...

Κυριακή, Ιουλίου 07, 2013

Τον Παρασκευά Ακαμάτη, τον γνώρισα μέσω του συγγραφικού του έργου και πολύ πρόσφατα, γνωριστήκαμε και ηλεκτρονικά χάρη στην τεχνολογία και το Facebook (είδατε πως δεν πρέπει να απορρίπτεται;). Αστείος, ανατρεπτικός, με καυστικό χιούμορ, καταφέρνει να ξεχωρίσει, όχι μόνο εξαιτίας της ιδιαίτερης φύσης των βιβλίων του αλλά κι εξαιτίας της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας προσωπικότητάς του. 
Σήμερα λοιπόν, έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ τον Παρασκευά στο "σπίτι" μου, ο οποίος, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου, "Ζωνιανά Gold", δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια ιδιαίτερη συνέντευξη την οποία κι ελπίζω να απολαύσετε, όσο απόλαυσα κι εγώ.

Λοιπόν, Παρασκευά, μίλησε μας λίγο για τον εαυτό σου. Ποιος είσαι; Με τι σου αρέσει να ασχολείσαι πέραν της συγγραφής;

Ασχολούμαι μανιωδώς με τη θάλασσα. Ζω σχεδόν πάνω της και δεν νομίζω ότι μπορώ να απομακρυνθώ και πολύ. Μου παρουσιάζονται έντονα σύνδρομα στέρησης μετά από μερικές μέρες μακριά της, καμιά φορά και μετά από ώρες. Μου αρέσει επίσης η παρέα με τα αδέσποτα και το νυχτερινό περπάτημα στις πόλεις. Εκείνες τις νύχτες αναρωτιέμαι κι εγώ… ποιος είμαι;

Τι σε οδήγησε στην απόφαση να γράψεις το πρώτο σου βιβλίο;

Πρώτα πρώτα η αδήριτη ανάγκη να τα κονομήσω χοντρά και ταυτόχρονα να μου λένε όλοι και όλες «μα είναι αριστούργημα χρυσέ μου»! Μετά υπήρχε και η αβάσταχτη τυραννία της πραγματικότητας. Ώρες ώρες δεν καταπίνεται με τίποτα η άτιμη. Βοήθησαν βέβαια και τα κατάξανθα μακριά μαλλιά της φαντασίας. Μου αρέσει να της τα τραβάω καμιά φορά.

Ποια ήταν η έμπνευσή σου για το "Ζωνιανά Gold";

Ζούμε στον τόπο του απόλυτου παραλογισμού. Τι άλλη έμπνευση θα μπορούσε να ζητήσει ένας συγγραφέας σουρεαλιστικών κωμωδιών;

Ποιες είναι οι ομοιότητες που έχεις με τον Παρασκευά του βιβλίου σου;

Έχουμε περίπου το ίδιο άθλιο χτένισμα και ολόιδιες προτιμήσεις στην μουσική. Έχει δει πολλές από τις αγαπημένες μου ταινίες και θεωρεί κι αυτός (όπως ακριβώς κι εγώ) την διασημότητα ως έναν ηλίθιο τρόπο για να εξαγοράσεις σεξ χαμηλού επιπέδου. Μας χωρίζει βέβαια άβυσσος στις προτιμήσεις για τα χρώματα της ιδανικής (νυχτο)πεταλούδας καθώς επίσης θεμελιώδεις διαφωνίες και στην επιλογή παγωτών.

Οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας σου, είναι εμπνευσμένοι από πρόσωπα οικεία σε σένα;

Μ’ αρέσει ο ρεαλισμός στους χαρακτήρες της ιστορίας μου. Μια πορνοηθοποιός είναι εμπνευσμένη από μία υπουργό (που θα έπρεπε να είναι πορνοηθοποιός) και ένας πρωθυπουργός από έναν πρωθυπουργό (που δεν θα θέλαμε να είναι πορνοηθοποιός). Δύο νεαρές που πρωταγωνιστούν στο βιβλίο με το ακανθώδες όνομα «Δίδυμοι Πύργοι», λόγω μιας ανατομικής τους δυσπλασίας είναι εμπνευσμένες από τους δίδυμους πύργους και ο σκύλος που λέγεται «Φραπέ» από τον σκύλο μου που πίνει φραπέ.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σου αναφέρεται πως παρ' ολίγον, αντί για "Ζωνιανά Gold", να πάρει τον τίτλο "Χωρίς ψεύτικα βυζιά". Γιατί δεν έμεινες στην αρχική σου ιδέα;

Κάναμε μια πολύωρη σύσκεψη στο γραφεία του εκδότη για το θέμα του τίτλου. Επειδή μας είχε ήδη γίνει πρόταση το βιβλίο να γυριστεί ταινία με τον τίτλο «Χωρίς Ψεύτικα Βυζιά», δεν θέλαμε να προκαλέσουμε σύγχυση. Αν και συνήθως η σύγχυση, μαζί με δυο φέτες γέλιου, είναι το αγαπημένο μου ποτό.

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας, θεωρείς πως, σε έναν βαθμό τουλάχιστον, το βιβλίο σου είναι προφητικό;

Είναι τόσο προφητικό που στο χωριό όλοι έχουν αρχίσει να με ρωτάνε πως θα πάει το χρηματιστήριο και τι καιρό θα κάνει τα επόμενα Χριστούγεννα. Στα «Ζωνιανά Gold” περιγράφω μια μελλοντική εποχή, όπου το μόνο πράγμα που παίζει η ελληνική τηλεόραση είναι σήριαλ αφρικανικής (λόγω χαμηλού κόστους) προέλευσης. Να φανταστείτε ότι ένα μήνα μετά την κυκλοφορία του βιβλίου έκλεισε η ΕΡΤ. Τώρα μαθαίνω αφρικάνικα και περιμένω από ώρα σε ώρα το Star Channel να κάνει την αρχή για να δουλέψω ως μεταφραστής.

Θα σε γοήτευε η ιδέα να δεις το μυθοπλαστικό σκέλος του βιβλίου σου να γίνεται πραγματικότητα και αν ναι, σε ποιο επίπεδο;

Θα με γοήτευε αν άρχιζε να γυρίζεται η ταινία (με τίτλο «Χωρίς Ψεύτικα Βυζιά») και με καλούσαν ως σεναριογράφο. Έχω πλάσει μια πολιτική αλληγορία στην οποία θα είχαν σημαίνοντα ρόλο πολλοί πολιτικοί των ημερών μας.

Και τα δύο βιβλία που έχεις γράψει, διέπονται από ένα ιδιόμορφο, καυστικό χιούμορ. Πιστεύεις πως αυτό είναι ένα από τα στοιχεία που τα κάνει να ξεχωρίζουν; Πόσο σημαντικό είναι το χιούμορ στην καθημερινότητά σου;

Πιστεύω ότι η διακωμώδηση της πραγματικότητας (και κυρίως των εαυτών μας) αποτελεί ιερό χρέος. Παραφράζοντας τον Γκράουτσο (και δυστυχώς όχι τον Καρλ) Μαρξ, αρνούμαι να πάρω σοβαρά οποιονδήποτε παίρνει τον εαυτό του (ή εμένα) στα πολύ σοβαρά.

Θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου "αντισυμβατικό" συγγραφέα;

Αν αρχίσω να χαρακτηρίζω τον εαυτό μου, καήκαμε. Αυτή την (δυσάρεστη) δουλειά θα πρέπει να την κάνουν πάντα οι άλλοι ή έστω ο καθρέφτης.

Παρασκευά, πες μου την αλήθεια... το επίθετό σου είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο ή είχες την τύχη να φέρεις από τη γέννα σου ως όνομα έναν τόσο κολακευτικό χαρακτηρισμό;

Τι μου τα θυμίσατε τώρα… η γέννα (όπως περιγράφω και στο βιογραφικό μου) ήταν ένα δράμα. Εκείνο το θερμό καλοκαιριάτικο μεσημέρι μέχρι και τα τζιτζίκια έκραζαν για την έλλειψη air condition. Αρνήθηκα να γεννηθώ αλλά η βεντούζα τράβηξε το κεφάλι μου προς τα έξω. Έριξα μια γρήγορη ματιά στο δωμάτιο και προσπάθησα να ξαναχωθώ μέσα. Ήταν αργά. «Να σας ζήσει», πετάχτηκε ο γιατρός που δεν είχε δει καλά τη φάτσα μου. Αν ήξερε ότι το όνομά μου ήταν Παρασκευάς Ακαμάτης, δεν θα είχε πει κουβέντα κι εγώ ακόμα μέσα θα ήμουν και θα την περνούσα όνειρο.

Ασχολείσαι με την συγγραφή κάποιου νέου βιβλίου αυτή την περίοδο ή χαλαρώνεις;

Κάποιοι επικίνδυνοι τύποι αποφάσισαν να διασκευάσουν σε θεατρικό το προηγούμενο βιβλίο μου (με τον περίφημο πια τίτλο «Σαμπάνια με Γύρο). Τους βοηθάω (ψυχολογικά) και χαλαρώνω τις νύχτες ακούγοντας ειδήσεις για την τύχη της χώρας.

Θεωρείς πως στην Ελλάδα δίνονται αρκετές ευκαιρίες σε νέους δημιουργούς να αναδείξουν το έργο τους;

Φυσικά! Ένα σωρό ευκαιρίες! Τι να πρωτοαναφέρω; Τα κρατικά βραβεία για τους νέους δημιουργούς και το κύρος που προσδίδουν; Την διεθνώς αναγνωρισμένη πανεπιστημιακή μας σχολή για την λογοτεχνία; Τις συνεχείς επιχορηγήσεις για μεταφράσεις έργων; Εγώ είμαι εξαιρετικά τυχερός γιατί η «Σαμπάνια με Γύρο» μεταφράστηκε ήδη σε 12 γλώσσες. Αλλά και ο κόσμος κάνει ό,τι μπορεί. Οι αναγνώστες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα ροζ ευπώλητα (εσώρουχα) και διαβάζουν πλέον ένα σωρό ενδιαφέροντα πράγματα. Επιβραβεύουν συνεχώς τους νέους ανθρώπους, που μπορούν πλέον να δουλεύουν απερίσπαστοι ως γκαρσόνια για 300 ευρώ τον μήνα. Να φανταστείτε ότι τώρα που μιλάμε στην Ελλάδα συντελείται ένα πολιτιστικό θαύμα!

Τι θα ήθελες να σου φέρει το μέλλον;

Ένα άτοκο καταβλακωτικό δάνειο, μια σειρά από καλές και πρόθυμες νύμφες, το νόμπελ και ένα κανό για δύο. Δεν ζητάω πολλά πράγματα εγώ, είμαι απλός άνθρωπος. Α, ξέχασα! Θα ήθελα να σταματήσει και ο γείτονας να κουρεύει το γκαζόν στις οκτώ το ξημέρωμα. Στερεί διαμάντια από την παγκόσμια λογοτεχνία κατ’ αυτό τον τρόπο, δεν το καταλαβαίνει;

Την παρουσίαση του "Ζωνιανά Gold" στο blog μας μπορείτε να την βρείτε στο παρακάτω link:
http://culture21century.blogspot.gr/2013/06/gold.html

Posted on Κυριακή, Ιουλίου 07, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Σάββατο, Ιουλίου 06, 2013


Έχουμε τους νικητές της κλήρωσής μας όπου κερδίζουν από ένα αντίτυπο του νέου βιβλίου της Κατερίνας Μανανεδάκη, ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕΣ! και της Μαρίας Κωνσταντούρου, ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΣΙΩΠΕΣ.

Τα ονόματα των νικητών είναι τα εξής και θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους:

Το ΙΔΙΑ Η ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕΣ κερδίζουν οι:

Stavroula Kougioumitzi
Athina Karipi
Ηλιας Τεντζογλιδης


Το ΑΓΕΦΥΡΩΤΕΣ ΣΙΩΠΕΣ κερδίζουν οι:

Niovi Papa
Ioanna Xristodoyloy
Gianna Niopoulou






Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ για τη δωρεά τους στο blog μας και τα μέλη του.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλες, νέες κληρώσεις...

Posted on Σάββατο, Ιουλίου 06, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

3 comments

Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2013


Οι εκδόσεις ΤΟΥΛΙΠΑ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του, 2 αντίτυπα του μυθιστορήματος του Sylvain Reynard, "Σκοτεινός Άγγελος (Βιβλίο I): Η Κόλαση Του Γκάμπριελ".

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στην σελίδα των εκδόσεων ΤΟΥΛΙΠΑ στο Facebook:
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημοσία κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 05/07/2013 και λήγει 08/07/2013. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Παρασκευή, Ιουλίου 05, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στους σκοτεινούς δρόμους του Κάλντουελ της Νέας Υόρκης, μία μυστική αδελφότητα έξι αντρών πολεμά κάθε νύχτα ενάντια σ' αυτούς που θέλουν να εξοντώσουν το γένος τους. Έξι δεινοί πολεμιστές... έξι βαμπίρ.
Ο Ροθ, αρχηγός της Αδελφότητας του Μαύρου Στιλέτου, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με εκείνους που δολοφόνησαν τους γονείς του αιώνες πριν. Αλλά όταν σκοτώνεται ένας από τους πιο αγαπημένους του φίλους, αφήνοντας πίσω του μία κόρη που αγνοεί την κληρονομιά της, ο Ροθ θα πρέπει να καθοδηγήσει ο ίδιος την κοπέλα στο σκοτεινό κόσμο των βαμπίρ...
Η ζωή της Μπεθ Ράνταλ αλλάζει για πάντα όταν ένας μυστηριώδης άντρας εμφανίζεται μπροστά της μέσα στη νύχτα. Τα σκοτεινά του μάτια μιλούν κατευθείαν στην ψυχή της. Οι ιστορίες του για την κληρονομιά της την τρομάζουν. Αλλά το άγγιγμά του ξυπνά μια ασίγαστη πείνα που απειλεί να καταβροχθίσει και τους δυο τους...

Προσωπική άποψη:
Είναι γνωστό πως δεν διαβάζω άρλεκιν. Δεν είναι ότι τα σνομπάρω, ούτε αυτά τα ίδια, ούτε τους δημιουργούς τους και πολύ περισσότερο, τους αναγνώστες τους, αλλά έχοντας ντάνες ολόκληρες με λογοτεχνικά βιβλία που περιμένουν να διαβαστούν, δεν έχω την πολυτέλεια να αφιερώσω χρόνο σε κάτι άλλο. Ωστόσο, επειδή κάποιες φίλες μου με παρότρυναν, συστήνοντάς μου τη σειρά της "Αδελφότητας Του Μαύρου Στιλέτου" ως κάτι το διαφορετικό και το ιδιαίτερο, είπα να δώσω μια ευκαιρία. Και δύο πράγματα έχω να πω... Ευτυχώς που δεν αφήνω εγκαταλείπω σειρές, ακόμα κι αν δεν μου αρέσουν, έτσι, επειδή έχω βίτσια κι ευτυχώς που με είχαν προειδοποιήσει πως το πρώτο βιβλίο είναι πολύ μέτριο γιατί διαφορετικά, μπορεί και να έμπαινα στον πειρασμό και αυτό δεν θα το ήθελα γιατί θα αμαύρωνε τη φήμη μου.

Έξι βαμπίρ πολεμιστές, κυκλοφορούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης εκτελώντας ένα καθήκον αιώνων. Ο Ροθ, είναι αρχηγός της Αδελφότητας αυτής και κληρονόμος ενός θρόνου που ποτέ δεν δέχτηκε να καταλάβει. Όταν ένας από τους καλύτερούς του φίλους σκοτώνεται από την δόλια επίθεση των αντιπάλων τους, αναλαμβάνει το καθήκον να οδηγήσει τη νόθα κόρη του στη μετάβαση εκείνη που είτε θα την οδηγήσει σε μια νέα ζωή ως βαμπίρ, είτε στο θάνατο. Η Μπεθ, δεν γνωρίζει τίποτα απ' όλα αυτά, μεγαλωμένη στον ανθρώπινο κόσμο και μάλιστα, χωρίς μια πραγματική οικογένεια. Δεν γνωρίζει ποιες είναι οι ρίζες της και όμως, παρά το αρχικό σοκ, δέχεται να ακολουθήσει τη μοίρα της που φανερώνεται απροκάλυπτα μπροστά της, όσο κι αν φοβάται τις αλλαγές που αυτή θα επιφέρει. Η έλξη ανάμεσα στους δυο τους, θα είναι άμεση και τόσο ισχυρή που ακόμα κι αν το θέλουν, δεν μπορούν να διαλέξουν ξέχωρα μονοπάτια αφού οι μοίρες τους, δέθηκαν τη στιγμή που συναντήθηκαν.

Δεν ξέρω για τα επόμενα βιβλία της σειράς, ωστόσο, το συγκεκριμένο, έχει πολλά θέματα. Πρώτα απ' όλα, έχει θέμα η γραφή της κυρίας Ward. Είναι τόσο απλοϊκή, σε σημείο υπερβολής ορισμένες στιγμές, ενώ παράλληλα, σε πολλά σημεία, επαναλαμβάνεται επικίνδυνα, φορτώνοντάς μας με πληροφορίες άνευ ουσίας και σημασίας οι οποίες απλά κουράζουν και εντέλει, δεν προσφέρουν τίποτα. Από 'κει κι έπειτα, κατά την προσωπική μου πάντα εκτίμηση, έχει προβλήματα και η ίδια η πλοκή της ιστορίας. Έχει κενά, δεν μας δίνει ουσιαστικές, ζωτικές πληροφορίες για την ιστορία της Αδελφότητας, παρά αποσπασματικά δεδομένα τα οποία πρέπει να συνδυάσουμε και τελικά, να υποθέσουμε τι μπορεί να ισχύει και όλα αυτά, μέσα σε ένα κύμα άσκοπης φλυαρότητας που δεν καταλαβαίνεις που μπορεί να αποσκοπεί. Από την άλλη, υπεραναλύει την δραστηριότητα του κακού της υπόθεσης, σημεία τα οποία είναι απίστευτα βαρετά και παρά του ότι είναι πιο πλούσια σε στοιχεία, απλά σου προκαλούν εκνευρισμό αφού δεν υπάρχει κάποια ισορροπία.

Και πάμε στο μεγαλύτερο πρόβλημα της ιστορίας... στους πρωταγωνιστές της! Αντιλαμβάνομαι ότι η Ward θέλει να παρουσιάσει ορισμένες, προβληματικές κατηγορίες ανθρώπων, ίσως δυσλειτουργικών, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά, πράγμα που είναι ενδιαφέρον και φιλόδοξο ως πρόθεση. Και δεν έχω ιδέα αν πράγματι στο μέλλον βελτιώνεται δραματικά στην προκειμένη όμως περίπτωση, αποτυγχάνει παταγωδώς να διαχειριστεί το ψυχολογικό προφίλ, όχι μόνο της Μπεθ αλλά, πολύ περισσότερο, του Ροθ, που στην πραγματικότητα, είναι ο πρωταγωνιστής της, ή τουλάχιστον, αυτή την εντύπωση σου αφήνει. Και όμως, ενώ ο Ροθ είναι ο κυρίαρχος, μοιάζει να υποσκελίζεται ή και να υποβαθμίζεται κάτω από τα βλέμματα άλλων χαρακτήρων, με την κατά τ' άλλα, αργή ροής της ιστορίας, να τον καταπίνει αμάσητο. Και είναι κρίμα γιατί έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον ως προσωπικότητα και χαρακτήρας, που με θλίβει το γεγονός πως δεν μπόρεσα να τον απολαύσω στο μεγαλείο όπου θα μπορούσα, αν η συγγραφέας είχε χειριστεί το εν λόγω κομμάτι πιο σωστά.

Ξαναδιαβάζοντας τις παραπάνω παραγράφους, συνειδητοποιώ ότι ίσως να είμαι λίγο πιο σκληρή απ' όσο πρέπει, όχι γιατί το βιβλίο αξίζει καλύτερων σχολίων αλλά γιατί ανήκει σε μια κατηγορία πάνω στην οποία, δεν έχω μεγάλη αναγνωστική εμπειρία. Ωστόσο, δεν μετανιώνω για όλα όσα είπα γιατί το έκανα με πάσα ειλικρίνεια και με πραγματικά καλή διάθεση γιατί, ως βάση, "Η Αδελφότητα Του Μαύρου Στιλέτου" έχει όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές να δώσει κάτι περισσότερο από ένα υπερφίαλο, φλύαρο, άνευρο και μη ουσιώδες paranormal αισθησιακό μυθιστόρημα. Και εδώ που τα λέμε, ακόμα και στο αισθησιακό κομμάτι, μπάζει και δεν μου έδωσε πια και κάτι το οποίο αξίζει αναστεναγμών και αναστάτωσης. Όπως και να ΄χει, και παραβλέποντας τα παραπάνω, έχει να πει μια ιστορία, έχει παρελθόν και δυνατότητα για ένα καλό μέλλον, στο οποίο ακόμα δεν έχω πάψει να ελπίζω, έχοντας εμπιστοσύνη στις φίλες μου που με παροτρύνουν να μην απογοητεύομαι και πως με περιμένουν εκπλήξεις και μάλιστα, ευχάριστες.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J. R. Ward
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Anubis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-497-479-5

Posted on Πέμπτη, Ιουλίου 04, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

15 comments

Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2013

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάποια μυστικά δεν μπορεί να μένουν για πάντα στο σκοτάδι…
Μέχρι πριν από τρεις μήνες, τα πάντα στη ζωή της δεκαεξάχρονης Καμέλια ήταν λίγο πολύ συνηθισμένα: υποφερτοί βαθμοί, μια εντάξει σχέση με τους γονείς της και μια αρκετά ενδιαφέρουσα δουλειά μερικής απασχόλησης σε ένα κατάστημα με είδη αγγειοπλαστικής, στο κέντρο της πόλης. Όμως, όταν εμφανίζεται στο σχολείο της Καμέλια ο Μπεν, ένας μυστηριώδης καινούριος μαθητής, η ζωή της παίρνει ασυνήθιστη τροπή...
Ο Μπεν επιμένει ότι η Καμέλια κινδυνεύει κι ότι εκείνος θέλει να τη βοηθήσει. Είναι, όμως, άξιος εμπιστοσύνης; Η Καμέλια ξέρει πως κάτι της κρύβει… όμως δεν είναι ο μόνος που κρύβει ένα μυστικό.

Προσωπική άποψη:
Μαθαίνοντας πως το "Μικρό Θανάσιμο Μυστικό" πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη, 5 ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του στην Αμερική, ανέτρεξα σε διάφορα sites προκειμένου να επιβεβαιώσω ότι επρόκειτο για το πρώτο βιβλίο της πολλή γνωστής και πολυδιαβασμένης σειράς, "Touch". Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν, η αρχική μου εντύπωση επαληθεύτηκε και περίμενα πως και πως να το πάρω στα χέρια μου. Γιατί μπορεί ορισμένοι αναγνώστες να ισχυρίζονταν πως τους θύμισε σε πολλά σημεία μια άλλη γνωστή σειρά βιβλίων, που δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, όμως οι περισσότεροι, είχαν κάτι θετικό να πούνε. Πλέον, έχοντας διαβάσει και εγώ η ίδια το βιβλίο κι έχοντας προσωπική άποψη επί του θέματος, μπορώ να πω ότι ναι, συμφωνώ με τη δεύτερη κατηγορία και είμαι στην ομάδα των πολλών.

Η 16χρονη Καμέλια, είναι ένα φυσιολογικό κορίτσι όπως κάθε άλλο. Μια μέρα, η ζωή της θα κινδυνέψει όμως τελευταία στιγμή, ένα μυστηριώδες αγόρι για το οποίο δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα, θα την σώσει και αυτή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής. Τρεις μήνες μετά, το αγόρι εκείνο, εμφανίζεται στο σχολείο της ως νέος μαθητής, με μια πολλή άσχημη φήμη να τον συνοδεύει. Κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο της πρώην κοπέλας του, έστω κι αν το δικαστήριο είχε αντίθετη άποψη. Η Καμέλια μαθαίνει ότι τον λένε Μπεν και παρά τα όσα ακούγονται για εκείνον, νιώθει μεγάλη έλξη και παρά που τον φοβάται, θέλει να είναι δίπλα του. Όμως η συμπεριφορά του την μπερδεύει και μην ξέροντας τι να πιστέψει, αμφιταλαντεύεται, πολύ περισσότερο από την στιγμή που κάποιος, μοιάζει να την έχει βάλει στο μάτι και με έμμεσο τρόπο, να την απειλεί. Είναι άραγε ο Μπεν εκείνος που την κατασκοπεύει ή η παρουσία του εξυπηρετεί κάποιον σκοπό που εκείνη δεν γνωρίζει;

Το βιβλίο της Laurie Faria Stolarz ανήκει ξεκάθαρα στην λογοτεχνία του φανταστικού. Κι ενώ μπορεί κατά τις πρώτες σελίδες να πιστέψετε πως είναι κοινότυπο, όσο πιο πολύ εμβαθύνετε στην ιστορία, όλο και περισσότερο θα συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο λάθος κάνετε. Ό,τι και να υποθέσετε, θα ανατραπεί πολύ σύντομα και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη, με μια ιστορία μεστή που εξελίσσεται με γρήγορους όχι όμως βιαστικούς ρυθμούς, με χαρακτήρες που διατηρούν ισορροπία ανάμεσα στο χάσμα της εφηβείας και των πρώτων σταδίων ενηλικίωσης ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα βρίσκεστε σε μια διαρκή, εσωτερική σύγκρουση. Θα συγκεντρώνετε στοιχεία και θα τα αναλύετε, θα προσπαθείτε να καταλήξετε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όμως κανένα από αυτά, δεν θα φαντάζει τελικά πιθανόν ή έστω, ενδόμυχα, θα εύχεστε να μην είναι αυτό. Και τελικά, αυτό είναι το επιτυχημένο κομμάτι του βιβλίου αυτού. Σε κάνει κτήμα του, σε παρασύρει και σε καθηλώνει, αποφεύγοντας σαχλές φλυαρίες, μένοντας στην ουσία της ιστορίας, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τον ίδιο της τον πυρήνα.

Η συγγραφέας δεν επιλέγει ως πρωταγωνιστές της ιστορίας σκοτεινά πλάσματα αλλά αντίθετα, κανονικούς ανθρώπους οι οποίοι, ίσως να μην χαρακτηρίζονται μόνο από απολύτως φυσιολογικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, τουλάχιστον, όχι όλοι. Ο Μπεν είναι πράγματι γοητευτικός και μυστηριώδης, ελκυστικός και παράλληλα επικίνδυνος όμως αυτό, δεν έχει να κάνει με κάποιο παραφυσικό αλλά αντίθετα, με κάποιο μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της λογικής και των πραγματικών πιθανοτήτων, κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ πρωτότυπο, έξυπνο και καλοδουλεμένο, τόσο πάνω στην προσωπικότητα του ίδιου του χαρακτήρα και ως προς το πως επηρεάζει τον ίδιο αλλά και ως προς το πως λειτουργεί η συμπεριφορά του κατευθύνοντας τα νήματα της ιστορίας. Όπως ίσως καταλάβατε, σε αυτό το πρώτο μέρος, μπορεί η Καμέλια είναι πρωταγωνίστρια όμως η προσωπικότητα του Μπεν, η ιστορία που φέρει στις πλάτες του και το μυστικό του, είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση και μας βυθίζουν στον κόσμο της δημιουργού.

Συνδυάζοντας το μεταφυσικό με το ρομάντζο, την δράση μιας περιπέτειας με την αγωνία ενός θρίλερ μυστηρίου, το "Μικρό Θανάσιμο Μυστικό" είναι ένα βιβλίο έκπληξη το οποίο, θα μπορούσε να αποτελεί κατηγορία από μόνο του. Και ναι, αυτό είναι πραγματικά ευχάριστο γιατί σπάνια συναντάς κάτι τόσο ευκολοδιάβαστο που τελικά, όταν το ολοκληρώσεις, να μένει στο μυαλό σου και να συνειδητοποιείς ότι άφησε το σημάδι του και ότι ναι, περιμένεις με αγωνία να διαβάσεις την συνέχεια, να δεις πως μπορεί να εξελιχθεί και ποια θα είναι η πορεία των ηρώων με το πέρασμα του χρόνου. Ισορροπημένο ως προς τις δόσεις της θεματολογίας του, χαρακτήρες με τους οποίους δένεσαι, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που αμφιβάλλεις γι' αυτούς και δεν τους εμπιστεύεσαι απόλυτα, πρωτοτυπία στην σύλληψη της ιδέας και την ανάλυσής της, διατηρώντας έτσι μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, η ιστορία της Stolarz υπόσχεται πολύ περισσότερα και ανυπομονώ να τα ανακαλύψω.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Laurie Faria Stolarz
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 254
ISBN: 978-960-14-2673-0

Posted on Τετάρτη, Ιουλίου 03, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

12 comments

Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013



Οι εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ προσφέρουν στο blog "Το Μεγαλείο Των Τεχνών" και τους αναγνώστες του, 3 αντίτυπα του νέου μυθιστορήματος της Κατερίνας Μανανεδάκη, "Ίδια Η Μάνα Σου Έγινες!" και 3 αντίτυπα του νέου μυθιστορήματος της Μαρίας Κωνσταντούρου, "Αγεφύρωτες Σιωπές". 

Για να συμμετάσχετε στην κλήρωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Κάντε like στην σελίδα του blog στο Facebook:
- Προσκαλέστε όσους περισσότερους φίλους σας μπορείτε μέσω της εφαρμογής "Refer A Friend" που βρίσκεται στο άνω δεξί μέρος της σελίδας.
- Κάντε like στις σελίδες των εκδόσεων ΛΙΒΑΝΗΣ στο Facebook:
- Πατήστε like ή αφήστε comment στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
- Να κάνετε δημόσια κοινοποίηση της προαναφερόμενης ανάρτησης.

Η κλήρωση ξεκινάει σήμερα, 02/07/2013 και λήγει 05/07/2013. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέσα από την σελίδα μας στο Facebook αλλά και μέσω του blog, με σχετική ανάρτηση, όπως και για την παραλαβή των δώρων τους.

Καλή επιτυχία σε όλους...

Posted on Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013


Έχουμε τους νικητές της κλήρωσής μας όπου κερδίζουν από ένα αντίτυπο του βιβλίου της Alice Kuipers, ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ και του John Green, ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ.

Τα ονόματα των νικητών είναι τα εξής και θα πρέπει να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να ενημερωθούν για την παραλαβή του δώρου τους:

Το ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ κερδίζουν οι:

Alice Skoufa
Viki Kittaki






ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΑΣΤΕΡΙ κερδίζουν οι:

Dratzidis Athanasios
Elpida Kalomoiraki
Neta Karagianni






Συγχαρητήρια σε όλους και ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ για τη δωρεά τους στο blog μας και τα μέλη του.

Μείνετε συντονισμένοι γιατί έρχονται και άλλες, νέες κληρώσεις...

Posted on Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments