσει τον γιο του πρώτου ο οποίος, έκτος από καλύτερός του φίλος, υπήρξε και ο έρωτας της ζωής του, έχοντας για εκείνον συναισθήματα που δεν του αποκάλυψε ποτέ. Δέκα χρόνια έχουν περάσει από το δυστύχημα και ο Ibuki έχει φτάσει πλέον στην ηλικία των 16 ετών και κάθε μέρα που περνάει, μοιάζει όλο και περισσότερο με τον νεκρό πατέρα του, γεγονός που αναστατώνει τον Chizumi αφού όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να μην θυμάται τον Natsume και τις ημέρες που εκείνος ακόμα ζούσε. Ευτυχώς για εκείνον, ο τρίτος της παρέας, ο Yatabe, είναι πάντα εκεί για να μοιράζεται μαζί του τις ανησυχίες, τις σκέψεις του, αλλά και όσα πράγματα ξεπηδούν από το παρελθόν. Παράλληλα, οι δυο τους, διατηρούν περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις, με τον Chizumi να θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό, ο ένας βρίσκει παρηγοριά στον άλλον, πιστεύοντας όλα αυτά τα χρόνια πως ο Yatabe ήταν επίσης ερωτευμένος με τον αποθανόντα Natsume. Όταν μια μέρα ο Ibuki εξομολογηθεί τα συναισθήματά του στον Chizumi, θα νιώσει πιο μπερδεμένος από ποτέ, ειδικά όταν ο Yatabe θα του ομολογήσει με την σειρά του πως όλα αυτά τα χρόνια, δεν ήταν ερωτευμένος με τον νεκρό φίλο τους, αλλά με εκείνον, συμβουλεύοντάς τον να ζήσει την ζωή του όπως την θέλει, χωρίς να σκέφτεται τα πρέπει, αρκεί να είναι σίγουρος για την απόφασή του και συνειδητοποιημένος ως προς το ότι ο Ibuki, δεν είναι ο πατέρας του, δηλώνοντάς του την ίδια στιγμή πως δεν μπορεί να βρίσκεται πλέον στη ζωή του. Και όταν ο Chizumi αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ρεαλιστικά την κατάσταση, καταλαβαίνει πως τα αισθήματά του για τον Ibuki, δεν αφορούν εκείνον, αλλά την ανάμνηση του άντρα που συνοδεύει η εικόνα του, προλαβαίνοντας να σώσει μια κατάσταση πριν να είναι αργά.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
Το concept της ιστορίας, δεν είναι καθόλου κακό αφού εμπεριέχει πολλές παραμέτρους με τις οποίες και μπορεί να κάνει παιχνίδι, άσχετα και πέρα από το ομοφυλοφιλικό στοιχείο, αφού μιλάμε για πράγματα τα οποία και σχετίζονται με την ψυχολογία, τις σχέσεις, αλλά και το κοινωνικό φαίνεσθαι. Ποια είναι αυτά;
- Το ζήτημα της ηθικής στο να προχωρήσεις σε σχέση με το παιδί του καλύτερου σου φίλου.
- Η διαφορά ηλικίας και κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή ή και να μην επηρεάσει αρνητικά μια σχέση, επιτρέποντάς της να λειτουργήσει φυσιολογικά.
- Κατά πόσο είναι σωστό να στηριζόμαστε ηθικά σε άλλους ανθρώπους, ειδικά όταν δεν μπαίνουμε πραγματικά στην διαδικασία να σκεφτούμε και να κατανοήσουμε εν τέλει τα δικά τους αισθήματα, ή και τα κίνητρα που τους οδήγησαν στο να γίνουν το συναισθηματικό μας αποκούμπι.
- Η ευκολία του να μένει κανείς κολλημένος στο παρελθόν, στις αναμνήσεις που δεν μπορεί να θάψει, δημιουργώντας παράλληλα, πολλές φορές, μια λανθασμένη, εξιδανικευμένη εικόνα αυτού που έχασε που στην πραγματικότητα, μπορεί και να διαφέρει κατά πολύ. 
- Η ακόμα μεγαλύτερη ευκολία, του να μπερδευτείς ανάμεσα σε αυτό που νομίζεις πως θέλεις κι έχεις ανάγκη, και σε αυτό που πραγματικά θέλεις, χρειάζεσαι, σου είναι απαραίτητο για να προχωρήσεις.
Το art του εν λόγω manga, δεν είναι κάτι το σπουδαίο, ωστόσο, δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να το χαρακτηρίσουμε κακό. Μάλλον μέτριο θα το έλεγα και αυτό, κυρίως, γιατί χάνει αρκετούς πόντους στις ερωτικές του σκηνές που είναι αρκετά άνευρες. Όσο για την σεναριακή του δομή τώρα, αν και αρκετά κλισέ, και ιδιαίτερα προβλέψιμη ως προς την εξέλιξη και κατάληξή της, είναι καλά δοσμένη και ακόμα πιο καλά εκτελεσμένη, δημιουργώντας σου ένα αίσθημα έξαψης μέχρι να φτάσεις στην τελευταία σελίδα. Θα προτιμούσα λιγότερες αναφορές βέβαια σε λαχανικά και οικολογικά προϊόντα, αν και καταλαβαίνω πως αποσκοπούσαν στο να αναδείξουν την φλόγα του Yatabe, η οποία τελικά, είναι και ένας από τους λόγους που αφυπνίστηκε το πάθος του Chizumi.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μια ιστορία που αποσκοπεί στο να μας πείσει ότι το παρελθόν πρέπει να μένει παρελθόν -και κακά τα ψέματα, έτσι είναι ή τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να είναι- και πως πρέπει να ξεπερνάμε κάθε δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, επιτρέποντας στους εαυτούς μας να ζήσουν το παρόν, χωρίς τύψεις, χωρίς αναστολές, ωστόσο, συνειδητοποιημένοι απέναντι στα θέλω και τις ανάγκες μας και κυρίως, με το να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον εαυτό και τα συναισθήματά μας, ενώ παράλληλα, πως δεν πρέπει να εξιδανικεύουμε αυτό που κάποτε αγαπήσαμε, γιατί μπορεί στην πορεία της ζωής μας, να συναντήσουμε κάτι άλλο που ίσως και ν' αξίζει να το αγαπήσουμε, ακόμα περισσότερο. Και ναι, το καταφέρνει, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, έστω κι αν δεν κερδίζει σε πρωτοτυπία ή έμπνευση.

Posted on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το σκοτάδι σκεπάζει τον Οίκο της Νύχτας από τη στιγμή που η ψυχή της Ζόι Ρέντμπερντ έσπασε σε χίλια κομμάτια. Με την καρδιά της και όλα όσα πίστευε συντρίμμια, το μόνο που επιθυμεί είναι να μείνει για πάντα στην «άλλη πλευρά». Το πνεύμα της σβήνει γρήγορα και φαίνεται όλο και πιο απίθανο να ξαναβρεί εγκαίρως τον εαυτό της, ώστε να βοηθήσει τους φίλους της να επαναφέρουν την τάξη στον κόσμο. Ο Σταρκ είναι ο μόνος που μπορεί να την επηρεάσει, αν και θα πρέπει να βρει πρώτα έναν τρόπο να φτάσει κοντά της.
Όσο για τη Στίβι Ρέι, θέλει όσο τίποτα άλλο να βοηθήσει την κολλητή της, αλλά αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Οι επικίνδυνοι κόκκινοι αρχάριοι έχουν αρχίσει να κάνουν του κεφαλιού τους, και ο Ντάλας –το αγόρι της, κατά κάποιον τρόπο–, παρότι είναι γλύκας, φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν και στο τέλος θα φάει το κεφάλι του. Κι η αλήθεια είναι ότι η Στίβι Ρέι κρύβει ένα μυστικό που απειλεί να τινάξει επίσης ολόκληρο τον κόσμο της στον αέρα.
Και μέσα σε όλον αυτό τον πανικό είναι και η Αφροδίτη: πρώην αρχάρια, κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο και εντελώς στρίγκλα (τιμή της και καμάρι της!). Ανέκαθεν έβλεπε οράματα για το μέλλον, αλλά τώρα φαίνεται πως η Νύχτα αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει και με άλλον τρόπο, αφού αρχίζει να μιλάει μέσα από αυτήν. Και μπορεί να μην είναι ποτέ δεδομένο το ποια πλευρά θα επιλέξει η Αφροδίτη, αλλά από την απόφασή της κρέμεται τώρα η μοίρα της Ζόι.
Τρεις κοπέλες παίζουν με τη φωτιά… κι αν δεν προσέξουν, όλοι θα καούν.

Προσωπική άποψη:
Με μια μικρή καθυστέρηση, το έβδομο βιβλίο της σειράς "Ο Οίκος Της Νύχτας", βρίσκεται στα χέρια μας και είμαι βέβαιη πως οι απανταχού fans αισθάνονται ανακούφιση, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που φοβόντουσαν μήπως η σειρά δεν συνεχιστεί. Φυσικά, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, δεν θα μπορούσαν να μας απογοητεύσουν. Πέραν όμως αυτού, είμαι ακόμα πιο βέβαιη πως θα ενθουσιαστούν, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, αφού είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα, τόσο όσον αφορά την εξέλιξη της ιστορίας, όσο και στον τρόπο παρουσίασής της, μέσω μιας ιδιαίτερης και ακόμα πιο περίπλοκης αφήγησης, η οποία και μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των γεγονότων, πράγμα απόλυτα απαραίτητο στην προκειμένη περίπτωση και το οποίο, θα σας εξηγήσω αναλυτικά παρακάτω.

Μετά τον θάνατο του Χιθ, μάρτυρας του οποίου ήταν και η ίδια, η Ζόι έχει βρεθεί στην "άλλη πλευρά", όντας ακόμα ζωντανή στη γήινο επίπεδο, με την ψυχή της όμως να έχει σπάσει σε χίλια κομμάτια τα οποία έχει περιθώριο εφτά μέρες για να τα μαζέψει, προκειμένου να μην πεθάνει. Και ενώ εκείνη δεν φαίνεται αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψει κοντά στους φίλους της, εκείνοι με τη σειρά τους, είναι διατεθειμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να την καθοδηγήσουν και να την βοηθήσουν να δραπετεύσει από τη θλίψη της και να επανέλθει στην πρότερή της κατάσταση, διαφορετικά, ο κόσμος που γνωρίζουν, κινδυνεύει να καταλειφθεί από το Σκότος, επιτρέποντας έτσι στη Νεφερέτ να φέρει εις πέρας τα σατανικά σχέδιά της. Η Ζόι, η Στίβι Ρέι και η Αφροδίτη, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα, αλλά και τους προσωπικούς τους δαίμονες, ενώ όλα κρέμονται από μία κλωστή και τίποτα δεν είναι δεδομένο ή ασφαλές, σε έναν κόσμο που ακόμα και οι ισορροπίες ανάμεσα στο καλό και το κακό, μοιάζουν να παραπαίουν.

Ακολουθώντας το μοντέλο της αφήγησης που ήδη είχαν υιοθετήσει από το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, μητέρα και κόρη Cast, δεν επικεντρώνονται μόνο στη Ζόι, αλλά δίνουν φωνή και στους υπόλοιπους χαρακτήρες της ιστορίας, μια επιλογή που θα μπορούσε εύκολα να είναι επίφοβη, την οποία ωστόσο, οι ίδιες, διαχειρίζονται εξαιρετικά καλά. Δεδομένου ότι η Ζόι δεν βρίσκεται σε κατάσταση στην οποία μπορεί να παραστήσει την ηρωίδα, ή και να αναλάβει δράση σε έναν κόσμο που απαιτεί άμεσες, ακόμα και ριψοκίνδυνες αποφάσεις,  παρατηρούμε τις εξελίξεις των γεγονότων μέσα από τα μάτια όλων όσων εμπλέκονται σε αυτήν. Αυτό, δεν μας επιτρέπει απλά να έχουμε μια σφαιρική εικόνα των καταστάσεων και πως αυτές πορεύονται κάτω από την πίεση του χρόνου, αλλά και πως οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι κινούνται, δρουν και πράττουν, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Πλέον, το μέλλον, δεν κρέμεται μόνο από τα χέρια της Ζόι, αλλά και των φίλων της, περισσότερο τουλάχιστον, από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, διέπεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα έξι βιβλία της σειράς, λειτουργεί περισσότερο ψυχογραφικά, εστιάζοντας κυρίως στους ίδιους τους χαρακτήρες που εμπλέκονται στην ιστορία, παρά στα γεγονότα ή την δράση αυτής. Είναι ένα κομβικό θα λέγαμε σημείο, στο οποίο ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, καλούνται να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, ποιοι πραγματικά είναι, ποιο είναι το καθήκον τους, αλλά και τι οφείλουν να κάνουν, σύμφωνα με τα χαρίσματά τους, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουν και να αποδεχθούν στο μέγιστο βαθμό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αυτό δεν σημαίνει πως η ροή της ιστορίας είναι υποτονική ή ότι δεν υπάρχουν εκρήξεις, εκπλήξεις και ανατρεπτικές στιγμές, ωστόσο, δεν παύει να έχει μια διαφορετική κατεύθυνση η οποία, προσωπικά, και μου άρεσε και θεωρώ παράλληλα ότι δεν αλλοιώνει το ύφος της ιστορίας, καταφέρνοντας να ισορροπήσει σωστά ανάμεσα στα τόσο διαφορετικά δεδομένα της.

Ένα βιβλίο συγκινητικό, έντονο, με ισορροπημένη δράση, φρέσκο και νεανικό, που χωρίς να χάνει την ταυτότητά του, μοιάζει να ενηλικιώνεται όσο εξελίσσεται η ιστορία του. Οι πρωταγωνιστές, έχουν πάψει εδώ και καιρό να είναι παιδιά, ίσως όμως για πρώτη φορά, να καλούνται να το συνειδητοποιήσουν και να το κάνουν βίωμά τους. Ένα σημείο καμπή, από το οποίο θα εξαρτηθούν πολλά στο μέλλον, το οποίο οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δεν προβλέπεται ανθηρό. Το Φως και το Σκότος, μόλις ξεκίνησαν τη μάχη τους και η σύγκρουση ανάμεσά τους, έχει να φέρει πάρα πολλά, για τα οποία μπορεί να μην γνωρίζω, διαβάζοντας όμως το συγκεκριμένο μέρος, μπορώ να διαισθανθώ. Ανυπομονώντας λοιπόν για το όγδοο βιβλίο της σειράς, μένω με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τις αλλαγές των οποίων έγινα μάρτυρας, τις οποίες πιστεύω πως θα απολαύσετε κι εσείς, αγωνιώντας για το πως θα εξελιχθεί, όχι μόνο η μάχη ανάμεσα στις δύο δυνάμεις, αλλά και η συναισθηματική πάλη που βιώνουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-566-031-4

Posted on Τρίτη, Νοεμβρίου 05, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

10 comments

Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013


Το "Tight Rope" είναι one shot manga της Isaku Natsume, το οποίο κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου 2008. Τα studios PimeTime, θεώρησαν πως βρήκαν μία ακόμα καλή ευκαιρία να κυκλοφορήσουν 2 ovas βασισμένα στο προαναφερόμενο manga και πιο συγκεκριμένα, στα 4 πρώτα κεφάλαιά του, διάρκειας 23' το καθένα, τα οποία και προβλήθηκαν στις 30 Μαΐου 2012 και 27 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:
Στο 1ο ova, γνωρίζουμε τους Ryunosuke Oohara και Naoki Satoya, οι οποίοι είναι παιδικοί φίλοι. Ο Naoki, είναι παιδί μιας καθημερινής, φυσιολογικής οικογένειας ενώ ο Ryunosuke, είναι κληρονόμος μιας πασίγνωστης μαφιόζικης οικογένειας. Η ώρα που θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως ο 5ος κατά σειρά αρχηγός, πλησιάζει, όμως εκείνος μοιάζει εντελώς απρόθυμος να αναλάβει τα ηνία αφού το μόνο που επιθυμεί κατά βάθος, είναι μια φυσιολογική ζωή μαζί με τον Naoki, τον οποίον και αγάπα ως κάτι περισσότερο από έναν απλό φίλο. Ο Naoki, που ξέρει πως θα έρθει η μέρα που οι ζωές τους θα χωριστούν, προσπαθεί να
κρατήσει κάποιες αποστάσεις όμως αυτό, δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση. Έπειτα από έναν καβγά με τα μέλη μιας άλλης συμμορίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα ο Naoki να τραυματιστεί, ο Ryunosuke θα καταλάβει πως αν θέλει να τον κρατήσει ασφαλή, θα πρέπει να φύγει από τη ζωή του. Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο Naoki, συνειδητοποιεί πως είχε ευκαιρίες να απομακρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν τις αξιοποίησε, όχι γιατί δεν μπορούσε, αλλά γιατί δεν ήθελε. Έτσι, οι δυο τους, καταλήγουν να δώσουν υπόσχεση, όπως μόνο οι συμμορίτες μπορούν, να είναι μαζί ό,τι κι αν συμβεί, όποιοι κι αν γίνουν στο μέλλον.
Στο 2ο ova, και αφού οι δύο πρωταγωνιστές μας έχουν ανταλλάξει υπόσχεση αιώνιας αφοσίωσης, ο Naoki, καταλήγει στα χέρια μιας αντίπαλης συμμορίας, η οποία και έχει απαγάγει για εκβιασμό έναν πολύ καλό φίλο δικό του και του Ryunosuke. Ο αρχηγός της συμμορίας αυτής, ο οποίος θέλει να αποκτήσει το πλεονέκτημα και να αναδειχτεί ο καλύτερος ανάμεσα στους υπόλοιπους αρχηγούς, έχοντας τον έλεγχο, ζητάει από τον Ryunosuke να πάει και να τον συναντήσει, μόνος, αν κι εφόσον θέλει η ζωή του Naoki να μην διατρέξει κίνδυνο. Όπως είναι φυσικό, εκείνος, υπακούει
με αποτέλεσμα, μια μεγάλη συμπλοκή να λάβει χώρα και ο αρχηγός της αντίπαλης συμμορίας, να πάρει αυτό που του αξίζει, με τον Naoki να συγκρατεί, όπως πάντα, τον Ryunosuke, πριν εκείνος χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής ωστόσο, ο τελευταίος, υπέστη έναν αρκετά σοβαρό τραυματισμό, ευτυχώς όμως, όχι μοιραίο. Ο Naoki αναστατώνεται στην σκέψη και μόνο μιας ζωής χωρίς τον Ryunosuke, ο οποίος συνέρχεται και ομολογεί πως χωρίς εκείνον, δεν θα ήταν ο άνθρωπος που είναι σήμερα, με τον Naoki να αφήνει οριστικά τις άμυνές του να πέσουν, έτσι ώστε να είναι μαζί ολοκληρωτικά και απόλυτα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
Όσοι fans των yaoi περιμένουν ξεκινώντας την θέαση του εν λόγω anime, καυτές σκηνές sex, μάλλον θα απογοητευτούν. Προσωπικά, αν με ρωτάτε, όχι μόνο δεν ενοχλήθηκα από την απουσία του σεξουαλικού στοιχείου, αλλά αντίθετα, μάλλον θα έλεγα πως είμαι ευχαριστημένη από την έκβαση αυτή. Και ο λόγος, είναι πολύ απλός. Γιατί δεν βρίσκεται εκεί το point της ιστορίας. Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι η επιθυμία, ούτε ο έρωτας, όχι κατά βάση τουλάχιστον, αλλά η δύναμη των ανθρώπινων δεσμών και η εξέλιξη των συναισθημάτων μιας σχέσης, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές,
έχουν αναπτυχθεί συναισθήματα πολύ πιο δυνατά από το στιγμιαίο πάθος που ψάχνει ευκαιρία να εκδηλωθεί, πολύ πιο ουσιαστικά και θεμελιώδη. Μιλάμε για μια σχέση εξάρτησης, όχι από την παθητική ερμηνεία του όρου, αλλά από την ουσιαστική. Ο ένας, συμπληρώνει τον άλλον. Αλληλοεξαρτώνται, όχι από απλά από ανάγκη, αλλά γιατί είναι αυτό που είναι, μόνο επειδή υπάρχει ο ένας στη ζωή του άλλου. Η ύπαρξη αυτή, είναι που διατηρεί ισορροπία και αρμονία, που εμποδίζει καταστάσεις να φτάσουν στα άκρα και τελικά, να μην επικρατεί η παρόρμηση, αλλά κάτι πιο βαθύ και πηγαίο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Ένα anime βαθιά συναισθηματικό, που θεωρώ πολύ δύσκολο, για να μην πω ακατόρθωτο, να μην συγκινήσει, όποιον επιλέξει να το δει. Η δυναμική των χαρακτήρων είναι μοναδική και το να βλέπουμε τους δυο τους, μαζί, στην οθόνη, είναι απολαυστικό από κάθε άποψη. Δεν χρειάζεται να διατυμπανίζουν αυτό που αισθάνονται, γιατί πολύ απλά, φαίνεται στα μικρά πράγματα που τους συνδέουν και που παρά τις αντιθέσεις τους, τους κρατάνε μαζί, καθιστώντας τους τελικά μια οντότητα, μια ενιαία ύπαρξη. Γιατί μερικές φορές, αυτό που μας κάνει αυτό που είμαστε, αυτό που μας επιτρέπει να προχωράμε, είναι η ανάγκη να βρισκόμαστε δίπλα σε αυτόν που αγαπάμε για να τον προστατεύουμε και να τον στηρίζουμε. Σίγουρα θα γελάσετε, ακόμα πιο σίγουρα δε, θα συγκινηθείτε και εν τέλει, θα καταλήξετε στην απόφαση πως καλά κάνατε και επιλέξατε να το παρακολουθήσετε. 

Posted on Δευτέρα, Νοεμβρίου 04, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

10 comments

Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για τριάντα πέντε κοπέλες, η Επιλογή αποτελεί την ευκαιρία της ζωής τους. Την ευκαιρία να μπουν σ’ έναν κόσμο γεμάτο λαμπερά φορέματα και ανεκτίμητα κοσμήματα. Να ζήσουν σ’ ένα παλάτι και να προσπαθήσουν να κερδίσουν την καρδιά του γοητευτικού πρίγκιπα Μέιξον.
Για την Αμέρικα Σίνγκερ, η πιθανότητα να Επιλεγεί είναι εφιάλτης. Γιατί σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να απαρνηθεί τον κρυφό έρωτά της για τον Άσπεν, να αφήσει το σπίτι της για να συμμετάσχει σε ένα σκληρό διαγωνισμό για ένα στέμμα που δε θέλει και να ζήσει σ’ ένα παλάτι που απειλείται από επιθέσεις επαναστατών.
Και τότε η Αμέρικα συναντά τον πρίγκιπα Μέιξον. Σταδιακά αρχίζει να αμφισβητεί όλα όσα σχεδίαζε για τον εαυτό της και να συνειδητοποιεί ότι η ζωή που είχε ονειρευτεί δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα μέλλον που δεν είχε ποτέ φανταστεί.

Προσωπική άποψη:
Πρέπει να ομολογήσω πως ξεκίνησα να διαβάζω την "Επιλογή", εξαιρετικά προκατειλημμένη. Η πλειοψηφία όσων είχαν ολοκληρώσει την ανάγνωσή της, πριν καν ακόμα την πάρω στα χέρια μου, δήλωνε απίστευτα απογοητευμένη από το αποτέλεσμα. Όταν μάλιστα, μιλάμε για άτομα στα οποία έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και αρκετά συμβατά γούστα, ήταν λογικό να πανικοβληθώ και να αρχίσω να σκέφτομαι τα χειρότερα. Ε, λοιπόν, δεν έπρεπε να το κάνω, και όχι γιατί είχαν άδικο, αλλά γιατί διαβάζοντας το βιβλίο, κατάλαβα πιθανότατα ποιος ήταν ο λόγος που δεν τους άρεσε. Γιατί "Η Επιλογή", καλώς ή κακώς, είναι ένα καθολικά νεανικό μυθιστόρημα το οποίο απευθύνεται, ξεκάθαρα, σε αρκετά νεανικό κοινό ή έστω, στο κοινό εκείνο που μπορεί να δεχτεί την όποια ελαφρότητα ενός νεανικού βιβλίου, αντιλαμβανόμενο προφανώς εξ' αρχής, το περιεχόμενό του.

Η Αμέρικα είναι ένα νεαρό κορίτσι το οποίο ζει μαζί με την οικογένειά της, η οποία και ανήκει στο επίπεδο 5. Είναι καλλιτέχνες και δουλεύουν πολύ σκληρά προκειμένου να κάνουν τη ζωή τους όσο καλύτερη γίνεται. Όμως η Αμέρικα δε δυσανασχετεί εξαιτίας της θέσης τους και κρυφά ερωτευμένη με τον Άσπεν, ονειρεύεται τη μέρα που θα γίνει γυναίκα του και θα χτίσουν τη νέα τους ζωή μαζί. Τα σχέδιά της όμως ανατρέπονται όταν ο Άσπεν της ραγίζει την καρδιά και ανακοινώνεται παράλληλα πως είναι μία από της τριανταπέντε κοπέλες της Επιλογής, της διαδικασίας μέσω της οποίας, ο πρίγκιπας και κληρονόμος του θρόνου, θα επιλέξει τη σύζυγό του. Η Αμέρικα, που ποτέ δεν θέλησε κάτι τέτοιο, νιώθει παγιδευμένη εξαιτίας της κατάστασης και από την άλλη, ευγνώμων που μπορεί να βοηθήσει την οικογένειά της και που μπορεί να μείνει μακριά από τον Άσπεν και όλα όσα τον θυμίζουν. Όταν μάλιστα θα γνωρίσει τον πρίγκιπα Μέιξον αυτοπροσώπως, με τους δυο τους να έρχονται όλο και πιο κοντά, θα αρχίσει να αναρωτιέται αν η ζωή που είχε ονειρευτεί ως τότε, μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι μεγαλύτερο.

Πρώτα απ' όλα να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Δεν ξέρω για ποιον λόγο να διαδόθηκε η φήμη πως το συγκεκριμένο βιβλίο, είναι δυστοπικό. Ναι, εμπεριέχει κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία δυστοπίας, ωστόσο, αυτά δεν είναι αρκετά για να του προσδώσουν τον εν λόγω τίτλο. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ακριβείς ως προς την περιγραφή του περιεχομένου, θα έπρεπε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ρομαντικό, νεανικό μυθιστόρημα φανταστικής λογοτεχνίας. Γιατί, αυτό είναι "Η Επιλογή". Μια μεταμοντέρνα εκδοχή της ιστορίας της "Σταχτοπούτας" η οποία δεν θα επιλεγεί από τον πρίγκιπα μόνο γιατί είναι τυχερή, αλλά γιατί άσχετα από την καταγωγή της, θα είναι εκείνη που θα μπορεί να σταθεί στο πλευρό του ως σύζυγος αλλά και βασίλισσα ενός ολόκληρου έθνους που μοιάζει να μαστίζεται από πολλά. Αν θέλετε να γίνω ακόμα πιο επεξηγηματική, φανταστείτε ένα διαφορετικό είδος "Αγώνων Πείνας", όπου αντί να μετράμε πτώματα, μετράμε ραγισμένες καρδιές σε ένα παραμύθι όπου μονάχα μία μπορεί να είναι η εκλεκτή.

Δεδομένου ότι μιλάμε για το δεύτερο βιβλίο της συγγραφέως, και το πρώτο παράλληλα μιας ιδιαίτερα πετυχημένης κι εμπορικής σειράς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αμεσότητα του κειμένου της και την γρήγορη ροή του. Επιπλέον, πετυχαίνει σε ικανοποιητικό βαθμό να σκιαγραφήσει τους χαρακτήρες της, βασικούς και όχι μόνο, εστιάζοντας στα σωστά σημεία, δίνοντας ωστόσο έμφαση στην Αμέρικα, κάτι απόλυτα φυσιολογικό εφόσον εκείνη είναι και η βασική πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Και ναι, η Αμέρικα, είναι μια ηρωίδα που δεν μπορείς να μην συμπαθήσεις. Είναι δυναμική, ανεξάρτητη, απόλυτα αφοσιωμένη στην οικογένειά της και στο καθήκον που έχει απέναντί της, πρόθυμη να θυσιαστεί αλλά μέχρι του σημείου εκείνου που δεν θα πάψει να είναι ο εαυτός της, δοτική, τρυφερή και αστεία, μα πάνω απ' όλα, ειλικρινής και ξεκάθαρη απέναντι στο ποια είναι και κυρίως, στο ποια δεν προτίθεται να γίνει, και δίνω έμφαση στο δεν. Και μπορεί η καρδιά της να είναι ένα μπερδεμένο κουβάρι, θεωρώ όμως ότι είναι θέμα χρόνου να την φέρουν οι εξελίξεις στο σημείο εκείνο όπου θα αποφασίσει τι θέλει και τι πρέπει να κάνει.

"Η Επιλογή" είναι ένα βιβλίο νεανικό, φρέσκο, ανάλαφρο, που διαβάζεται γρήγορα κι ευχάριστα, αφήνοντάς σε να αναρωτιέσαι πότε έφτασες στην τελευταία σελίδα και που είναι το υπόλοιπο. Δεν μπορώ να πω πως δεν φαντάζομαι πως πρόκειται να εξελιχθεί η ιστορία όσον αφορά το ερωτικό της σκέλος, δεδομένου όμως ότι υπάρχει μια κοινωνία έξω από τα τείχη του παλατιού που καλείται να μπει σε μια νέα εποχή, και βίαιοι αντάρτες οι οποίοι κάτι αναζητούν αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τι είναι αυτό, νιώθω ότι έχω να περιμένω πολλά. Όπως πολλά περιμένω από την Αμέρικα η οποία θα πρέπει να επιλέξει με ποιον τρόπο θα συμπεριφερθεί, θα σκεφτεί, θα πράξει. Τα πάντα, εξαρτώνται από εκείνη και πως θα χειριστεί τις καταστάσεις, προκειμένου να κατευθύνει το μέλλον της. Θα ακολουθήσει το μονοπάτι εκείνο που πάντα φανταζόταν, ή θα δώσει στον εαυτό της την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να είναι κάτι περισσότερο, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της; Το ρομαντικό παραμύθι της συνεχίζεται και εμείς, θα ανακαλύψουμε στο κοντινό μέλλον τις εξελίξεις του.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-0218-5

Posted on Κυριακή, Νοεμβρίου 03, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

13 comments

Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στις ατελείωτες πλαγιές της Μοντάνα απλώνεται το ράντσο Λύκος. Ολόγυρα, οι πέριξ δεν πολυαμφιβάλλουν πως κάτοικοί του είναι τα μέλη μιας φατρίας λυκανθρώπων, από τους πιο ισχυρούς της βορείου Αμερικής. Ανάμεσά τους, θέση έχει μόνο ένας άνθρωπος: ο Ιντιάνα Τέλλερ.
Ενώ ο Ιντιάνα προσπαθεί να συνέλθει από την απαγωγή της μητέρας του, ο πατέρας της φιλενάδας του, της Κατερίνα, δέχεται μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση, που τον αφήνει μισοπεθαμένο. Ένα μόνο πράγμα είναι βέβαιο: αυτή η επίθεση δεν έγινε από άνθρωπο. Ο Ιντιάνα είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να ανακαλύψει τον δράστη αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος. Εκτός κι αν πρόκειται για μια συνωμοσία, που έχει στόχο να τον απομακρύνει από τους δικούς του, και να καταστρέψει ό,τι τον δένει με την κοπέλα που αγαπάει.
Καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε μια νέα απειλή από τους βρικόλακες και τα μίση που διχάζουν τις φατρίες, ο Ιντιάνα θα χρειαστεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά το χάρισμά του να ταξιδεύει στο χρόνο για να διαλευκάνει αυτά τα μυστήρια.
Θα κατορθώσει να αξιοποιήσει με μαεστρία αυτό το ιδιαίτερο χάρισμα;
Και πώς μπορεί να προστατεύσει την Κατερίνα από τις καταχθόνιες μηχανορραφίες;
Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τη νύχτα, όλοι οι λύκοι φαίνονται γκρίζοι, και ένας προδότης θα μπορούσε κάλλιστα να κρύβεται ανάμεσά τους...
Θα τολμούσατε να τα βάλλετε με τους νόμους της φατρίας;

Προσωπική άποψη:
Περιμέναμε έναν ολόκληρο χρόνο όμως μπορώ να πω με το χέρι στην καρδιά πως η αναμονή αυτή, άξιζε τον κόπο. Γιατί η συνέχεια των περιπετειών του Ιντιάνα Τέλλερ είναι κοντά μας, όπως και το δεύτερο βιβλίο της σειράς με τίτλο "Καλοκαιρινό Φεγγάρι" που πραγματικά, σου κόβει την ανάσα και σε κρατάει καθηλωμένο από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως οι πολύ μεγάλοι συγγραφείς, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα και πως μπορούν με μεγάλη ευκολία, ένα ήδη πολύ καλό έργο, να το απογειώσουν, ακόμα κι αν χωρίζεται σε συνέχειες, ακόμα και όταν υπάρχει η παγίδα του δεύτερου βιβλίου που συνήθως, είναι και το πιο αδύναμο. Όμως όχι, η Sophie Audouin- Mamikonian, δεν αποκαλείται τυχαία, "η Rowling της Γαλλίας" και αν ζητούσαν τη γνώμη μου, θα συμφωνούσα με κλειστά μάτια και ειλικρινά, χαίρομαι που οι εκδόσεις Μάτι έσπασαν τα αμερικάνικα στεγανά της λογοτεχνίας του φανταστικού, φέρνοντας μια ιστορία τόσο ιδιαίτερη, στη χώρα μας.

Ένας μήνας έχει περάσει από τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου και ο Ιντιάνα, αν και ανησυχεί για τη μητέρα του η οποία έχει πέσει θύμα απαγωγής, δεν μπορεί να μην νιώθει ευτυχισμένος που η Κατερίνα βρίσκεται στο πλευρό του, στην ασφάλεια του ράντζου Λύκος. Τα πράγματα, φαίνεται να κυλάνε ήρεμα, μέχρι την στιγμή που ο πατέρας της Κατερίνα δέχεται μια δολοφονική επίθεση η οποία, δεν έχει γίνει από ανθρώπινο χέρι, και εγκαταλείπεται μισοπεθαμένος. Προσπαθώντας να ανακαλύψει τι έχει πραγματικά συμβεί, ο Ιντιάνα, θα συμμαχήσει με πλάσματα που ποτέ κανένας Λύκος δεν θα το περίμενε, ενώ το χάρισμα που κληρονόμησε από τη μητέρα του, θα του φανεί πιο χρήσιμο από κάθε άλλη φορά αφού, όσο πιο βαθιά σκαλίζουν τα γεγονότα, τόσα περισσότερα τρομακτικά μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια, εχθροί πέραν από κάθε φαντασία και δύναμη κάνουν την εμφάνισή τους ενώ, ακόμα και ανάμεσα στους συμμάχους, μπορεί να υπάρχουν προδότες που να θέτουν σε κίνδυνο κάθε ρίσκο που έχεις πάρει μέχρι σήμερα προκειμένου να φέρεις ισορροπίες, γκρεμίζοντας τα πάντα μέσα σε μία και μόνο στιγμή.

Ναι... είναι γεγονός! Το "Καλοκαιρινό Φεγγάρι" σου κλέβει την καρδιά και σε καθηλώνει διαπιστώνοντας, πως όχι μόνο είναι ακόμα καλύτερο και εντυπωσιακότερο από το πρώτο βιβλίο της σειράς, αλλά ότι οι εξελίξεις της, στοιχειοθετούνται σε πολλαπλά, διαφορετικά επίπεδα. Δεν αφορούν μόνο την πλοκή της ιστορίας, αλλά και την εξέλιξη που έχουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες οι οποίοι, μέσα από το στάδιο της μετάβασης αυτής, φαντάζουν πιο ώριμοι στα μάτια μας, πιο συνειδητοποιημένοι, και με τα θετικά και τα αρνητικά τους, έτοιμοι να διεκδικήσουν αυτό που θέλουν και την ίδια στιγμή, να παλέψουν για τα δικά τους ιδανικά και πιστεύω μέχρι τέλους, ακόμα κι αν αυτό, κινδυνεύει να τους στοιχίσει και μάλιστα, ίσως ακόμα περισσότερα απ' όσο εκείνοι μπορεί να πίστευαν αρχικά. Οι εκάστοτε αποφάσεις τους, έχουν ως αποτέλεσμα τίποτα να μην είναι σταθερό, τίποτα να μην είναι απόλυτα σίγουρο ή ασφαλές. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, οι ισορροπίες συνεχώς αλλάζουν και κανείς δεν μπορεί να είναι ή ακόμα και να νιώθει, απόλυτα ασφαλείς, ακόμα και όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει.

Ένα από τα στοιχεία που μου άρεσε στο "Ανοιξιάτικο Φεγγάρι", ήταν οι πολιτικές προεκτάσεις που χαρακτήριζαν το βιβλίο. Στο "Καλοκαιρινό Φεγγάρι", όχι απλά παραμένουν, αλλά θα λέγαμε ότι τονίζονται ακόμα περισσότερο. Κάθε τι στον κρυφό από τους ανθρώπους -από τους περισσότερος τουλάχιστον-, μεταφυσικό κόσμο, όπου υπερφυσικά πλάσματα ζουν και δρουν με τους δικούς τους όρους, διέπεται από κανόνες και νόμους, από τους οποίους, κανένας δεν είναι υπεράνω, σε όποια τάξη ή συνομοταξία κι αν ανήκει. Πέραν της πολυπλοκότητας του να στήσεις ένα τέτοιο σύστημα το οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς να χωλαίνει και χωρίς να φτάνει στον αναγνώστη με την σκιά του αδύνατου και του ακατόρθωτου να το βαραίνει, είναι εξαιρετικό ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χτίσει ολόκληρη τη δομή του, με γερές βάσεις και θεμέλια, αλλά ακόμα περισσότερο, το πως ο ίδιος ο Ιντιάνα, είναι σε θέση να αξιοποιήσεις τους νόμους προς το δικό του όφελος, το δικό του και της φυλής του, βρίσκοντας συμμάχους στα πρόσωπα εκείνων που άλλοι δεν θα ρίσκαραν, εμπνέοντας παράλληλα αρκετή εμπιστοσύνη ώστε να τον ακολουθήσουν.

Συνδυάζοντας για μια ακόμη φορά το στοιχείο του φανταστικού με εκείνο του μεταφυσικού, η συγγραφέας συνθέτει ένα άψογο και άρτιο κείμενο, στο οποίο δεν μπορείς να βρεις το παραμικρό ψεγάδι και μια πλοκή η οποία, είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα και επεξηγηματική στις λεπτομέρειες, χωρίς να μας αφήνει με απορίες αλλά κάνοντάς μας να διψάμε να μάθουμε και άλλα γύρω από τον παράξενο κόσμο της, και παράλληλα, χωρίς να αφήνει κενά ή ακάλυπτες τρύπες, συμβάντα γύρω από τις οποίες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να εξηγήσουμε. Κάθε τι στην εξέλιξη της ιστορίας, στην ανάπτυξη των ήδη γνωστών χαρακτήρων, αλλά και στην προσθήκη νέων, εξαιρετικά γοητευτικών προσώπων και προσωπικοτήτων, είναι μελετημένο και σωστά τοποθετημένο. Τίποτα δεν είναι είναι τυχαίο και κάθε τι, εξυπηρετεί και κάποιον πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ο Ιντιάνα, χωρίς να χάνει το χιούμορ του και την γοητευτική του προσωπικότητα, μάχεται σε ένα πεδίο έρωτα, οικογενειακών αξιών, πολιτικών συμφερόντων και το γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές, αγωνιώδεις στιγμές ταξίδι του, είναι απολαυστικό και γοητευτικό, αφήνοντάς μας να διψάμε για την συνέχεια την οποία και θέλουμε... τώρα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Audouin- Mamikonian
Μεταφραστής: Μοσχονά Αριάδνη
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-5021-13-9

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/24389/vivlio-intiana-teller-kalokairino-feggari-sophie-audouin-mamikonian

Posted on Σάββατο, Νοεμβρίου 02, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013


Οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του, 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος του Valerio Massimo, "Το Όνομά Μου Είναι Κανένας: Ο Όρκος (Βιβλίο I)".

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ στο Facebook:
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημοσία κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 01/11/2013 και λήγει 06/11/2013. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Παρασκευή, Νοεμβρίου 01, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments