Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ρόζα Δελλατόλα ζει σε ένα χωριό της Τήνου, τα Λουτρά. Εκεί ο πατέρας της έχει ανοίξει Γραφείο Τελετών, χωρίς όμως να γνωρίζει τα τοπικά έθιμα για τις κηδείες. Στο χωριό υπάρχει ένα παλιό οικοτροφείο, η Σχολή Ουρσουλινών, όπου ζουν τρεις μοναχές αλλά καμία μαθήτρια. Προτείνουν στη Ρόζα να γίνει η μοναδική μαθήτρια σε ένα κτίριο με 55 αίθουσες, 33 πιάνα, βιβλιοθήκες και πολλούς, πάρα πολλούς άδειους κοιτώνες.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν με στραβό μάτι τη σχέση της οικογένειας Δελλατόλα με τις Ουρσουλίνες. Στην υπόθεση εμπλέκονται ένας εργολάβος ο οποίος χτίζει παράνομες οικοδομές, οι Αλβανοί εργάτες του και η οργάνωση του «Φοίνικα», που θέλει να διώξει από το νησί τους ξένους και τους καθολικούς. Υπάρχει και μια μεγάλη εταιρεία που θέλει να κάνει επενδύσεις στα Λουτρά. Η Ρόζα καταλαβαίνει ότι όλα τα πρόσωπα συνδέονται σε μια παράξενη υπόθεση, την Υπόθεση Laurus.

Προσωπική άποψη:
Με μια νέα σειρά και παράλληλα, με ένα νέο λογοτεχνικό είδος για τον εκδοτικό, επιστρέφουν οι εκδόσεις Διόπτρα για τον φετινό χειμώνα και πιο συγκεκριμένα, με μια παιδική αστυνομική σειρά η οποία και μας ταξιδεύει στο νησί της Τήνου, αλλά και την παράξενη ζωή της Ρόζας Δελλατόλα, η οποία μπλέκεται σε μια παράξενη ιστορία. Η συγγραφέας του βιβλίου, Λώρη Κέζα, γνωστή από την δημοσιογραφική της δράση, δοκιμάζει τις δυνάμεις της, αλλά και το ιδιαίτερο χιούμορ της, με έναν διαφορετικό τρόπο, με την βοήθεια του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ο οποίος και υπογράφει τις εικονογραφήσεις του βιβλίου, οι οποίες αναμφίβολα, θα σας παραπέμψουν σε γελοιογραφίες καθημερινών εφημερίδων, αυτές που τόσο αγαπάμε, ακόμα και μέσα από την απλότητά τους.

Η Ρόζα είναι ένα νεαρό κορίτσι, όπου μαζί με την οικογένειά της, ζει εδώ και κάποιο διάστημα στην Τήνο, με τον πατέρα της να έχει εγκαταλείψει την πρότερη επαγγελματική του σταδιοδρομία, για ν' ανοίξει γραφείο τελετών σε έναν τόπο που, όπως όλα δείχνουν, δεν τον χρειάζονται. Όταν η μικρή Ρόζα θα δεχτεί την πρόταση των καλογριών του νησιού, να εγγραφεί ως μαθήτρια στην εδώ και χρόνια ανενεργή Σχολή Ουρσουλινών του νησιού, θα προκαλέσει πολλές και ποικίλες αντιδράσεις, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη μονή και τους χώρους της, για τους δικούς τους σκοπούς, αποσκοπώντας στο κέρδος. Δεν ζω στην Τήνο, την έχω επισκεφτεί μόνο ως τουρίστρια, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσο ισχύουν οι καταστάσεις οι οποίες περιγράφονται στο βιβλίο, μπορώ όμως να υποθέσω πως σε έναν βαθμό, έχουν κάποια λογική βάση, οπότε, σε αυτό το σκέλος και μόνο, μπορώ να βρω κάποιο ενδιαφέρον.

Το μεγάλο μείον της ιστορίας, για μένα, δεν έχει να κάνει τόσο με τον απλοϊκό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται, δεδομένης της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία και απευθύνεται, όσο και με την γρήγορη εξελικτική της πορεία, η οποία αφήνει πολλά πράγματα αδικαιολόγητα και χωρίς να βγάζουν ξεκάθαρο νόημα. Αντιλαμβάνομαι που αποσκοπεί η υπερβολή της ιστορίας, και ποια πράγματα επιθυμεί να τονίσει ή και να επιστήσει την προσοχή μας, όμως, και πάλι, δεν νομίζω πως ο τρόπος με τον οποίο δίνονται τα στοιχεία αυτά στον αναγνώστη, είναι ο πλέον σωστός ή αποδεκτός. Επίσης, δεν πιστεύω πως οφείλεται στην ηλικία μου το γεγονός ότι δεν κατάφερα να εκτιμήσω την ιστορία της κυρίας Κέζα καθώς, έχω την πεποίθηση πως και μικρότερη να ήμουν, τα πράγματα, δεν θα ήταν και πολύ διαφορετικά. Ποιος ξέρει... ίσως, αν όντως πρόκειται για σειρά, η Ρόζα, να έχει να μου δώσει κάτι περισσότερο στο μέλλον.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κέζα Λώρη
Εικονογράφος: Παπαμιχαλόπουλος Κωνσταντίνος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 120
ISBN: 978-960-364-648-8