Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλα και ο Μίσα είναι κολλητοί από τα παιδικά τους χρόνια μέχρι που ένα τραγικό γεγονός καταστρέφει τη σχέση τους. Η Έλα αποφασίζει να αφήσει τα πάντα πίσω της, ακόμη και τον Μίσα, και να κάνει μια καινούργια αρχή στο πανεπιστήμιο.
Ήρθε το καλοκαίρι και η Έλα δεν έχει που αλλού να πάει παρά πίσω στο πατρικό της. Φοβάται ότι οι προσπάθειές της να ξεχάσει το παρελθόν θα πάνε χαμένες, πόσο μάλλον που θα αντικρίζει τον Μίσα κάθε μέρα. Εκείνος είναι σέξι, έξυπνος, σαγηνευτικός∙ και κυρίως, αποφασισμένος να κερδίσει ξανά, με κάθε τίμημα, το κορίτσι που έχασε.

Προσωπική άποψη:
Μετά τις erotica λογοτεχνικές ιστορίες, μέσω των οποίων είδαμε με μια πιο... σκληρή και παθιασμένη ματιά τον έρωτα, ακολούθησαν οι romance που όπως εξηγεί και η ίδια τους η περιγραφή, απευθύνονται σε πιο ρομαντικές καρδιές, που ακολουθούν πιο συμβατικά standars, κυρίως όσον αφορά την σεξουαλική εξέλιξη των σχέσεων. Μία από αυτές, είναι η ιστορία της Έλα και του Μίσα την οποία, ουκ ολίγες αναγνώστριες περίμεναν με αγωνία και μια ιστορία που προσωπικά, με έκανε να διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις αφού η περίληψή της, δεν με άφηνε να σχηματίσω μια ακριβή εικόνα όσον αφορά το περιεχόμενο. Και διαβάζοντας το βιβλίο, κατέληξα για μια ακόμα φορά στο συμπέρασμα πως ένα οπισθόφυλλο μπορεί πολύ εύκολα να σε παραπλανήσει και να σε οδηγήσει σε λανθασμένα, αρνητικά συμπεράσματα. Γιατί η ιστορία αυτή, σε καθηλώνει από την πρώτη ως την τελευταία της σελίδα και σε γεμίζει με πληθώρα συναισθημάτων.

Οχτώ μήνες πριν, η Έλα, εγκατέλειψε την παλιά της ζωή και όλα όσα την σημάδεψαν, χωρίς να πει σε κανέναν που πάει, εκτός από τον αλκοολικό πατέρα της, προκειμένου να σπουδάσει και να γίνει μία άλλη. Δεν αποκάλυψε τα σχέδιά της ούτε καν στο Μίσα, τον καλύτερό της φίλο, το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένη, όπως είναι κι εκείνος μαζί της. Την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, και μην έχοντας κάπου αλλού να πάει, η Έλα αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι και σε όλα όσα προσπαθούσε τόσους μήνες να αποφύγει. Επιστρέφει σε έναν τόπο που σημαδεύτηκε από σκληρές αναμνήσεις, στον τόπο όπου βρίσκεται ο Μίσα που ποτέ δεν έπαψε να την αγαπάει και να την ψάχνει. Προσπαθώντας να πείσει τόσο εκείνον, όσο και τον ίδιο της τον εαυτό, πως είναι μια εντελώς διαφορετική κοπέλα από εκείνη που γνώριζε, η Έλα και ο Μίσα έρχονται αντιμέτωποι με το σκοτεινό παρελθόν τους, με τις αποφάσεις που τους οδήγησαν στο σήμερα αλλά και με τα συναισθήματά τους που καθόρισαν την πορεία της σχέσης τους.

Έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν πως μπορεί να εκτιμήσω ένα βιβλίο, ακόμα κι αν δεν είναι εξαιρετικά καλογραμμένο, αν έχει να μου πει μια όμορφη ιστορία η οποία θα καταφέρει να γεννήσει μέσα μου, δυνατά συναισθήματα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν η συγγραφέας, Jessica Sorensen, δεν έχει απλά μια όμορφη ιστορία να αφηγηθεί αλλά παράλληλα, έχει να μας προσφέρει ένα ιδιαίτερα καλογραμμένο κείμενο, χωρίς περιττές φλυαρίες, χωρίς υπεραναλύσεις άνευ ουσίας και κυρίως, χωρίς να προσπαθήσει έστω και για μια στιγμή, να εκμαιεύσει με τη βία τον οποίο συναισθηματισμό από τους αναγνώστες της. Σέβεται τους χαρακτήρες της, την ιστορία και τα συναισθήματα τους και μέσω μιας αφήγησης που μοιράζεται ανάμεσα στο νεαρό ζευγάρι, μας επιτρέπει να έχουμε μια σφαιρική εικόνα για το πως αισθάνονται, με ποιον τρόπο λειτουργούν απέναντι στις καταστάσεις, πως διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μα πάνω και πέρα απ' όλα τ' άλλα, ποια είναι τα κίνητρα και τα τραύματα που τους καθοδηγούν στο να ανακαλύψουν τελικά ποιοι είναι, ποιοι μπορούν να γίνουν και πέρα από κάθε τι, που θέλουν να βρίσκονται.

Η Έλα και ο Μίσα είναι δύο χαρακτήρες τόσο διαφορετικοί, μα και τόσο όμοιοι συνάμα. Είναι σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Μοιράζονται μια κοινή βάση ωστόσο, ο καθένας τους, έχει τα δικά του, ιδιαίτερα, μοναδικά χαρακτηριστικά. Η σχέση τους, είναι τρυφερή και όμορφη και είμαι σίγουρη πως μέσα από τον τρόπο που αυτή ξεδιπλώνεται και εξελίσσεται, πολλοί αναγνώστες, θα βρουν κάποια κομμάτια του εαυτού τους. Πέραν όμως του διαπροσωπικού τους δεσμού, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το back up story των χαρακτήρων το οποίο λειτουργεί άκρως ψυχογραφικά, επιτρέποντάς μας να καταλάβουμε και να κατανοήσουμε πολλά πράγματα, μέσα από την σφαίρα δύο προβληματικών οικογενειών οι οποίες, με διαφορετικούς τρόπους και για άλλους λόγους στην κάθε περίπτωση, σημάδεψαν τις ζωές αυτών των παιδιών σπρώχνοντάς τους πολλές φορές σε έναν γκρεμό που φάνταζε μονόδρομος, χωρίς επιστροφή. Αυτό δεν είναι ενδιαφέρον μόνο ως προς την σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ τους αλλά και του τρόπου που επηρεάζει την ίδια την ιστορία σε τρεις διαφορετικούς χρόνους.

Διασκεδαστικό,. τρυφερό, σέξι, προκλητικό, θλιβερό, με δόσεις προβληματισμού σε κοινωνικό, διαπροσωπικό και προσωπικό επίπεδο, "Το Μυστικό Της Έλα Και Του Μίσα" είναι ένα εξαιρετικά καλογραμμένο και σωστά δομημένο βιβλίο, που συνδυάζει όλα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά προσφέροντάς μας ένα τελικό αποτέλεσμα που δεν γίνεται να μην απολαύσουμε. Προσωπικά, λάτρεψα τους χαρακτήρες, πόνεσα για το παρελθόν τους και πίστεψα στο μέλλον τους και ευελπιστώ πως οι εκδόσεις Τουλίπα, θα προχωρήσουν στην έκδοση και του επόμενου βιβλίου της σειράς, επιτρέποντάς μας έτσι να ανακαλύψουμε ποια είναι η πορεία των δύο νέων αφού πήραν τις πρώτες αποφάσεις για το μέλλον τους. Άλλωστε, η ζωή, αποτελείται από μια σειρά μικρών βημάτων που κάποια στιγμή οδηγούν σε έναν τελικό προορισμό. Ποιος θα είναι αυτός, εξαρτάται καθαρά από εμάς και από κανέναν άλλον, από το αν θα βρούμε τη δύναμη να διώξουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος ή έστω, αν μάθουμε να ζούμε συγκαταβατικά με αυτά αποδεχόμενοι πως το παρελθόν δεν αλλάζει αλλά παράλληλα, δεν μπορεί να στοιχειώνει το μέλλον.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jessica Sorensen
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-5044-04-6