Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Παρά το ότι υπολείπεται σε ύψος, ο Ρότζερ μοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί και ζει σε ένα ονειρεμένο σπίτι. Για να κρατήσει όμως την ισορροπία στα οικονομικά του, εξασκεί και ένα δεύτερο επάγγελμα, αυτό του ληστή πανάκριβων έργων τέχνης.
Μια μέρα, του δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, αυτή που θα τον γλιτώσει από όλα τα χρέη. Μέσα από ανεξήγητες καταστάσεις ωστόσο, θα μετατραπεί από κυνηγός σε θήραμα και θα χρειαστεί να παλέψει για τη ζωή του.

Προσωπική άποψη:
Ο Jo Nesbo αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα βιβλία του Νορβηγού συγγραφέα, όχι μόνο γίνονται best-sellers με την πρώτη κι όλας μέρα κυκλοφορίας τους αλλά, χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη μερίδα κριτικών και αναγνωστών ως ο νέος Stieg Larsson, ένας άνθρωπος με ζωηρή φαντασία, εξυπνάδα αλλά και εφευρετικότητα, στοιχεία που αν θέλετε τη γνώμη μου είναι απαραίτητα, όχι μόνο για να οδηγήσουν σε μια εφήμερη επιτυχία αλλά, σε ένα έργο ουσιαστικό, εμπνευσμένο και διαχρονικό μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα ο Nesbo, προσφέρει και σπουδαίο κοινωνικό έργο αφού από το 2008 και την πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού, ίδρυσε το Ίδρυμα Χάλι Χόλε το οποίο αγωνίζεται για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των παιδιών του Τρίτου Κόσμου, το οποίο χρηματοδοτείται τόσο από τα έσοδα του βιβλίου όσο και από αυτά που πρόκειται να αποφέρει η κινηματογραφική μεταφορά του.

Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Ρότζερ, ο τύπος του άντρα που μπορούμε να πούμε ότι τα έχει όλα, από μια όμορφη και αφοσιωμένη σύζυγο που τον λατρεύει σαν θεό, μέχρι ένα υπέροχο σπίτι  που πολλοί θα ονειρεύονταν, λίγοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν. Εκτός όλων αυτών, είναι το πιο επιτυχημένο όνομα στον επαγγελματικό του τομέα και κανένας δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί. Βλέπετε, ο Ρότζερ είναι κυνηγός κεφαλών και εργάζεται σε μια εταιρεία που σκοπός της είναι, έναντι μια διόλου ευκαταφρόνητης προμήθειας, να βρίσκει τους κατάλληλους ανθρώπους, για τις κατάλληλες θέσεις, στις πιο μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς της Νορβηγίας. Και τόσο η τακτική ανάκρισης των υποψηφίων, όσο και το ένστικτο του Ρότζερ, δεν κάνουν ποτέ λάθος, πάντα ξέρει αν και πότε έχει βρει τον σωστό. Όμως αυτή η φαινομενικά τέλεια εικόνα της καθημερινότητάς του, δεν είναι κατά βάθος παρά ένα ωραίο περιτύλιγμα.

Ο τρόπος ζωής του κοστίζει και η άρνησή του να προσφέρει στη γυναίκα του ένα παιδί, την κάνει ακόμα πιο ακριβή προκειμένου να εξαγοράζει την ευτυχία της. Έτσι ο Ρότζερ έχει και ένα δεύτερο, μυστικό επάγγελμα. Είναι ληστής έργων τέχνης και όταν του παρουσιάζεται η ευκαιρία να κάνει ένα τελευταίο μεγάλο κόλπο που θα τον ξελασπώσει για τα καλά, δεν μπορεί να αντισταθεί. Υποψήφιο θύμα του, ένα πρώην μεγαλοστέλεχος διάσημης εταιρείας στον χώρο κατασκευής GPS και συστημάτων εντοπισμού, τον οποίο παράλληλα προορίζει ως ένα από τα μεγαλύτερα 'κεφάλια' που θα προσθέσει στον τοίχο της επαγγελματικής του συλλογής, πετυχαίνοντας μια συμφωνία συνεργασίας που θα αποφέρει στην εταιρεία του τεράστια κέρδη και στον ίδιο, ακόμα πιο ασυναγώνιστη επιτυχία και αναγνώριση. Όταν όμως ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός τα βλέπει και γελά και ο Ρότζερ βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπος με μια αλήθεια που δεν θα τολμούσε καν να φανταστεί και που αντιστρέφει τους ρόλους στο παιχνίδι που νόμιζε πως είχε υπό έλεγχο.

Ο τρόπος που ο Nesbo ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός. Αρχικά μας βυθίζει σε έναν κόσμο που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι' αυτόν, καθώς, στη χώρα μας τουλάχιστον, η επαγγελματική αποκατάσταση λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, και καταφέρνει να μας γοητεύσει με τις λεπτομέρειες γύρω από αυτόν και τον τρόπο που λειτουργεί, λεπτομέρειες που μπορεί φαινομενικά να είναι περιττές στην πραγματικότητα όμως, είναι αυτές που κινούν τα νήματα της ιστορίας και κατευθύνουν τα βήματα των εμπλεκομένων ηρώων. Ο καθένας από αυτούς έχει τους στόχους του, αλλά οι στόχοι του αυτοί είναι παράλληλα και η μεγάλη του αδυναμία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιος έχει τα πιο δυνατά προσόντα προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρόκληση του αντιπάλου του αλλά, ποιος θα καταφέρει να εκμεταλλευτεί καλύτερα τις αδυναμίες του, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα καταφέρει να αγγίξει τις δικές του αλλά όλα αυτά, διατηρώντας πάντα ένα κύρος και ένα αξιοζήλευτο στυλ που είναι να απορείς πως μπορεί και υπάρχει και μάλιστα, είναι τόσο ταιριαστό.

Το μυθιστόρημα του Nesbo έχει σταθερά αναπτυσσόμενο ρυθμό, η δράση είναι συνεχής και ασταμάτητη και η όλο και αυξανόμενη εφευρετικότητα του κεντρικού χαρακτήρα προκειμένου να καταφέρει να σώσει τη ζωή του αλλά και να ανακαλύψει τα πραγματικά κίνητρα πίσω από την απειλή αλλά και την προδοσία που την τροφοδότησε, είναι από τα πιο θετικά στοιχεία του βιβλίου. Το πιο σπουδαίο όμως για μένα είναι ότι μέσα από τον ξέφρενο ρυθμό της αφήγησης, την αμεσότητα με την οποία η ιστορία μας μεταφέρεται από τον ίδιο τον πρωταγωνιστή, τις πινελιές καυστικού χιούμορ και εγωπάθειας που είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ευχάριστες, ο συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει την συμπάθειά μας απέναντι σε έναν χαρακτήρα που κάθε άλλο παρά συμπαθητικός είναι στην πραγματικότητα. Ας μου επιτραπεί η έκφραση αλλά, είναι μεγάλη μαγκιά να μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο και τελικά να κερδίζεις τον αναγνώστη σου μέσα από ένα πρόσωπο που υπό διαφορετικές συνθήκες θα προκαλούσε την οργή και την αποστροφή του, όχι γιατί είναι κακός αλλά, γιατί είναι αφελώς εγωπαθής και εγωκεντρικός με υπερβάλλοντα αυτοπεποίθηση.

Συνδυάζοντας το αστυνομικό στοιχείο με εκείνα της περιπέτειας δράσης και του κατασκοπευτικού κυνηγιού, το συναίσθημα και την προδοσία, τις δολοπλοκίες και τα σκοτεινά μυστικά, ένα ιδιόμορφο χιούμορ και των καταιγισμό γεγονότων και πληροφοριών που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη μας στα ύψη, οι "Κυνηγοί Κεφαλών" έχουν όλα τα συστατικά που χρειάζεται ένα μυθιστόρημα προκειμένου να κερδίσει τον αναγνώστη κάθε είδους και να γίνει τελικά επιτυχία. Διατηρώντας κινηματογραφικούς ρυθμούς, υιοθετώντας στοιχεία που θυμίζουν έντονα την φιλμογραφία των αδερφών Coen, κάτι άλλωστε που διαπίστωσε ο Διεθνής Τύπος σύσσωμος, ο Nesbo μετατρέπει τον κυνηγό σε θήραμα και αφήνει το πως θα εξελιχθεί το παιχνίδι αποκλειστικά πάνω του. Ο Ρότζερ είναι που θα αποφασίσει αν θέλει πραγματικά να ζήσει και αν θα εκμεταλλευτεί τις γνώσεις και την εξυπνάδα του προκειμένου να ζήσει ή αν θα πεθάνει και εμείς, παρακολουθούμε τον αγώνα δρόμο του με κομμένη την ανάσα, μην μπορώντας μέχρι τελευταία στιγμή να υποθέσουμε τι θα συμβεί καθώς, η μία ανατροπή ακολουθεί την άλλη και τίποτα δεν μοιάζει τόσο ασφαλές ή τόσο επικίνδυνο όσο στην πραγματικότητα μπορεί να είναι.
Βαθμολογία 10/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jo Nesbo
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
 Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-960-501-674-6