Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Éric Vartzbed, ψυχοθεραπευτής της ψυχαναλυτικής σχολής, χρησιμοποιεί αποσπάσματα συνεντεύξεων του πιο διάσημου νεοϋορκέζου σκηνοθέτη ή διαλόγους των ταινιών του, μετατρέποντάς τα σε μαθήματα του (ευ) ζην. Το βιβλίο του είναι στην ουσία ένας οδηγός διανθισμένος με γουντιαλενικούς αφορισμούς που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του διάσημου δημιουργού.
Ακολουθήστε λοιπόν τα διδάγματα του Woody Allen για να μάθετε πώς:
- να καταστρέψετε την ερωτική σας ζωή
- να μη γίνετε αυτό που είστε
- να μιλάτε ώστε μη σας καταλαβαίνουν και πολλά άλλα.

Προσωπική άποψη:
Όσοι είσαστε τακτικοί αναγνώστες του blog, θα γνωρίζετε από πρώτο χέρι πως όσο αγαπητός κι αν είναι ο Woody Allen σε παγκόσμιο επίπεδο, και όση αναγνώριση κι αν έχουν τα έργα του, ακόμα και στην ταπεινή μας χώρα, σε προσωπικό πάντα επίπεδο και όσο με αφορά, δεν καταφέρνει να με κερδίσει με κάθε νέα του δουλειά, χωρίς ωστόσο να τον ακυρώνω από την στιγμή που δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη για το έργο του, με πολλές του ταινίες να μην τις έχω παρακολουθήσει και για να είμαι ειλικρινής, να μην μου έχει γεννηθεί ποτέ η επιθυμία. Όχι μέχρι τώρα τουλάχιστον, όχι μέχρι την στιγμή όπου διάβασα το βιβλίο του Γάλλου διδάκτορα ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτή, Éric Vartzbed, "Πως Ο Γούντι Άλεν Μπορεί Να Αλλάξει Τη Ζωή Σας", το οποίο και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Απευθυνόμενο όχι μόνο στους λάτρεις του Allen, αλλά σε κάθε άνθρωπο που θέλει να εξερευνήσει λίγο περισσότερο το έργο του μεγάλου δημιουργού ψάχνοντας να ανακαλύψει, αυτό που ίσως του διαφεύγει, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια ψυχολογική και ψυχογραφική προσέγγιση, τόσο του ίδιου του Allen και της προσωπικότητάς του, όσο και της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας η οποία ξεκάθαρα, έχει επηρεαστεί από την ιδιόμορφη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του, παρά που η εμφάνισή του μπορεί να απωθεί ορισμένους. Ο συγγραφέας, λάτρης του σκηνοθέτη-σεναριογράφου-παραγωγού και ηθοποιού, κάνει μια βουτιά στα βαθύτερα άδυτα της ψυχοσύνθεσής του και μας παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη εικόνα του ανθρώπου, πίσω από τον θρύλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας και από τις πρώτες κι όλας σελίδες, σε καθηλώνει κι ας μην το αντιλαμβάνεσαι.

Σύμφωνα λοιπόν με τον συγγραφέα, ο οποίος χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τις ταινίες και τις συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Allen κατά καιρούς, μας παρουσιάζει έναν οδηγό καλύτερης ζωής, στηριζόμενο αποκλειστικά στους αφορισμούς και στα διδακτικά θα έλεγε κανείς κείμενα, που μπορεί να αποκομίσει παρακολουθώντας διεξοδικά και αναλύοντας το έργο του συνολικά. Άμεσο, έξυπνο, διασκεδαστικό, ικανό να σε προβληματίσει, να σε κάνει να σκεφτείς και να αναλύσεις τα διάφορα σημεία της ζωής σου, το βιβλίο του Vartzbed είναι μια τραγική και συνάμα, κωμική οπτική της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως αυτή παρουσιάζεται και εξελίσσεται μέσα από ένα συγκεκριμένο πρίσμα καταστάσεων και προσωπικοτήτων και πως τελικά αυτές δρουν, πράττουν και εν τέλει, εξελίσσονται.

Για μένα, το συγκεκριμένο βιβλίο, πετυχαίνει τον μεγαλύτερο στόχο απ' όλους. Να μας βάλει στην διαδικασία, ακόμα και όσους δεν λατρεύουμε τον Woody Allen ως άλλο Θεό, να ανακαλύψουμε περισσότερα κινηματογραφικά έργα του και να τα παρατηρήσουμε πλέον, με μια διαφορετική ματιά, αναζητώντας πίσω από την εικόνα, τα βαθύτερα μηνύματα που θέλει να περάσει ο δημιουργός, καθώς και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του οι οποίοι τελικά, είναι εκεί ακόμα κι αν αδυνατούμε ορισμένες φορές να τους εντοπίσουμε, αναλύοντάς τους και ερμηνεύοντάς τους, στα πλαίσια πάντα του δυνατού. Προσωπικά, και χωρίς να ανήκω στους δοξαστές του Allen, ο Vartzbed κατάφερε να αφυπνίσει και να προκαλέσει τις αισθήσεις μου και αυτό, είναι κάτι που αν μη τι άλλο, αναγνωρίζω, σέβομαι και προσκυνώ.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Éric Vartzbed
Μεταφραστής: Κολαΐτη Ρίτα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Βιογραφικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 120
ISBN: 978-960-566-120-5