Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθόμαστε για ζεστή σοκολάτα. Σκέφτομαι με τη φαντασία μου πως είμαι μεγάλη και κάνω ό,τι κάνει η μαμά.
- Η Μαίρη Πόπινς πετούσε στ’ αλήθεια με την ομπρέλα της; Και η Αλίκη; Μπήκε πράγματι στη Χώρα των Θαυμάτων; ρωτώ καθώς ρουφώ προσεκτικά τη σοκολάτα μου.
- Ποιος ξέρει; λέει η μαμά και κάτω από τη μύτη της εμφανίζεται ένα σοκολατένιο μουστάκι.
Μια ζυγαριά με «θέλω» και «πρέπει», σημειώματα από νεράιδες, μηνύματα από το σώμα μας, καλάθια γεμάτα «μπράβο», καβγάδες και ζωή σαν σοκολάτα. Η ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου βοηθά τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά να εκφράσουν αυτά που νιώθουν και να μιλήσουν για πράγματα που τα απασχολούν.

Προσωπική άποψη:
Η Αθηνά Ανδρουτσοπούλου είναι ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια. Συνδυάζοντας τις επαγγελματικές της αυτές ιδιότητες, με εκείνην της μητέρας ενός μικρού κοριτσιού, η κυρία Ανδρουτσοπούλου, μετά το "Κουβέντες Με Τη Μαμά", που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός, μας παρουσιάζει το "Μεγαλύτερες Κουβέντες Με Τη Μαμά", ένα εικονογραφημένο βιβλίο το οποίο και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών και συγκαταλέγεται στην παιδική σειρά Βατόμουρο των εκδόσεων. Κι αν αναρωτιέστε με τι ακριβώς καταπιάνεται το βιβλίο, οφείλω να σας διαβεβαιώσω πως ο τίτλος του, είναι πέρα για πέρα αντιπροσωπευτικός.

6 μικρές ιστορίες... 6 συζητήσεις ανάμεσα σε μαμά και κόρη... 6 κουβέντες που ο κάθε γονιός θα μπορούσε να κάνει με το παιδί του και μέσα από συγκριτικά παραδείγματα, να του περάσει ορισμένα μηνύματα σχετικά με την ζωή τα οποία, διόλου επιφανειακά δεν είναι. Γιατί όταν μιλάμε στα παιδιά μας, δεν έχει σημασία το τι θα πούμε αλλά, με τι τρόπο θα το κάνουμε έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τελικά, έχουν καταλάβει τι ακριβώς θέλουμε να τους πούμε, ποιο είναι το κρυφό μήνυμα πίσω από τις λέξεις μας, με τρόπο απλό, κατανοητό και άμεσο και κυρίως, με έναν τρόπο που παιδιά της ηλικίας αυτής, μπορούν να κατανοήσουν χωρίς μεγαλίστικα ηθικοδιδάγματα.

«Πρέπει» ή «Θέλω;», Φαντασία, Έχω μήνυμα!, Μπράβο που προσπάθησες!, Οικογένειες, Ζωή σαν σοκολάτα, είναι οι τίτλοι των 6 προαναφερόμενων ιστοριών που μέσα από αυτές με πολύ όμορφο τρόπο μιλάμε στα παιδιά για την διαφορά ανάμεσα στο θέλω και το πρέπει, για την δύναμη και την σπουδαιότητα της φαντασίας στη ζωή μας, χωρίς να ξεπερνάει τα όρια, για τα σήματα που στέλνει κάθε μέρος του σώματός μας και για το πως μπορούμε να τα ακούσουμε και να τα ερμηνεύσουμε, για την σημαντικότητα της προσπάθειας και την αξία που αυτή έχω, για το ότι οι οικογένεια, ακόμα και στις κακές της στιγμές, παραμένει οικογένεια και ο ένας αγαπάει τον άλλον και ίσως το σημαντικότερο όλων... πως η ζωή είναι τόσο μεγάλη και σπουδαία που πρέπει να χαιρόμαστε κάθε στιγμή που μας προσφέρει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφηση: Χρυσοχόου Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 64
ISBN: 978-618-01-0179-9