Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ράιλι Μπλουμ το πήρε απόφαση ότι η μεταθανάτια ζωή είναι πολύ μοναχική όταν το μόνο που κάνεις είναι να δουλεύεις. Γι’ αυτό θέλει να πάει σ’ ένα μέρος όπου τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, με σκοπό να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με την αδελφή της, την Έβερ.
Φτάνοντας στη Χώρα των Ονείρων, μαθαίνει πως υπάρχουν δύο μεθόδοι για να στέλνεις όνειρα. Με το ονειρικό άλμα, μπορείς να πηδήξεις στο όνειρο κάποιου και να μοιραστείς ένα μήνυμα ή να πάρεις κι εσύ μέρος στο όνειρό του. Με την ύφανση ονείρων, μπορείς να κατασκευάσεις ένα ολόκληρο όνειρο σ’ ένα στούντιο και να το στείλεις.
Αλλά η ύφανση ονείρων έχει απαγορευτεί χρόνια πριν και το στούντιο είναι κλειδωμένο.Η Ράιλι είναι αποφασισμένη να το ανοίξει και πάλι για να έρθει σε επαφή με την Έβερ. Θα καταφέρει, άραγε, να «μιλήσει» στην αδελφή της;

Προσωπική άποψη:
Είναι γνωστό σε όλους όσους διαβάζουν την σελίδα μου, πως αγαπώ την Alyson Noel καθώς την θεωρώ μια πολύ ειλικρινή και ιδιαίτερη συγγραφέα, τόσο ως προς τον τρόπο γραφή της, όσο και ως προς τις ιδέες της και το πως τις αξιοποιεί στο χαρτί. Η σειρά της "Ράιλι Μπλουμ", που ακολούθησε αυτή των "Αθανάτων", ανήκει στην παιδική-νεανική λογοτεχνία και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να συγκινήσει το ενήλικο κοινό στο οποίο και ανήκω. Παρ' όλα ταύτα, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πως για το είδος του, και για τους αναγνώστες στους οποίους πραγματικά απευθύνεται, είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο και εύκολο ανάγνωσμα που χωρίς να προσπαθεί και πολύ, καταφέρνει να περάσει τα μηνύματα που η ίδια επιδιώκει.

Η Ράιλι, μετά την τελευταία της αποστολή, η οποία δεν της ανατέθηκε αλλά αποφάσισε μόνη της να εκτελέσει, καταφέρνει να την γλιτώσει χωρίς κυρώσεις ή συνέπειες, κάνοντας το Συμβούλιο να αναγνωρίσει τις ικανότητές της και την ίδια στιγμή, να την προτρέψει στο να απολαύσει μια άδεια αορίστου χρόνου. Εκείνη, απογοητευμένη από το γεγονός πως όλοι γύρω της φαίνεται να έχουν την δικιά τους ζωή και πως θα μείνει για πάντα κολλημένη στην ηλικία των δώδεκα, χωρίς να καταφέρει να γίνει έφηβη, αποφασίζει να ψάξει να βρει μια διέξοδο. Επισκέπτεται λοιπόν τη Χώρα των Ονείρων όπου ανακαλύπτει πως μπορεί να στείλει μηνύματα στους ανθρώπους που βρίσκονται στο γήινο επίπεδο, επικοινωνώντας μαζί τους. Όμως ο δρόμος αυτός, έχει δύο διαφορετικά μονοπάτια και το ένα από αυτά, είναι επικίνδυνο.

Σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, στα "Όνειρα", η Ράιλι δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποια αμετάπειστη ψυχή την οποία και πρέπει με κάποιον τρόπο να την οδηγήσει στο Εδώ και Τώρα. Αυτό που έχει να αντιμετωπίσει, είναι ο ίδιος της ο εαυτός, οι φόβοι, οι επιθυμίες, οι ανασφάλειές της, όλα εκείνα τα πράγματα που την κάνουν να παρεκκλίνει από την πορεία της, να χάνει την συγκέντρωσή της και να αποστρέφει το βλέμμα και το πνεύμα της, από τον πραγματικό της στόχο ή τουλάχιστον, από αυτό που θα έπρεπε να είναι ο πραγματικός της στόχος. Σαφέστατα και διαθέτει ταλέντο, σαφέστατα και έχει δυνατότητες που μπορεί να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό και να μεγαλουργήσει όμως στην πραγματικότητα, κατά πόσο είναι ειλικρινή και άδολα τα κίνητρά της; Είναι καλή επειδή μπορεί και νοιάζεται για τους άλλους, ή γιατί το να είναι καλή μπορεί να την οδηγήσει στο να πετύχει τους δικούς της, καθαρά προσωπικούς σκοπούς;

Η αλήθεια είναι πως μου έλειψε η αρκετά έντονη δράση που χαρακτήριζε τα προηγούμενα βιβλία ωστόσο, δεν μπορώ να πω πως δεν απόλαυσα την ενδοσκόπηση και τα μαθήματα ζωής και συνείδησης που δέχτηκε η Ράιλι μέσα από τα "Όνειρα". Η Noel, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει πως σκοπός της ως δημιουργός, δεν είναι απλά και μόνο το να αφηγηθεί μια ιστορία αλλά να περάσει ορισμένα μηνύματα μέσω αυτής. Ως πνευματικός άνθρωπος, αφοσιώνεται στον σκοπό της και αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς ακόμα και μέσα από μια παιδική σειρά βιβλίων, όπως είναι η ιστορία της Ράιλι. Γιατί ακόμα κι αν δεν μας ενθουσιάζει, μας αναγκάζει να θυμηθούμε πως ήμασταν ως παιδιά και να έρθουμε στην θέση της μικρής πρωταγωνίστριας, να ταυτιστούμε με τα άγχη και τις φοβίες της και τελικά, να την δικαιολογήσουμε και όχι να την καταδικάσουμε.

Νεανικό, φρέσκο, ειλικρινές, ευκολοδιάβαστο, το βιβλίο "Όνειρα" είναι μια διαφορετική ματιά στον κόσμο της Ράιλι, τόσο σε αυτόν που την περιβάλει, όσο και στον εσωτερικό της, που μοιάζει να δέχεται ισχυρά χτυπήματα τα οποία η ίδια και μόνο, προκαλεί στον εαυτό της. Το βιβλίο αυτό δεν είναι μια επαγγελματική αλλά μια προσωπική δοκιμασία για εκείνη, ένας σταθμός στη ζωή της που την οδηγεί θέλοντας και μη, στο να πάρει σημαντικές αποφάσεις, αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της και θα την κάνουν να καταλάβει ποια είναι, ποια μπορεί να γίνει και ποιος είναι τελικά ο πραγματικός προορισμός της που ορισμένες φορές, ίσως να είναι διαφορετικός και πιο σημαντικός από εκείνον που φανταζόμασταν ή και που είχαμε ονειρευτεί.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 248
ISBN: 978-618-01-0183-6