Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Έμοιαζε σαν η ζωή να της τα είχε προσφέρει όλα απλόχερα... Καριέρα, φιλία, συντροφικότητα.
Τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που ερχόταν, όταν ξαφνικά ένα αυτοκίνητο με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα συνέθλιβε κάθε οστό του κορμιού της.
ΣΕ ΚΩΜΑ...
Χωρίς να βλέπει, χωρίς να μιλά. Ακούει όμως όσα λέγονται και οι αποκαλύψεις γκρεμίζουν τον κόσμο της, απειλούν ξανά τη ζωή της. Ποιος θα τη σώσει από τον εφιάλτη;

Προσωπική άποψη:
Αν και μπορεί να επαναλαμβάνομαι, η αστυνομική λογοτεχνία δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Αυτή ωστόσο η πραγματικότητα που με συνόδευε από τα εφηβικά μου κι όλας χρόνια, έχει αλλάξει σημαντικά το διάστημα των τελευταίων τριών ετών. Αυτό δεν ξέρω αν οφείλεται στο ότι εγώ μεγάλωσα και ωρίμασε η αντίληψή μου ή στο ότι έτυχε να πέσουν στα χέρια μου εξαιρετικά βιβλία του είδους. Ένα από αυτά, που στολίζει εδώ και μερικές μέρες την βιβλιοθήκη μου χάρη στο Αλεξάκι μου που μου το έκανε δώρο, και την ευχαριστώ γι' αυτό για πολλοστή φορά έστω κι αν ξέρω ότι θα την συγχύσει η εμμονή μου, είναι το "Σε Κώμα" από τις εκδόσεις Διόπτρα που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι ξέρουν πάρα πολύ καλά ποια βιβλία επιλέγουν για την συλλογή τους.

Όλα ξεκινάνε όταν η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, η Κέισι, πέφτει θύμα ενός ασυνείδητου οδηγού ο οποίος, την χτυπάει με το αυτοκίνητό του, εγκαταλείποντάς την σε άσχημη κατάσταση. Κάθε οστό της σπονδυλικής της στήλης είναι σπασμένο ενώ ο ίδιος της ο εγκέφαλος είναι βυθισμένος σε ένα βαθύ κώμα που δεν της επιτρέπει την παραμικρή λειτουργία κίνησης ή λόγου. Και όμως, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να παραπέμπει σε αυτό η Κέισι, αποκτά σταδιακά την συνείδησή της και μέσα στο κώμα το οποίο και βρίσκεται, έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει τις συμβαίνει γύρω της αφού μπορεί και ακούει όσα λένε οι οικείοι της. Και εκεί που νομίζει ότι το πιο τρομακτικό όλων είναι το ότι μπορεί να τους ακούσει όμως δεν μπορεί να τους δώσει ένα σημάδι, μια ένδειξη ότι έχει την δυνατότητα αυτή, ένας νέος φόβος την κυριεύει καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το ατύχημά της ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση παραπέμποντας σε μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας.

Αν και θα περίμενε κανείς πως ένα βιβλίο του οποίου η πρωταγωνίστρια είναι βυθισμένη στην απόλυτη σιωπή, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα βαρετό, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η Κέισι κάθε άλλο παρά σε αδράνεια είναι αφού, όσο είναι ξύπνια φροντίζει να διατηρεί το μυαλό της σε εγρήγορση, συγκεντρώνοντας τα δεδομένα που λαμβάνει και αναλύοντάς τα ενώ παράλληλα, μας ταξιδεύει νοερά στο παρελθόν της δίνοντάς μας σημαντικά στοιχεία τόσο για την ίδια όσο και για τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της, βοηθώντας μας κατ' αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια σύνθετη και ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από την ζωή της και τα συμβάντα τα οποία οδήγησαν, τόσο αυτήν όσο και τους οικείους της, στο σήμερα. Ακόμα και σε κώμα, η Κέισι είναι γοητευτική και δυναμική, αρνούμενη να παραδοθεί σε μια άδικη μοίρα διεκδικώντας το δικαίωμά της στην ζωή αφού κανείς δεν έχει την εξουσία να της το στερήσει εκτός κι αν η ίδια παραδοθεί σε αυτό.

Η Joy Fielding, έστω και αν το όνομά της δεν ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες μορφές στην εκπροσώπηση της αστυνομικής μυθιστορίας. Το "Σε Κώμα" είναι ένα από τα βιβλία της εκείνα που συνδυάζουν σχεδόν άψογα το στοιχείο του αστυνομικού δράματος, με εκείνο της αγωνίας που γεννάει το θρίλερ γύρω από την εξέλιξη της υπόθεσης. Το σημαντικότερο όλων όμως είναι το γεγονός πως η συγγραφέας έχει έναν μοναδικό τρόπο να εμβαθύνει στους χαρακτήρες της, να κατανοεί απόλυτα τις διαφορετικές και πολύπλοκες προσωπικότητές τους, αποφεύγοντας να θεοποιήσει τους ήρωές της αλλά αντίθετα, παρουσιάζοντάς τους έτσι ακριβώς όπως είναι ο μέσος άνθρωπος, γεμάτοι ανασφάλειες, πάθη, φόβους, αδυναμίες και θέλω. Αυτά άλλωστε τα χαρακτηριστικά τους είναι και εκείνα που καθορίζουν τελικά την πορεία αλλά και την κατάληξη του δράματος, από την αρχή μέχρι το δραματικό φινάλε.

Το βιβλίο αποτελεί μια μνεία στο ανθρώπινο υποσυνείδητο και κατά πως αυτό μας οδηγεί στις πράξεις που καθορίζουν το μέλλον μας. Μπορεί γενικότερα ο θάνατος να μην είναι μια επιλογή που μπορούμε να αποφύγουμε όταν έρθει η ώρα ωστόσο, αν ακροβατούμε ανάμεσα σε αυτόν και τη ζωή, μπορούμε και αξίζει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Στα μοναδικά αρνητικά του βιβλίου θα μπορούσα να αναφέρω το σκέλος λίγο πριν το φινάλε το οποίο σου δίνει την αίσθηση ότι δόθηκε κάπως βιαστικά και προς χάριν ευκολίας ή πίεσης της συγγραφέως από τον εκδοτικό οίκο προκειμένου να παραδώσει το έργο της έγκαιρα καθώς. Ακόμα και το γεγονός ότι από αρκετά νωρίς γνωρίζουμε τον δράστη που προσπάθησε δολοφονήσει την Κέισι δεν είναι αρκετό για να μας κάνει να πλήξουμε καθώς, οδηγεί την αγωνία σε νέο, διαφορετικό επίπεδο. Όπως και να 'χει όμως, αυτό δεν στέκεται αρκετό για να χαλάσει την κατά τ' άλλα εξαιρετικά καλή γεύση που σου αφήνει συνολικά.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joy Fielding
Μεταφραστής: Τουτουνζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-364-421-7