Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
"Το Έπος του Λυκόφωτος: Ο Επίσημος Οδηγός" προσφέρει αποκλειστικό νέο υλικό στους αναγνώστες, και όλα όσα χρειάζονται για να εξερευνήσουν σε βάθος τον αξέχαστο κόσμο που δημιούργησε η Stephenie Meyer στο "Λυκόφως", τη "Νέα Σελήνη", την "Έκλειψη", τη "Χαραυγή" και τη "Σύντομη Δεύτερη Ζωή της Μπρι Τάνερ".
"Το Έπος του Λυκόφωτος: Ο Επίσημος Οδηγός" περιλαμβάνει επίσης βιογραφικά των ηρώων, κομμένες σκηνές, μια συζήτηση με τη Meyer, γενεαλογικά δέντρα, πίνακες, εκτεταμένες παραπομπές και πολλά άλλα. Περιέχει εικονογραφήσεις διαφόρων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένης και της Young Kim, εικονογράφου του Νο 1 μπεστ σέλερ των New York Times, "Λυκόφως: The Graphic Novel, Τόμος 1".

Προσωπική άποψη:
Ήταν το 2005 όταν η Μπέλα, ο Έντουαρτ και η υπόλοιπη παρέα των φίλων και των εχθρών τους, έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στα λογοτεχνικά δρώμενα. Και μπορεί η συγγραφέας της τετραλογίας να ξεκίνησε την συγγραφή του "Λυκόφως" εμπνευσμένη από ένα όνειρο, μπορεί σκοπός της να μην ήταν να το εκδώσει αλλά να διασκεδάσει η ίδια τον εαυτό της, μπορεί να μην περίμενε την θερμή ανταπόκριση του κόσμου και την αγάπη του που οδήγησε σε ένα σύνολο τεσσάρων βιβλίων -πέντε, αν υπολογίσουμε και την ιστορία της Μπρι- και όχι μόνο ενός όμως, όλα αυτά ήρθαν φυσικά και μαζί τους ακολούθησε μια από τις μεγαλύτερες, παγκόσμιες αναγνωρίσεις των τελευταίων ετών. Με εκατομμύρια φανατικούς ανά τον πλανήτη, και σαφέστατα πολύ λιγότερους πολέμιους, η Meyer μαζί με την εκδοτικό της οίκο αποφάσισαν πως έλειπε μόνο ένα κομμάτι του παζλ για να ολοκληρωθεί το ταξίδι στον μαγευτικό αυτό κόσμο. Το κομμάτι αυτό, είναι ο εν λόγω "Οδηγός".

Το βιβλίο αυτό δεν είναι λογοτεχνικό, δεν είναι μια ακόμα ιστορία με πρωταγωνιστές τους ήρωες που μας συστήθηκαν στο "Έπος του Λυκόφωτος". Είναι ένα μέσον το οποίο με την ανάγνωσή του μας επιτρέπει να εμβαθύνουμε περισσότερο στην ιστορία που ήδη έχουμε γνωρίσει, να κατανοήσουμε καλύτερα τον κάθε ήρωα και τα κίνητρά του ξεχωριστά αλλά, και να γνωρίσουμε την προσωπική ιστορία πίσω από τον καθένα με λεπτομέρειες και όχι σαν αποσπασματικά και άνευ ουσίας περιστατικά. Μας βοηθάει να ρίξουμε φως στα σκοτεινά σημεία της ιστορίας αλλά και μας λύνει όποια απορία μπορεί να είχαμε κατά την ανάγνωσή της, δίνει απαντήσεις σε κάθε πιθανή κι απίθανη ερώτηση ενώ παράλληλα, μας γυρίζει ξανά πίσω, στην αρχή της ιστορίας της και με μια ανάγνωση των σημαντικότερων κομματιών, μας ταξιδεύει μέχρι το τέλος της.

Οι πρώτες 65 σελίδες του οδηγού είναι αφιερωμένες σε μια ιδιότυπη συνέντευξη της συγγραφέως. Κι αν η πρώτη σας σκέψη είναι πως δεν μπορείτε να ανακαλύψετε τίποτα περισσότερο απ' όσα ήδη έχετε διαβάσει σε άλλες δηλώσεις της στο παρελθόν, κάνετε λάθος. Η συνέντευξη αυτή, παρμένη από μια συνάδελφό της και όχι από κάποιον δημοσιογράφο, είναι θα λέγαμε περισσότερο μια κουβέντα, μια εκ βαθέων εξομολόγηση σκέψεων και συναισθημάτων που οδήγησαν στο γνωστό σε όλους μας αποτέλεσμα. Δεν αισθάνεσαι ότι ακούς τα λόγια μιας συγγραφέα αλλά, τα λόγια ενός απλού, καθημερινού ανθρώπου με πάθος για δημιουργία. Μετά το τέλος της άτυπης αυτής συνέντευξης δεν θα μπορούσε να ακολουθήσει τίποτα άλλο παρά μια βαθιά εξερεύνηση στους τρεις διαφορετικούς κόσμους που συναντάμε στα βιβλία της. Ποιοι είναι αυτοί οι κόσμοι; Μα φυσικά, των βρικολάκων, των λυκανθρώπων και τέλος, των ανθρώπων.

Για την Meyer, κάθε χαρακτήρας είναι σημαντικός και ξεχωριστός με τον δικό του τρόπο, όσο μικρός ή μεγάλος και αν είναι ο ρόλος του στο σύνολο της ιστορίας και αυτό το καταλαβαίνουμε στον απόλυτο βαθμό από το γεγονός ότι για την ίδια, δεν ήταν απλά και μόνο σκόρπια ονόματα ανάμεσα στις σελίδες αλλά, ολοκληρωμένες προσωπικότητες με παρελθόν, με θετικά κι αρνητικά, με πάθη και αδυναμίες. Μέσα σε αυτές τρεις ενότητες θα βρούμε το όνομα κάθε πλάσματος που πέρασε από το "Έπος" και θα ανακαλύψουμε την προσωπική του ιστορία, τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής του εμφάνισης αλλά, και την κληρονομιά που τον οδήγησε στο σημείο όπου όλα άρχισαν να εκτυλίσσονται. Φυσικά, κι αν εξαιρέσουμε την κατηγορία των ανθρώπων, όσον αφορά τους βρικόλακες και τους λυκανθρώπους, πέραν της προσωπικής ιστορίας του κάθε ατόμου, μαθαίνουμε και την ιστορία της, ας την πούμε έτσι, ράτσας τους. Μαθαίνουμε πως ξεκίνησαν όλα χιλιάδες χρόνια πριν αλλά και πως εξελίχθηκαν έτσι ώστε να φτάσουμε στο σήμερα και αυτό, είναι από τα πιο γοητευτικά στοιχεία του οδηγού.

Το τελευταίο κομμάτι του "Έπους" είναι αφιερωμένο στις πηγές εκείνες που έδωσαν έμπνευση στην συγγραφέα. Με άλλα λόγια, ξαναδιαβάζουμε τα highlights του "Έπους" τα οποία και ντύνουμε στο νου μας με τα τραγούδια που άσκησαν επιρροή στην Meyer, δημιουργώντας της συναισθήματα τα οποία και εξέφρασε στο χαρτί με εικόνες. Σημαντική είναι η δημιουργία μιας χρονογραμμής μέσω της οποίας ταξιδεύουμε συνοπτικά σε όλα εκείνα τα σημαντικά γεγονότα από την γέννηση των Βολτούρι, φτάνοντας μέχρι την τελική αναμέτρηση των Κάλεν μαζί τους, με όσα συμπεριλαμβάνει αυτό στο ενδιάμεσο της εξέλιξης χιλιάδων χρόνων αλλά, και μια γεύση από κομμένες σκηνές, τις οποίες κάθε fan θα ήθελε να γνωρίζει καθώς και μια σειρά φωτογραφιών από fan-art έργα αλλά και των εξωφύλλων σε κάθε χώρα όπου επέλεξε την δικιά της εκδοχή.

Δεν χρειάζεται καν να διευκρινίσω πως ο "Οδηγός" αυτός απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε άτομα που είναι φανατικοί θαυμαστές του "Έπους Του Λυκόφωτος" διαφορετικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπει κανείς στον κόπο. Για όσους λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία αυτή, μόνο ως κόσμημα θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το συγκεκριμένο βιβλίο που δεν έχει καμία δικαιολογία να λείπει από την βιβλιοθήκη σας. Με λουστραρισμένα φύλλα που προσδίδουν μια αίσθηση πολυτέλειας, με 100 περίπου πανέμορφες εικονογραφήσεις αλλά το σημαντικότερο όλων, με απαντήσεις που μπορεί να ψάχνατε και να μην βρίσκατε και οι οποίες ίσως μετά την μελέτη τους, να σας σπρώξουν σε μια εκ νέου, πιο προσεκτική ανάγνωση ολόκληρου του "Έπους", ζητώντας να το εξερευνήσετε για μία ακόμη φορά κατέχοντας την πλήρη γνώση.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephenie Meyer
Μεταφραστής: Μυλωνοπούλου Βίκυ
Εικονογράφοι: Bradley Rebecca, Carey James, Kim Young, McMenemy Sarah, Palmper Preiss Leah
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Οδηγός Ξένης Λογοτεχνίας
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-6665-66-0