Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το βιβλίο αυτό είναι ο απόλυτος, πλήρως εικονογραφημένος οδηγός σας στην Πάνεμ. Πανέμορφες φωτογραφίες από την ταινία το καθιστούν ένα πλούσιο οπτικά λεξικό του εκπληκτικού κόσμου που δημιούργησε η Suzanne Collins, και ο οποίος ζωντάνεψε στη μεγάλη οθόνη. 
Παρουσιάζει τους σημαντικούς ήρωες και πρωταγωνιστές των "Αγώνων Πείνας", τη ζωή και το σπίτι της Κάτνις Έβερντιν, και τους κινδύνους των ίδιων των αγώνων - τραυματισμούς, φωτιές, μεταλλαγμένα και πολλά άλλα. 
Ένα γλωσσάρι και νέα σχόλια από την ίδια τη Suzanne Collins συμπληρώνουν το πακέτο. Οι φαν της σειράς βιβλίων "Αγώνες Πείνας" και της συγκλονιστικής πρόσφατης ταινίας θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο.

Προσωπική άποψη:
Οι "Αγώνες Πείνας", μετά την τεράστια επιτυχία τους στο εξωτερικό, έφτασαν στη χώρα μας το 2009 και αμέσως, κατέκτησαν τις καρδιές μικρών και μεγάλων αναγνωστών της φανταστικής λογοτεχνίας, εισάγωγοντάς τους ουσιαστικά στην φιλοσοφία αυτού που λέμε, δυστοπικό μυθιστόρημα. Ω, ναι... λατρέψαμε τους "Αγώνες Πείνας", τόσο εξαιτίας των χαρακτήρων του, όσο και της θλίψης που μας προκάλεσε στο σύνολό του, ακόμα και όταν τα πράγματα διαπερνούσε μια ακτίδα αισιοδοξίας. Καταλάβαμε ότι για να είναι ωραία και αγαπή μια ιστορία, δεν χρειάζεται να έχει χαρούμενο τέλος αλλά, ρεαλιστικό τέλος, που θα σέβεται όλα τα δεινά της εξέλιξής του μέχρι το αποτέλεσμα που όσο θετικό κι αν μπορεί να είναι, τελικά, πάντα θα είναι σημαδεμένο από τα γεγονότα της πορείας.

Οι fans της λογοτεχνικής αυτής σειράς, όταν ανακοινώθηκε πως τα δικαιώματά της αγοράστηκαν και πως το σχέδιο ήταν οι "Αγώνες" να γίνουν το επόμενο μεγάλο blockbuster του Hollywood, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε το "Twilight Saga", από τη μία χαρήκαμε αλλά από την άλλη, αισθανθήκαμε βαθιά αγωνία για το αποτέλεσμα, για το κατά πόσο θα καταφέρνε κανείς να προσεγγίσει έστω και στο ελάχιστο, τόσο τα συναισθήματα των χαρακτήρων όσο και τα δικά μας, εκείνα που τόσο έντονα και βίαια προκλήθηκαν κατά την ανάγνωση της τριλογίας. Και η πρώτη ταινία έφτασε πριν από μερικούς μήνες στις κινηματογραφικές μας οθόνες και το αποτέλεσμα ήταν, αν μη τι άλλο, σχεδόν εξαιρετικό αλλά σίγουρα, απόλυτα ικανοποιητικό ακόμα και για τον πιο απαιτητικό αναγνώστη και θεατή.

Η Πλατύπους επανέρχεται σήμερα στο θέμα των "Αγώνων Πείνας", όχι με ένα ακόμα βιβλίο αλλά, με έναν κινηματογραφικό οδηγό της ιστορίας που λατρέψαμε, τόσο τυπωμένο στο χαρτί, όσο και αποτυπωμένο στο πανί. Μια ιλουστρασιόν, εικονογραφημένη έκδοση η οποία είναι ειλικρινά απόλαυση να την έχεις στα χέρια σου και να την ξεφυλλίζεις. Μέσα από τον οδηγό αυτό, ο αμύητος αναγνώστης μπορεί να μάθει όσες πληροφορίες είναι πραγματικά ζωτικές για την εξέλιξη της ιστορίας, λαμβάνοντας τα στοιχεία που είναι πραγματικά απαραίτητα έτσι ώστε να κατανοήσει τόσο την κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της Πάνεμ, όσο και τους κινητήριους μηχανισμούς πίσω από τους ίδιους τους Αγώνες. Του επιτρέπεται να μελετήσει τις περιοχές, τον τρόπο λειτουργίας τους, τον σκοπό που εξυπηρετούν οι Αγώνες, τους απώτερους σκοπούς και τα κίνητρα των ανωτέρων, την ανάγκη του κάθε φόρου να επιβιώσει. Όμως και για τον μυημένο στον κόσμο αυτό αναγνώστη, ο οδηγός αυτός αποτελεί ένα συμπυκνωμένο αν θέλετε, λεξικό που του δίνει τη δυνατότητα να κρατήσει συγκεντρωμένες τις καλύτερες στιγμές, σε λόγια και εικόνες.

Μέσα από τον οδηγό ταξιδεύουμε στα μονοπάτια της κινηματογραφικής μεταφοράς των "Αγώνων" μέσα από εξαιρετικά επιλεγμένες εικόνες και στιγμές, ενώ την ίδια στιγμή το ταξίδι αυτό περιγράφεται με όσο το δυνατόν λιγότερα και πιο ουσιαστικά λόγια. Παράλληλα, υπάρχουν διάσπαρτες σημειώσεις και υποδείξεις της ίδιας της συγγραφέως οι οποίες και μας επιτρέπουν να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και σωστή εικόνα γύρω από πράγματα τα οποία μπορεί μεν να υποθέταμε ωστόσο, δεν είχαμε τα διαπιστευτήρια του ότι έχουμε δίκιο. Δεχόμαστε ορισμένες, μικρές πληροφορίες οι οποίες θα μας βοηθήσουν και ως προς την βαθύτερη κατανόηση της οπτικοποίησης των ταινιών που έρχονται, ξεδιαλύνοντας ταυτόχρονα, τυχόν απορίες από το πέρας της ανάγνωσης της ίδιας της τριλογίας Όπως και να 'χει, ο συγκεκριμένος οδηγός είναι ένα, οπτικά κι αισθητικά, κόσμημα για κάθε fan της σειράς που είναι κρίμα να μην έχει στα ράφια του.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Egan 
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη 
Εκδόσεις: Πλατύπους 
Κατηγορία: Κινηματογραφικός Οδηγός
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 192
ISBN: 978-960-6665-85-1