...

Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011

Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν ο Hunter, μέντορας κι αγαπημένος φίλος του Danny Bryce, ενός απόστρατου της ελίτ της Βρετανικής Αεροπορίας, πέφτει θύμα εκβιασμού κι απαγωγής, ο φίλος του αποφασίζει να επιστρέψει στη δράση για να τον σώσει.
Αποστολή του, να βρει και να σκοτώσει τρεις πληρωμένους δολοφόνους που προστατεύονται από μια μυστική οργάνωση με την ονομασία Feather Men, η οποία έχει αρχηγό τον πολυμήχανο Spike.
Το μυαλό, η δύναμη και η επιδεξιότητα θα καθορίσουν το νικητή στη μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

Προσωπική άποψη:
Όταν μια ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, προερχόμενη στην προκειμένη από το μυθιστόρημα του Ranulph Fiennes, αυτόματα ο πήχης θέτεται πολύ ψηλά. Από 'κει κι έπειτα εξαρτάται από τον κάθε θεατή που θέλει να εστιάσει. Στην βάση της η συγκεκριμένη ταινία, πέραν των αληθινών γεγονότων, είναι μια παραγωγή δράσης και αυτόματα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο τινά. Θα την δούμε ως μια ακόμα περιπέτεια από τις δεκάδες που κυκλοφορούν κάθε χρόνο ή σαν μια αφήγηση; Προσωπικά, εστίασα στο πρώτο κομμάτι και ίσως γι' αυτό να μην είμαι τόσο αυστηρή όσο η πλειονότητα όσων την παρακολούθησαν οι οποίοι δεν θα έλεγα ότι την αγκάλιασαν με ιδιαίτερη θέρμη. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θέτω χαμηλά standars ωστόσο, προσπαθώ να διαχωρίσω το κομμάτι της ποιότητας από εκείνο της καθαρής κινηματογραφικής διασκέδασης και η συγκεκριμένη ταινία εστιάζει καθαρά στο δεύτερο σκέλος.

Ο McKendry αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο σεναριογράφου και σκηνοθέτη και ουσιαστικά οι δύο αυτοί ρόλοι είναι οι παρθενικοί στην καριέρα του, σε ταινία μεγάλου μήκους τουλάχιστον. Αυτόματα έχει να αντιμετωπίσει μια διπλή δυσκολία. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγχείρημά του στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα κατ' επέκτασην, θα έπρεπε πρώτον και κύριον να δώσει βάση στην ανάπλαση και παρουσίαση των χαρακτήρων του. Το δεύτερο σχετίζεται με την σύγκριση η οποία αναπόφευκτα έρχεται, τόσο με παλαιότερες παραγωγές του είδους όσο και με ανάλογες παραγωγές στο υπάρχον διάστημα. Όσον αφορά τους χαρακτήρες, θα λέγαμε ότι πέφτει στην λούμπα καθώς η προσοχή του φαίνεται να είναι στραμμένη περισσότερο στις σκηνές δράσης προσπαθώντας να εντυπωσιάσει παρά στο να αναπτύξει τους χαρακτήρες του όσο θα άρμοζε σε υπαρκτά πρόσωπα. Όσον αφορά την δράση τα πράγματα είναι καλύτερα για εκείνον καθώς η ταινία, δεν στερείται καθόλου στο κομμάτι αυτό.

Το μεγάλο ατού του McKendry, πέραν της αρκετά καλής ανάπτυξης της δράσης είναι το γεγονός ότι έχει στην διάθεσή του ονόματα τα οποία είναι αρκετά για να τραβήξουν τον κόσμο στις αίθουσες. Πάνω στα πρόσωπα αυτά βασίζεται για να χτίσει την πλοκή και πάνω στην δικιά τους προσωπικότητα βασίζεται για να ξεδιπλώσει το κουβάρι μιας ιστορίας χωρίς ωστόσο να μας αφήνει να εμβαθύνουμε όσο θα θέλαμε, πολύ περισσότερο όσο θα έπρεπε. Η αλήθεια είναι πως αν ήθελε να έχει μια σύσσωμη αποδοχή θα έπρεπε να δώσει κάτι παραπάνω αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε ότι πρωτάρης είναι, όσο και να ήθελε, ίσως να μην μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο ή κάτι περισσότερο. Παρ' όλα ταύτα, οι fans των συγκεκριμένων ταινιών δεν θα απογοητευτούν, σε σύγκριση πάντα με εκείνους που θα επιζητούσαν κάτι ακόμα.

Το όνομα του De Niro αποτελεί καθαρά κράχτη, όχι γιατί η παρουσία του είναι κακή η δυσάρεστη, απεναντίας, ωστόσο, λειτουργικά ο ρόλος του δεν έχει να προσφέρει τίποτα πέραν του να τραβήξει μερικούς ακόμα στις αίθουσες που σε άλλη περίπτωση ίσως και να μην πλησίαζαν. Ο Clive Owen πάλι μας θυμίζει με την εμφάνισή του αυτή την συμμετοχή του σε άλλες ταινίες, ανάλογης θεματολογίας, όπως το "The Bourne Identity" ή το "The International", στον ρόλο όμως περισσότερο του κομπάρσου όπως στην πρώτη περίπτωση παρά του πρωταγωνιστή όπως στην δεύτερη. Μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ο Jason Statham σε έναν macho, σκληροτράχηλο μεν, με συνείδηση δε ρόλο που ταιριάζει γάντι, προσθέτοντας άλλη μια επιτυχημένη και ευχάριστη κινηματογραφική παρουσία στο βιογραφικό του, για να μην αναφέρουμε την συνεργασία του με άλλα μεγάλα ονόματα που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτεί πολλή χρήσιμη, πετύχει δεν πετύχει εισπρακτικά η ταινία.

Τελικά, αξίζει να δει κανείς το "Killer Elite"; Η απάντηση είναι, εξαρτάται! Εξαρτάται από το είδος του θεατή και από το κίνητρα που θα τον οδηγήσουν στις αίθουσες; Αν αναζητάτε μια κινηματογραφική πρόταση που θα σας προσφέρει ένα ευχάριστο δίωρο, με κυνηγητά, δράση, με σκοτωμούς και μυστικούς πράκτορες, πληρωμένου ή μη, τότε ναι, είναι μια πολλή καλή επιλογή και σίγουρα δεν θα κλάψετε τα λεφτά σας. Αν πάλι είστε ο θεατής που ζητάτε από μια ταινία βασισμένη σε αληθινή ιστορία να εμβαθύνει περισσότερο, αν θέλετε πρωτοτυπία και προβληματισμό σκέψης, καλύτερα να καταφύγετε σε dvd και σε κάποια παραγωγή ανάλογης θεματολογίας που έχετε ξαναδεί. Προσωπικά δεν κέρδισα κάτι από την θέαση της συγκεκριμένης ταινίας ωστόσο, πέρασα ευχάριστα και δεν έκλαψα την ώρα που σπατάλησα.
Βαθμολογία 6,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Killer Elite
Είδος: Δράσης
Σκηνοθέτης: Gary McKendry
Πρωταγωνιστές: Jason Statham, Robert De Niro, Clive Owen, Yvonne Strahovski, Dominic Purcell, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Grant Bowler, Aden Young, Ben Mendelsohn, Lachy Hulme, Firass Dirani
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 105'

Επίσημο site:

Posted on Δευτέρα, Νοεμβρίου 07, 2011 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011

Μπορεί να τα ξεχάσαμε με την αναμπουμπούλα των ημερών ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά. Όπως σας είχαμε πληροφορήσει και παλαιότερα, στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωνόντουσαν τα αποτελέσματα των Inky Awards 2011, από το Κέντρο Νεανικής Λογοτεχνίας της Αυστραλίας στο InkyFest που παρουσιάστηκε στην Διεθνή Βιβλιοθήκη της Βικτόρια. Να λοιπόν οι νικητές:

Gold Inky (Australian book)
"Silvermay" - James Moloney

Silver Inky (International book)
"Clockwork Angel" - Cassandra Clare

Το Creative Reading Prize δόθηκε στην 9χρονη Esther η οποία φοιτεί στο Suzanne Cory High School του Werribee για την ιστορία της την οποία κι εμπνεύστηκε από το "Tricksters Choice" της Tamora Pierce.

Posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 03, 2011 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Goodreads οργανώνει τα ομώνυμα βραβεία, τους νικητές των οποίων αναδεικνύει το ίδιο το αναγνωστικό κοινό με τις ψήφους του. Είναι μεγάλη μας χαρά να βλέπουμε πολλούς γνώριμους και σε εμάς τίτλους καθώς έτσι δικαιώνονται τα γούστα μας.
Η διαδικασία επιλογής του νικητή αποτελείται από τρία στάδια ψηφοφορίας.
1ος Γύρος - Έναρξη: 31 Οκτωβρίου - 13 Νοεμβρίου 2011 όπου ψηφίζετε ανοιχτά και στις 22 κατηγορίες όσα βιβλία από τα 15 υποψήφια αγαπάτε χωρίς περιορισμούς.
2ος Γύρος - Ημιτελικά: 14 - 20 Νοεμβρίου 2011 όπου τα 5 βιβλία της κάθε κατηγορίας που μάζεψαν τους περισσότερους ψήφους στο προηγούμενο στάδιο γίνονται επίσημοι υποψήφιοι, βγαίνουν εκτός συναγωνισμού και εσείς μπορείτε να ψηφίσετε μόνο το ένα εκ των υπολοίπων 10 βιβλίων.
3ος Γύρος - Τελικός: 21 - 30 Νοεμβρίου 2011 όπου τα 10 κυρίαρχα βιβλία της κάθε κατηγορίας έχουν την τελευταία ευκαιρία να ψηφιστούν και να αποδειχτούν ο μεγάλος νικητής.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν κάποια στιγμή μέσα στον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά οι κατηγορίες αλλά και τα link όπου μπορείτε να δείτε τις υποψηφιότητες και γιατί όχι, να ψηφίσετε και να υποστηρίξετε τα δικά σας, αγαπημένα βιβλία:

Posted on Τετάρτη, Νοεμβρίου 02, 2011 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Σκάυ δεν το γνωρίζει ακόμη, όμως είναι ένας Στραβαγκάντε, δηλαδή ένας Περιπλανητής: ένας άνθρωπος που – με τη βοήθεια ενός μαγικού αντικειμένου που ονομάζεται τέλεσμα – μπορεί να περιπλανιέται στο χώρο και στον χρόνο και να ταξιδεύει στον παράλληλο κόσμο της Ταλίας.
Χάρη στο δικό του τέλεσμα, ο Σκάυ ταξιδεύει σε μια πολιτεία της Ταλίας, που αντιστοιχεί στη Φλωρεντία του δικού μας κόσμου. Αυτή η πόλη μπορεί να δείχνει πανέμορφη και καλά οργανωμένη στην όψη, όμως ο Σκάυ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού ό,τι φαντάζει όμορφο στην Πολιτεία των Λουλουδιών, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο Σκάυ βρίσκεται παγιδευμένος στην καρδιά της μεγάλης διαμάχης των δύο αντίπαλων οικογενειών – των Ντι Κίμικι και των Νούτσι – που θεωρούν ότι το να καρφώνεις ένα μαχαίρι σταπ λευρά κάποιου για λόγους εκδίκησης δεν είναι δα και τόσο τρομερό.
Και καθώς η έξαψη κορυφώνεται με τις πολυδάπανες προετοιμασίες για τους εκθαμβωτικούς γάμους των Ντι Κίμικι, ο Σκάυ και οι υπόλοιποι Στραβαγκάντι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν κάθε περαιτέρω αιματοχυσία, να προστατεύσουν τόσο την ευημερία της Πολιτείας των Λουλουδιών όσο και την προσωπική ασφάλεια εκείνων που αγαπούν.

Προσωπική άποψη:
Μιλώντας για μια ακόμη φορά για λογοτεχνικές σειρές, είναι λίγες οι φορές που φτάνω στο τέλος της ανάγνωσής τους και αισθάνομαι βαθιά μέσα μου μια θλίψη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν ξέρω πως να εκφράσω με λόγια τα όμορφα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ανάγνωσή της ενώ παράλληλα, πόσο μεγάλο κενό αισθάνομαι να αφήνει πίσω της μια ιστορία στης οποίας το τέλος δεν θα ήθελα με τίποτα να φτάσει. Σε αυτές τις σειρές ανήκει και η "Στραβαγκάντζα" που παρά το αλλόκοτο του τίτλου της, η συγγραφέας Mary Hoffman μας εισήγαγε σε έναν τόσο οικείο μα και τόσο διαφορετικό συνάμα κόσμο, που ζει και δρα παράλληλα με τον δικό μας, γοητεύοντάς μας με τα μαγικά μυστικά που τη συνοδεύουν, τις παράξενες δυνάμεις του αλλά και τα ήθη και τα έθιμα και την ιδιοσυγκρασία όλων όσων συνδέονται με αυτά τα δύο διαστήματα του χωροχρόνου. "Η Πολιτεία Των Λουλουδιών" μπορεί να είναι το τέλος ωστόσο, εμείς μένουμε με την γλυκόπικρη γεύση της ευχαρίστησης που μας επέτρεψε έστω και για λίγο να βρεθούμε εκεί.

Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στη Τζίλια, την κεντρική πολιτεία της Ταλίας, την αντίστοιχη πόλη με την δικιά μας Φλωρεντία, εκεί που κατοικεί η οικογένεια Ντι Κίμικι η οποία και έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των πολιτειών της χώρας. Ένας νέος περιπλανητής μεταπηδάει από τον σύγχρονο κόσμο μας σε εκείνον της Ταλίας του 15ου αιώνα, ο Σκάυ, που πολύ σύντομα ανακαλύπτει όχι μόνο ότι το τέλεσμα που βρήκε δεν έφτασε τυχαία στα χέρια του αλλά αποτελεί ένα μέσον για να ολοκληρώσει έναν σκοπό που κανένας δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι αλλά, ότι πρόσωπα που ο ίδιος γνωρίζει συνδέονται άμεσα με το νέο μέλλον που ανοίγεται μπροστά του. Η Τζόρτζια αλλά και ο Φάλκο, που πλέον ονομάζεται Νίκολας και ζει την Αγγλία του σύγχρονου κόσμου έχοντας εγκαταλείψει τον παλιό του εαυτό, είναι και οι ίδιοι περιπλανητές ενώ ο νεκρός συμμαθητής του Λυσιέν, ζει ως Λουτσιάνο στην Ταλία, γερός και αρτιμελής έχοντας υιοθετήσει πέρα από νέα ταυτότητα, ένα νέο τρόπο ζωής.

Τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν το τρίτο μέρος της σειράς είναι πολλά και η εξέλιξή τους συνεχής και αδιάκοπη, με τη μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη ενώ, τα σκοτεινά σχέδια της οικογένειας Ντι Κίμικι οδηγούν σε νέους αναβρασμούς και ευθύνες αλλά, και σε συνέπειες που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες και τραγικές, ανάλογα με το πως θα χειριστεί η κάθε κατάσταση. Οι Στραβαγκάντι καλούνται να επιτελέσουν το μεγαλύτερο καθήκον που τους έχει ανατεθεί ποτέ. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αίματος ανάμεσα στους Ντι Κίμικι και τους Νούτσι, τους μεγαλύτερους εν δυνάμει εχθρούς τους αλλά, και να διαφυλάξουν την μυστική τους ταυτότητα καθώς και την ειρήνη της Ταλίας και την ανεξαρτησία της Μπελλέτσα. Οι γάμοι της πρώτης οικογένειας πλησιάζουν και μαζί με αυτούς πλησιάζει μια καλή ευκαιρία για εκδίκηση, αιματοχυσία και ένα βίαιο ξέσπασμα που μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο σε ένα παιχνίδι δύναμης κι εξουσίας.

Πέραν όμως των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων που έχουν να αντιμετωπίσουν  οι ήρωές μας, έρχονται αντιμέτωποι και με τους ίδιους τους εαυτούς τους, τα πάθη και τα θέλω τους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Νίκολας νοσταλγεί την παλιά του ζωή και αρχίζει να ψάχνει τρόπους να επιστρέψει πίσω σε αυτήν και την οικογένειά του που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, η Τζόρτζια δεν μπορεί να πάψει να σκέφτεται τον Λουτσιάνο ενώ εκείνος την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά τους για την Αριάννα με την τελευταία εξαιτίας της θέσης της να κρατάει μια αμυντική στάση απέναντί του μην μπορώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στα προσωπικά της θέλω και των αποφάσεων που θα αποδειχτούν ως η καλύτερη επιλογή για την επιβίωση και την ευημερία της  πόλης της. Φυσικά όλα αυτά τα συναισθήματα οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε σύγχυση αλλά και σε συγκρούσεις με τους οικείους τους, τόσο στον οικείο όσο και στον παράλληλο κόσμο τους. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι σκληρές και δύσκολες και το σίγουρο είναι πως, όσο κι αν θέλουν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, δεν μπορούν να μην υπάρξουν συνέπειες, πολλές φορές δυσάρεστες, ακόμα και θύματα.

Η Hoffman καταφέρνει για μια ακόμη φορά με δεξιοτεχνικό τρόπο να μας μεταφέρει σε μια πόλη γεμάτη ιστορία, θρύλους αλλά και οικογενειακά μυστικά τα οποία είναι σε θέση να καθορίσουν το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Η Τζίλια είναι μια γοητευτική πολιτεία όπου σε κάθε δρόμο, σε κάθε χτίσμα, σε κάθε έθιμό της μπορείς να αισθανθείς τον παλμό της, δυνατό και ζωογόνο, να δίνει κινητήρια δύναμη σε κάθε θεμιτή ή αθέμιτη πράξη από μεριάς κάθε αντίπαλου στρατοπέδου. Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται, θανάσιμα μυστικά κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα να αποκαλυφθούν ενώ η μεγαλύτερη κρίση, προσωπική και συναισθηματική που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ήρωές μας κορυφώνεται με μια σειρά από δολοπλοκίες, πολιτικές αποφάσεις και πράξεις καθοδηγούμενες από δίψα για απόλυτη εξουσία κι έλεγχο και συναισθηματικές αναταράξεις. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή και αν δεν μπορούν να αποφύγουν την επερχόμενη καταστροφή πρέπει τουλάχιστον να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν αλλά παράλληλα, να αποφασίσουν ποιοι είναι, που πραγματικά ανήκουν και που θέλουν στ' αλήθεια να βρίσκονται,

Με το βιβλίο, "Στραβαγκάντζα - Η Πολιτεία Των Λουλουδιών", τελειώνει για το αναγνωστικό κοινό η περιπλάνηση στην Ταλία αλλά και η γνωριμία τους με τους Περιπλανητές. Δυστυχώς, οι εκδόσεις Πατάκη δεν σκοπεύουν να εκδώσουν τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς γεγονός που ως αναγνώστρια με θλίβει ωστόσο, τίποτα δεν με εμποδίζει να διαβάσω τις υπόλοιπες περιπέτειες του μαγευτικού της κόσμου στα αγγλικά. Για τους υπόλοιπους ωστόσο που δεν σκοπεύουν να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, "Η Πολιτεία Των Λουλουδιών" θα τους ικανοποιήσει απόλυτα γεμίζοντας κάθε ρανίδα του είναι τους με μια ιστορία που μπορεί θεωρητικά να μην τελειώνει ωστόσο, ολοκληρώνει τον κύκλο της με τους ήρωές μας να συνειδητοποιούν ποιοι πραγματικά είναι και ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να εκπληρώσουν, όχι για το κοινό αλλά, για το δικό τους μέλλον. Μια ιστορία με αδιάκοπη δράση, ανατροπές και εκπλήξεις, που από την πρώτη μέχρι την τελευταία της σελίδα σε κρατάει σε εγρήγορση και αγωνία, διψώντας μεν να μάθεις την συνέχεια όσο πιο σύντομα γίνεται αλλά παράλληλα, να μην τελειώσει ποτέ. Μια ιστορία που στο βάθος της μιλάει, όχι μόνο για την μαγεία και τους παράλληλους κόσμους αλλά, για τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της προσφέροντάς μας έντονες συγκινήσεις και που πάντα θα θυμόμαστε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mary Hoffman
Μεταφραστής: Φωτιάδης Γιώργος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-960-16-1621-6

Posted on Τρίτη, Νοεμβρίου 01, 2011 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

16 comments