Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
(. . .) Ξεφυλλίζοντας για πρώτη φορά το βιβλίο, είδα να ξετυλίγονται μπροστά μου τα ατέλειωτα χιλιόμετρα ενός αγώνα αντοχής (Rally), απ' αυτούς που έχουν γράψει ιστορία στην Αφρική, Ν. Αμερική ή Ευρώπη. 
(. . .) Σ' αυτόν τον καινούργιο κόσμο μπαίνει ο μικρός αναγνώστης, και γνωρίζει από κοντά την άδολη αγάπη για τη μοτοσυκλέτα, τον αγώνα και την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου, τις δυσκολίες και τους κινδύνους, την απογοήτευση για την αποτυχία ή την αβάσταχτη χαρά για την επιτυχία. Είναι όλα μέσα στο παιχνίδι. . . όπως ακριβώς και στη ζωή!
(. . .) (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Προσωπική άποψη:
Οι περισσότεροι από εσάς, γνωρίζεται τον Πασχάλη Τσαρούχα ως ηθοποιό. Μέχρι πρότινος, κι εγώ η ίδια, γνώριζα μόνο αυτή του την ιδιότητα. Όμως ο Πασχάλης, είναι κάτι περισσότερο. Είναι λάτρης των μηχανών και έχει στο ενεργητικό του, μια μακρά λίστα από παιδικά βιβλία. Συνδυάζοντας λοιπόν τις δύο του αγάπες, για τις μηχανές και την συγγραφή, δημιούργησε μια σειρά βιβλίων για παιδιά, με απόλυτη αγάπη και σεβασμό απέναντι στα πρόσωπά τους, θέλοντας να τους προσφέρει, όχι απλά μια περιπέτεια αλλά, μαθήματα ζωής και καθημερινής διαβίωσης. Μιλάμε φυσικά για τη σειρά βιβλίων του Μπίλη Καντίλη.

Το πρώτο βιβλίο της σειράς, κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις, 2Δέλτα, και μας σύστησε τον Μπίλη ο οποίος, μέσα στα όνειρά του, έζησε την ολοκλήρωση της πιο βαθιάς του επιθυμίας. Να συμμετάσχει στον αγώνα μηχανών του Paris-Dakar, μια από τις διασημότερες διαδρομές για τους λάτρεις του αθλήματος. Και μπορεί ο Μπίλης να μην βρίσκεται σε αυτή την κούρσα παρά μονάχα μέσω παραμυθένιων, ονειρικών δρόμων όμως, η παραμονή του εκεί, του προσφέρει εμπειρίες, τον γεμίζει συναισθήματα και πάνω απ' όλα, του δίνει σημαντικά μαθήματα ζωής. Σε κείμενα λοιπόν του Πασχάλη Τσαρούχα και σε υπέροχη εικονογράφηση του Βασίλη Παπατσαρούχα, ο Μπίλης μας κερδίζει από την πρώτη κι όλας σελίδα.

Ουσιαστικά μέσα από το βιβλίο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τη σημασία του να προσπαθούν για να επιτύχουν τους στόχους του. Κανένα όνειρο δεν είναι άπιαστο όμως, για να καταφέρουν να το φτάσουν, πρέπει να δουλέψουν σκληρά, μέρα τη μέρα, να μην παραδοθούν στον εύκολο ενθουσιασμό, ούτε στην απογοήτευση όταν τα πράγματα, δεν πηγαίνουν όπως ακριβώς ήλπιζαν. Η ζωή, απαιτεί μαχητές και έτσι ακριβώς πρέπει να σκέφτονται και τα παιδιά, να παλεύουν διαρκώς για το καλύτερο γιατί, τίποτα δεν χαρίζεται. Και φυσικά, στην προσπάθειά τους αυτή, πρέπει να είναι δίπλα και οι γονείς τους, όχι για να τους λύνουν τα προβλήματα αλλά, για να τα στηρίζουν και να τα ενθαρρύνουν  να τους προσφέρουν την αγάπη τους όλες τις ώρες και την βοήθειά τους, στο μέτρο που επιτρέπεται, όταν χρειάζεται. Ένα βιβλίο απόλαυση και μάθημα ζωής, όχι μόνο για μικρούς αλλά, και για εμάς, τους μεγαλύτερους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσαρούχας Πασχάλης
Εικονογράφηση: Παπατσαρούχας Βασίλης
Εκδόσεις: 2Δέλτα
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 43
ISBN: 978-960-99383-0-3