Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η δεκατριάχρονη Τάνια αναγκάζεται να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι της γιαγιάς της, στην εξοχή. Είναι βέβαιη ότι την περιμένουν ατέλειωτες στιγμές αφόρητης βαρεμάρας κι εκνευρισμού, όμως εκεί ανακαλύπτει ένα άλυτο μυστήριο.
Πριν από πενήντα χρόνια εξαφανίστηκε στο κοντινό δάσος ένα κορίτσι, για το οποίο η γιαγιά της, η Φλωρεντία, είναι ιδιαίτερα απρόθυμη να πει το παραμικρό. Όμως ο Φάμπιαν, ο γιος του επιστάτη του παλιού αρχοντικού, σχεδόν συνομήλικος της Τάνιας, βασανίζεται από αυτή την περίεργη υπόθεση, γιατί ο παππούς του, ο Έιμος, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανή την κοπέλα που εξαφανίστηκε. Παρότι ο Έιμος δεν κατηγορήθηκε ποτέ ανοιχτά, όλοι στην περιοχή υποπτεύονταν ότι ήξερε κάτι παραπάνω, ότι αυτός ευθυνόταν για το χαμό του κοριτσιού.
Ο Φάμπιαν και η Τάνια αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Ωστόσο, η Τάνια έχει κι εκείνη ένα μεγάλο μυστικό: μπορεί να βλέπει τις νεράιδες και τα ξωτικά. Θα τους βοηθήσει αυτό το χάρισμα να λύσουν την ως τότε ανεξιχνίαστη εξαφάνιση; Σύντομα οι δύο φίλοι απειλούνται και βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο. Υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί η απαίσια ιστορία του αρχοντικού;

Προσωπική άποψη:
Την τελευταία διετία έχω ανακαλύψει πως, αν και δεν θα το φανταζόμουν ποτέ, γοητεύομαι ιδιαίτερα από ιστορίες με νεράιδες, ξωτικά και άλλα παρεμφερής γενετικής, πλάσματα. Οι εκδόσεις Λιβάνη, κατέχουν τα ηνία στην κατηγορία αυτή, με την τριλογία των "Trylle" και την τετραλογία του "Φτερά" να έχουν κερδίσει μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού της χώρας μας. Δύο σειρές που ναι μεν έχουν κοινά στοιχεία, βασίζονται σε έναν παρόμοιο άξονα ωστόσο, τελικά, είναι πολύ διαφορετικές και τις αγαπάμε γι' αυτό. Η σειρά εκείνη την οποία δεν είχα ανακαλύψει, και φέρει επίσης την υπογραφή των εκδόσεων, είναι εκείνη των "13 Θησαυρών" όπου μια πολλή καλή φίλη, με προέτρεψε να την διαβάσω. Και δεν θα το κρύψω, αρχικά, είχα κάποιους ενδοιασμούς γιατί ψάχνοντας πληροφορίες για το βιβλίο διαπίστωσα πως απευθύνεται περισσότερο στη μέση παιδική ηλικία, παρά σε ενήλικους. Παρ' όλα ταύτα, το τόλμησα και ξέρετε κάτι; Δεν μετάνιωσα καθόλου!

Η Τάνια είναι ένα δεκατριάχρονο κορίτσι το οποίο, έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας της και αυτό οφείλεται στο ότι η Τάνια, είναι διαφορετική. Από τότε που άρχισε να καταλαβαίνει, συνειδητοποίησε πως μπορούσε να δει πράγματα που οι άλλοι αδυνατούσαν. Ξωτικά, νεράιδες, ακόμα και καλικάντζαρους, πλάσματα για τα οποία, δεν επιτρέπεται να μιλήσει σε κανέναν. Όταν η μητέρα της την εξορίζει ουσιαστικά για κάποιο διάστημα στο σπίτι της γιαγιάς της στην εξοχή, θα εκνευριστεί και θα αγανακτήσει, αφού η γιαγιά της δείχνει να τη μισεί και ο γιος του επιστάτη του αρχοντικού, Φάμπιαν, την περιτριγυρίζει συνεχώς, όμως σύντομα, μια μυστηριώδης υπόθεση χρόνων στην οποία ποτέ δεν δόθηκε λύση και απαντήσεις, θα της τραβήξει το ενδιαφέρον. Γιατί στο δάσος που απλώνεται γύρω από το σπίτι της γιαγιάς της, πριν πενήντα χρόνια, μια κοπέλα εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω της και ποτέ κανείς δεν έμαθε τι της συνέβη, παρά που υπήρχαν φήμες πως της έκανε κακό ο παππούς του Φάμπιαν, Έιμος, που ήταν ερωτευμένος μαζί της. Τα δύο παιδιά, αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια και μπλέκονται σε επικίνδυνες περιπέτειες.

Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως ναι, το συγκεκριμένο βιβλίο, κατ' εξοχήν, απευθύνεται σε παιδιά μέχρι το στάδιο της προεφηβείας τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο. Προσωπικά, ως ενήλικη, το διάβασα με μεγάλη ευχαρίστηση και με μιαν ανάσα, χωρίς να σκεφτώ ούτε για μια στιγμή στη διάρκεια της ανάγνωσης πως στα χέρια μου κρατούσα ένα παιδικό βιβλίο. Για μένα, οι ταμπέλες αυτές, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για κατηγοριοποιήσεις στα ράφια των βιβλιοπωλείων και η χρησιμότητα ή η αντιπροσωπευτικότητά τους, σταματάει κάπου εκεί. Γιατί αν ένα βιβλίο σε διασκεδάζει, σε ψυχαγωγεί, σε ταξιδεύει και πάνω απ' όλα, σε κάνει να ξεφεύγεις έστω και για λίγες ώρες από την μίζερη πραγματικότητα, τι σημασία έχει σε ποιες, θεωρητικά, ηλικίες απευθύνεται; Άλλωστε, όλοι μας κρύβουμε ένα παιδί μέσα μας αρκεί να υπάρχει η κινητήριος δύναμη που θα το ωθήσει να βγει προς τα έξω και βιβλία όπως αυτό, πετυχαίνουν τον προαναφερόμενο στόχο και με το παραπάνω.

Η ιστορία της Harrison είναι ιδιαίτερη και για το είδος της, αρκετά πρωτότυπη θα τολμούσα να πω. Η συγγραφέας, δεν αρκείται στο να χρησιμοποιήσει τα πλάσματα αυτά με την χαριτωμένη και χαρισματική μορφή της. Ορισμένα από αυτά είναι καλά, ως προς τον χαρακτήρα τους κάποια άλλα όμως, είναι ολότελα κακά. Φυσιογνωμικά, δεν είναι όμορφα και χαριτωμένα αλλά έχουν κάθε λογής σχήμα και μορφή καθιστώντας ορισμένα από αυτά γοητευτικά και κάποια άλλα τρομακτικά και αηδιαστικά. Παίζει δηλαδή με τις δύο όψεις του νομίσματος και αυτό, είναι συναρπαστικό. Από 'κει κι έπειτα, δεν μένει μόνο στο παραμύθι και η πρόθεσή της, διόλου ρομαντική δεν είναι. Αντιθέτως, μας προσφέρει μια περιπέτεια μυστηρίου, γεμάτη αγωνία και δράση, πλημμυρισμένη από σκοτεινά μυστικά που σταδιακά βγαίνουν στο φως για να φτάσουν τελικά στην κορύφωση του φινάλε, κάνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και πως αν δεν έχουμε τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά, μπορούμε να χάσουμε τα πάντα.

"Οι 13 Θησαυροί" είναι ένα συναρπαστικό παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, που μας ταξιδεύει σε μέρη μαγικά και γοητευτικά ενώ παράλληλα, μας προσφέρει ένα ταξίδι γνώσης, συνειδητοποίησης και αποκάλυψης μιας καλά συγκαλυμμένης αλήθειας, οδηγώντας μας από τις πρώτες μέχρι και τις τελευταίες σελίδες με κομμένη την ανάσα, σε μια κλιμάκωση η οποία, χάρη στην ανατρεπτική της υπόσταση, μας κάνει να θέλουμε να διαβάσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε, την συνέχεια της ιστορίας αυτής. Καλογραμμένο, με καλοδουλεμένη πλοκή που κρύβει μύριες ανατροπές κι εκπλήξεις, άλλοτε γοητευτικό και άλλοτε τρομακτικό, συνδυάζοντας ιδιόμορφα και μπερδεμένα συναισθήματα με τη μοίρα, το καθήκον και το πεπρωμένο, που όλα μαζί συναντάνε το μονοπάτι της δράσης που οδηγεί σε μια περιπέτεια επικίνδυνη στην οποία όμως δεν μπορείς να αντισταθείς, σίγουρα είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και αν μη τι άλλο, θα σας διασκεδάσει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Michelle Harrison
Μεταφραστής: Γαλέος Αντώνης
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 349
ISBN: 978-960-14-2174-2