Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προήλθε η Χρυσή μπάλα Σνιτς, πώς δημιουργήθηκαν οι Μπλάτζερ ή γιατί οι Περιπατητές του Γουίγκταουν κεντούν μπαλτάδες στους μανδύες τους, πρέπει να διαβάσετε το ΚΟΥΙΝΤΙΤΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ. Η έκδοση αυτή αποτελεί ανατύπωση από το αντίγραφο της Βιβλιοθήκης του «Χόγκουαρτς», όπου το συμβουλεύονται οι νεαροί οπαδοί του Κουίντιτς σε καθημερινή βάση.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Κόμικ Ριλίφ, και θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν και να αλλάξουν τις ζωές πολλών φτωχών παιδιών – ένα έργο που είναι ακόμα πιο σπουδαίο και καταπληκτικό από το ρεκόρ του Ρόντερικ Πλάμπτον, ο οποίος το 1921 έπιασε τη Σνιτς σε τριάμισι δευτερόλεπτα.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας μόλις διαβάσει το "Φανταστικά Ζώα Και Που Βρίσκονται", ήταν σχεδόν αδύνατον να μην ξεκινήσω αμέσως να διαβάζω το βιβλίο, "Το Κουίντιτς Ανά Τους Αιώνες". Ως γνήσια fan του Harry Potter, τόσο στην λογοτεχνική του έκδοση, όσο και στην κινηματογραφική, πάντα γοητευόμουν από ένα καλό παιχνίδι Κουίντιτς, έστω κι αν δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ πραγματικά, όχι τουλάχιστον μέχρι σήμερα, για την προέλευση και την καταγωγή του. Αν και η Rowling, με τον δικό της τρόπο, είχε καταστήσει σαφές ότι το συγκεκριμένο άθλημα, είναι στον κόσμο των μάγων της, κάτι σαν το ποδόσφαιρο στον δικό μας, θνητό κόσμο, το αντιλαμβανόμουν ως ένα ακόμα παιχνίδι που σε κάποια άλλη διάσταση, είχε μεγάλη, ίσως και τεράστια σημασία.

Δομημένο και πάλι με την μορφή εκπαιδευτικού, σχολικού εγχειριδίου, με την υπογραφή του φανταστικού Κενιλγουόρθι Γουίσπ, το συγκεκριμένο βιβλίο, μας μιλάει για πολύ περισσότερα από το Κουίντιτς. Αν ανήκετε σε εκείνους που αναρωτιούνται, πως η σκούπα, προέκυψε να είναι το μαγικό μέσον μεταφοράς κάθε μάγου, το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει μια πολύ ευφάνταστη απάντηση να σας δώσει η οποία, φαντάζει όλος διόλου λογική κι ενδιαφέρουσα. Επίσης, ενδιαφέρον έχει και η παρουσίαση της εξέλιξης του μέσου ανά τους αιώνες και πως αυτό προσαρμόστηκε στις αγωνιστικές ανάγκες των παικτών του αθλήματος. Παράλληλα, έχουμε μια πλήρη καταγραφή γεγονότων που οδήγησαν το Κουίντιτς, από την αρχική, τυχαία του εμφάνιση, σε αυτό το οποίο είναι σήμερα και που γνωρίσαμε μέσα από την πένα της συγγραφέως.

Ουσιαστικά, το εν λόγω βιβλίο, μας βοηθάει να καταλάβουμε, όχι μόνο την σπουδαιότητα και τον συμβολισμό του αθλήματος αυτού, αλλά και την εξέλιξη των μάγων και την διαμόρφωση διαφόρων κανόνων τους, που μπορεί να είχαν ως αφετηρία το συγκεκριμένο άθλημα, ωστόσο, πηγάζουν από πολύ βαθύτερα γεγονότα. Κατά μία έννοια, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στην κοινωνική, αλλά και την πολιτική διαμόρφωση και διαρρύθμιση της κοινωνίας των μάγων, που όπως κάθε ανθρώπινο σύνολο, έχει την ανάγκη να θέσει όρους και όρια, προκειμένου να διατηρηθεί η τάξη, η αρμονία, η δικαιοσύνη, αλλά και βαθύτερες αξίες, που κάθε νοήμον ον, οφείλει να έχει. Έχω την αίσθηση πως ειδικά το αντρικό κοινό, θα ευχαριστηθεί ιδιαιτέρως το συγκεκριμένο βιβλιαράκι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι γυναίκες, δεν θα το βρουν εξίσου ενδιαφέρον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J. K. Rowling
Μεταφραστής: Σταυρουλάκη Αικατερίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 128
ISBN: 978-618-01-0397-7