Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα πεπρωμένα της Σίντερ και της Σκάρλετ συγκλίνουν καθώς η απειλή των Λούναρ εξαπλώνεται σε όλη τη Γη...
Η Σίντερ, η μηχανικός-σάιμποργκ, επιστρέφει σε μια συναρπαστική συνέχεια της Τετραλογίας της Σελήνης. Αν καταφέρει να δραπετεύσει από τη φυλακή, θα γίνει η πλέον καταζητούμενη δραπέτισσα της Κοινοπολιτείας.
Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, κάπου στη Γαλλία, η έφηβη Σκάρλετ Μπενουά αναζητεί τη γιαγιά της που έχει εξαφανιστεί. Όταν η Σκάρλετ συναντά τον Γουλφ, έναν μαχητή των δρόμων που ίσως έχει πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται η γιαγιά της, νιώθει δυσπιστία αλλά και μια παράξενη έλξη.
Καθώς η Σκάρλετ και ο Γουλφ ξετυλίγουν το κουβάρι του μυστηρίου, συναντούν τη Σίντερ κι έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα μεγαλύτερο αίνιγμα. Τώρα πρέπει όλοι μαζί να προλάβουν τη μοχθηρή Λεβάνα, βασίλισσα των Λούναρ, η οποία είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα ώστε ο γοητευτικός πρίγκιπας Κάι να γίνει σύζυγος, βασιλιάς και -κυρίως- αιχμάλωτος της.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας ολοκληρώσει πριν από μερικές μέρες την ανάγνωση της "Σίντερ", έστω και με καθυστέρηση, ήταν αδύνατον να μην ξεκινήσω αμέσως να διαβάζω το δεύτερο βιβλίο της "Τετραλογίας Της Σελήνης", η οποία και κυκλοφόρησε πριν από μια βδομάδα περίπου, από τις εκδόσεις Πατάκη. Όσοι από εσάς, έχετε ήδη μυηθεί στον φανταστικό κόσμο της Marissa Meyer, είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνετε για ποιο πράγμα μιλάω. Όσοι πάλι, όχι, καλά θα κάνατε να το ανακαλύψετε σύντομα. Τέλος πάντων, η ουσία είναι μία! Αν η Σίντερ και οι περιπέτειές της μας άνοιξαν την όρεξη, η συνέχειά τους, όπως και οι νέες περιπέτειες, εκείνες της Σκάρλετ αυτή τη φορά, έρχονται για να ικανοποιήσουν τους πιο απαιτητικούς, ακόμα κι εκείνους που δεν είναι τόσο εύπιστοι απέναντι στη θετική διαφήμιση και δεν έχουν αποκτήσει ακόμα τη σειρά.

Η Σίντερ βρίσκεται στη φυλακή και το να βρεθεί στα χέρια της βασίλισσας Λεβάνα, είναι θέμα χρόνου. Γνωρίζοντας πλέον την πραγματική της ταυτότητα, δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να δραπετεύσει, αν θέλει να σώσει, όχι μόνο τη δική της ζωή, αλλά και της ίδιας της ανθρωπότητας. Πράγμα το οποίο πετυχαίνει και μαζί με τον Θορν, έναν ακόμα φυλακισμένο ο οποίος το σκάει μαζί της, ξεκινώντας ένα ταξίδι το οποίο θα την οδηγήσει, πιθανότατα, στο να ανακαλύψει περισσότερα σχετικά με τον εαυτό της. Την ίδια ώρα, η Σκάρλετ, μια δεκαοχτάχρονη κοπέλα που ζει στην γαλλική επαρχία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εντοπίσει τα ίχνη της γιαγιάς της, η οποία αγνοείται εδώ και μερικές εβδομάδες. Όταν στο δρόμο της θα βρεθεί ο επονομαζόμενος, Γουλφ, δεν θα αργήσει να ανακαλύψει πως πίσω από την εξαφάνιση της γιαγιάς της, βρίσκεται μια οργάνωση, γνωστή ως Λύκοι, οι οποίοι πιστεύουν πως μέσω της ηλικιωμένης, θα μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες για την χαμένη πριγκίπισσα των Λούναρ, την οποία φαίνεται να είχε υπό την προστασία της κάποια στιγμή στο παρελθόν.

Όταν ξεκίνησα να διαβάζω την συγκεκριμένη σειρά, δεν ήξερα τι πραγματικά να περιμένω. Αρχικά, και με αρκετή αφέλεια οφείλω να ομολογήσω, πίστεψα πως θα πρόκειται για μια παιδική και άτυχη προσπάθεια, ανάπλασης των κλασσικών παραμυθιών, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσαρμογής τους στο σήμερα. Όταν δε, ανακάλυψα πως δεν πρόκειται μόνο για την αναδιαμορφωμένη ιστορία μίας ηρωίδας, αλλά τεσσάρων, η ανησυχία μου, έγινε ακόμα πιο έντονη. Και όμως, η Marissa Meyer, με διέψευσε ολοκληρωτικά, προσφέροντάς μου μια πρωτόγνωρη και απολαυστική, αναγνωστική εμπειρία, την οποία μπορώ να εκτιμήσω, παρά που δεν είμαι έφηβη. Ο τρόπος που συνδέει τις δύο ιστορίες, είναι απλά αριστοτεχνικός, κάνοντάς τες να ακολουθήσουν ένα τόσο διαφορετικό μα συνάμα, ένα τόσο κοινό μονοπάτι, αφήνοντάς μας έκπληκτους, όχι μόνο με την δύναμη της φαντασίας της, αλλά και με τον τρόπο που αυτή αναπτύσσεται και εξελίσεται πάνω στο χαρτί, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε σχεδόν πως πρόκειται για μια παραλλαγή γνωστών παραμυθένιων μύθων, υιοθετώντας τους και δίνοντάς τους μια ολότελα νέα πνοή, μια καθαρά δική της, προσωπική ταυτότητα.

Οι ήρωές της, είναι από εκείνους που δεν γίνεται να μην αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή, αφού χαρακτηρίζονται από μια πηγαία δυναμική και μια αποφασιστικότητα, που μας αφήνει έκπληκτους και εντυπωσιασμένους. Μπορεί να είναι πριγκίπισσες σε μια άλλη, διαφορετική εκδοχή της, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι ηρωίδες εκείνες από τις αποφάσεις και τις πράξεις των οποίων, κρίνεται το μέλλον της ανθρωπότητας, αλλά και της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι εκείνες που κρατούν στα χέρια τους την λύτρωση ή την καταστροφή. Βέβαια, και οι δευτερεύοντες χαρακτήρες, δεν είναι λιγότερο σημαντικοί, ούτε κερδίζουν μικρότερο έδαφος στις προτιμήσεις μας, όντας μελετημένοι και τοποθετημένοι με τον τρόπο εκείνο που θα μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα. Και αν από τη "Σίντερ" σας έλειψε σε έναν βαθμό η περιπέτεια, τότε στην "Σκάρλετ", θα βρείτε αυτό που αναζητούσατε. Αδιάκοπη δράση, συνεχείς ανατροπές που κόβουν την ανάσα και αποκαλύψεις που σοκάρουν και οδηγούν την ευρύτερη ιστορία σε μια κατεύθυνση πολύ διαφορετική, αλλά και πολλά υποσχόμενη για το κοντινό μέλλον.

Ένα μοντέρνο, σύγχρονο παραμύθι, μια ιστορία φαντασίας, πείτε την όπως θέλετε. Γιατί "Η Τετραλογία Της Σελήνης", είναι όλα αυτά και κάτι περισσότερο. Είναι η εκδοχή των παραμυθιών που μεγαλώσαμε, με μια πνοή από το σήμερα. Είναι ένα αγωνιώδες ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις, όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο και που οι ισορροπίες μπορούν να ανατραπούν, ανά πάσα ώρα και στιγμή. Περιπετειώδες, σέξι, ρομαντικό, καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σε εντελώς αντικρουόμενες έννοιες και να προσφέρει, όχι μόνο κάτι το φρέσκο και διαφορετικό, αλλά αυτό ακριβώς που ζητάει η εποχή μας. Επιλέξτε λοιπόν να χαθείτε στις σελίδες του μαγικού κόσμου της Σελήνης και δεν θα χάσετε. Αν μη τι άλλο, ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη και το ποιος θα βγει νικητής, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Γιατί κάθε πόλεμος, έχει τις απώλειές του και τίποτα δεν είναι σίγουρο, κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, πολύ περισσότερο δε, όταν το μέλλον της ανθρωπότητας αλλά και η αρμονία ολόκληρου του σύμπαντος, κρέμονται από μια κλωστή.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Marissa Meyer
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 548
ISBN: 978-960-16-5062-3