The Texas Chain Saw Massacre - Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος Με Το Πριόνι (1974): Ταινία που παραμένει cult και τρομακτική ακόμα και στις μέρες, απαγορεύτηκε σε Φινλανδία, Αγγλία, Αυστραλία, Δυτική Γερμανία, Χιλή, Ιρλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Σουηδία. Η ιστορία του Hooper όπου πέντε φίλοι βρίσκονται χαμένοι στην έρημο και από εκεί, θύματα στα χέρια μιας οικογένειας κανιβάλων, όπου ο μεγάλος γιος, δημιούργημα φαντασίας εμπνευσμένο από την αληθινή δράση του Ed Gein ο οποίος και φορούσε τα δέρματα των θυμάτων του, χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό πριόνι σκορπώντας την φρίκη και τον τρόμο, χαρακτηρίστηκε από τις αιματηρές και άρρωστες στην ιστορία του σινεμά τρόμου. Φυσικά το remake της 30 χρόνια μετά, δεν προκάλεσε καμία αντίδραση.

Salo o le 120 Giornate di Sodoma - 120 Μέρες Στα Σόδομα (1975): Όποτε ακούω για την ταινία αυτή στο μυαλό μου έρχεται ο θείος μου, που όταν πήγε με την θεία μου σινεμά να την δούνε τότε της είχε πει με γουρλωμένα μάτια, "Τι με έφερες μωρή να δούμε; Σκατά;". Όσο αστείο όμως κι αν μου φαίνεται εμένα, δεν ήταν το ίδιο για το κοινό καθώς έγινε μάρτυρας του εξευτελισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, των βασανιστηρίων αλλά και τους σαδομαζοχιστικού σεξ που κυριαρχούν σε ολόκληρη την ταινία. Μάλιστα ο Pasolini, που έτσι κι αλλιώς είχε πολλούς πολέμιους, με την ταινία αυτή τους ενίσχυσε και τον ίδιο χρόνο βρήκε τραγικό θάνατο σε ηλικία 53 ετών. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Marquis de Sade, ένα αφιέρωμα στην φασιστική συμπεριφορά των Ιταλών στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και της Γαλλικής παρακμής το ίδιο διάστημα. Aπαγορεύτηκε σε Ιταλία, Φινλανδία, Αυστραλία, Δυτική Γερμανία, Νέα Ζηλανδία και Νορβηγία.

Saturday Night Fever - Πυρετός το Σαββατόβραδο (1977): Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, η ταινία που σημάδεψε τα 70's εξαιτίας των χορευτικών ικανοτήτων του Travolta αλλά και τους μαλλιού κουνουπίδι που ήταν της μόδας, απαγορεύτηκε στο Ιράν, τη Μαλαισία και την Μπούρμα. Η ταινία θεωρήθηκε υπερμοντέρνα και ανάλαφρων ηθών, εξωθώντας του νέους ανθρώπους στην ακολασία, το σεξ και στο να κάνουν τα πάντα χωρίς να σκέφτονται το κόστος προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Η αλήθεια είναι πως στην πραγματικότητα, το παραπήραν κατάκαρδα το θέμα, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία απ' όση θα έπρεπε αλλά τι να περιμένεις από χώρες που οι κοπέλες κυκλοφορούν με μπούργκα και που αν γυρίσουν το κεφάλι για μια κλεφτή ματιά κινδυνεύουν να τους το κόψουν σύρριζα;

I Spit On Your Grave (Day of the Woman) - Θα Φτύσω Στον Τάφο Σας (1978): Μια νεαρή γυναίκα, η οποία φτάνει στη Νέα Υόρκη προκειμένου να γράψει το πρώτο της βιβλίο, πέφτει θύμα απαγωγής από μια ομάδα τεσσάρων νεαρών, έτσι ώστε ο ένας από αυτούς να χάσει την παρθενιά του πάνω της. Αφού την βιάζουν και καταστρέφουν το βιβλίο της, αφήνουν το έναν εξ' αυτών πίσω για να την αποτελειώσει, πράγμα το οποίο αδυνατεί να κάνει και την αφήνει τελικά να ζήσει. Λάθος του αφού μόλις εκείνη αναρρώνει, αποφασίζει να τους κυνηγήσει και να τους σκοτώσει βασανιστικά και βίαια, έναν προς έναν. Η ταινία λογοκρίθηκε κατ' εξοχήν λόγω του μεγάλου σε διάρκεια βιασμού της πρωταγωνίστριας και απαγορεύτηκε σε Φινλανδία, Αυστραλία, Κίνα, Σιγκαπούρη Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ισλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία, Ιρλανδία και Αγγλία. Το 2010 γυρίστηκε το remake της ταινίας στο οποίο ο βιασμός ήταν σαφέστατα πιο... κομψός.

Scum (1979): Μια σκληρή και σοκαριστική ιστορία η οποία αφηγείται την ζωή νεαρών παραβατών οι οποίοι διαμένουν σε ένα βρετανικό αναμορφωτήριο την δεκαετία του '70. Ο ρατσισμός, οι ομαδικοί βιασμοί, οι βία και οι αυτοκτονίες, ήταν μόνο μερικοί από τους λόγους που η ταινία απαγορεύτηκε. Η ταινία αυτή αποτελεί remake της τηλεοπτικής παραγωγής του BBC, "Play for Today" και δημιουργήθηκε με σκοπό να παιχτεί επίσης στην τηλεόραση. Αρχικά είχε απαγορευτεί η ταινία να προβληθεί μέσω οποιουδήποτε μέσου και σε οποιαδήποτε χώρα, όπως και η πρωτότυπή της που μέχρι τότε βρισκότανε στα ράφια του BBC αλλά, έπειτα από δικαστική διαμάχη, αποφασίστηκε να επιτραπεί η προβολή της ταινίας αλλά, μόνο επί Αγγλικού εδάφους. Έπειτα από την υποχώρηση αυτή, επιτράπηκε και στο BBC να προβάλει με την σειρά του την δικιά του, original εκδοχή της ιστορίας, αποσπώντας μάλιστα πολύ καλές κριτικές.

Life Of Brian - Ενας Προφήτης Μα Τι Προφήτης! (1979): Ποιος είπε ότι μονάχα τα θρίλερ σοκάρουν; Με την ίδια ευκολία που απαγορεύτηκαν εκείνα στις αίθουσες, απαγορεύτηκε και η εν λόγω ταινία, αν και κωμωδία, σύμφωνα με το σενάριο της οποίας ο Brian είχε την ατυχία να γεννηθεί δίπλα στην φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός, γεγονός που θα κάνει τους πάντες στην διάρκεια της ζωής του να πιστεύουν ότι είναι ο Μεσσίας ενώ εκείνος θα προσπαθήσει την κρίσιμη ώρα να πείσει τους Ρωμαίους ότι κάνουν λάθος και πάνε λάθος πρόβατο στην σταύρωση. Μια ταινία, που όπως έλεγε και ο υπότιτλός της, είχε πεπρωμένο να προσβάλει σχεδόν τα δύο τρίτα του πολιτισμένου κόσμου και σοβαρά να ενοχλήσει το άλλο τρίτο. Οι Monty Python σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους που όμως, εκτός από ανθρώπους που δεν ένιωσαν το θρησκευτικό του φρόνημα να προσβάλλεται, σόκαραν και λόγω του βλάσφημου προς τη χριστιανική θρησκεία με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η προβολή της σε Ουαλία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη και Ιρλανδία, με την πρώτη να δέχεται να την προβάλει για πρώτη φορά το 2009, έπειτα από 30 χρόνια απαγόρευσης.

Caligula - Καλιγούλας (1979): Βλέποντας κανείς την ταινία αυτή, δεν απορεί που οι ίδιοι της οι πρωταγωνιστές, Malcolm McDowell και Peter O`Toole, μετάνιωσαν την ώρα και την στιγμή που συμμετείχαν και πολύ θα ήθελαν να το αλλάξουν αυτό. Η ταινία, που απέσπασε βαρύτατες κριτικές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ματιά στην ιστορία του Ρωμανού τυράννου αυτοκράτορα Καλιγούλα ο οποίος κατέλαβε βίαια τον θρόνο του, μην διστάζοντας μπροστά σε τίποτα, αποτελώντας μέχρι σήμερα μιά από τις τρομακτικότερες και διαστραμμένες φιγούρες της ιστορίας. Απαγορεύτηκε σε Καναδά και Ισλανδία και ο λόγος δεν ήταν άλλος από τις σκηνές βίαιας και σεξουαλικής δραστηριότητας αλλά, και από την αποτύπωση του αιμομικτικού πάθους του Καλιγούλα για την ίδια του την αδερφή.

Cannibal Holocaust - Το Ολοκαύτωμα Των Κανιβάλων (1980): Ένας καθηγητής ανθρωπολογίας, ενώ ταξιδεύει στον Αμαζόνιο για να βρει μια ομάδα τεσσάρων ανθρώπων που πήγαν εκεί για να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ κι εξαφανίστηκαν, ανακαλύπτει το υλικό που έχουν τραβήξει και γίνεται μάρτυρας των βασανιστηρίων που πέρασαν στα χέρια των ιθαγενών. Η ταινία περιείχε τόσο σοκαριστική και ωμή βία που πολλοί πίστεψαν ότι ο σκηνοθέτης Ruggero Deodato είχε σκοτώσει στην πραγματικότητα τους ηθοποιούς του, με τους οποίους αναγκάστηκε να σπάσει το συμφωνητικό που είχε κάνει πριν την ταινία και απαγόρευε να εμφανιστούν στα Μ.Μ.Ε. για ένα χρόνο αφού, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιθανότητα να οδηγηθεί στην φυλακή. Αν και δεν σκοτώθηκαν τελικά άνθρωποι, αναγκάστηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πως γυρίστηκαν ορισμένες σκηνές, ανάμεσα στις οποίες εκείνη όπου η σύζυγος του αρχηγού των ιθαγενών τιμωρείται για μοιχεία ενώ, κάτι το οποίο απέκρυπταν για πολλά χρόνια, είχαν χρησιμοποιήσει ένα πραγματικό πτώμα για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Παράλληλα, παραδέχτηκε πως είχαν σκοτώσει δύο πιθήκους, ένα γουρούνι, ένα φίδι, μια χελώνα και μια ταραντούλα τα οποία και έδωσαν στην τοπική φυλή να τα αξιοποιήσει ως τροφή με το τέλος των γυρισμάτων ενώ, οι σκηνές που περιείχαν σεξ, ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Απαγορεύτηκε σε Αυστραλία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία ενώ στην χώρα μας παίχτηκε για πρώτη φορά σε μια κινηματογραφική λέσχη, μόλις τέσσερα χρόνια πριν, το 2007.

Faces Of Death - Τα Πρόσωπα Του Θανάτου (1980): Απαγχονισμοί, αποκεφαλισμοί, εκτελέσεις στην ηλεκτρική καρέκλα, αυτοκτονίες, είναι  μόνο μερικά απ' όσα λαμβάνουν χώρα στην ταινία αυτή που έχει ως μοναδικό της σκοπό να αποτυπώσει τον θάνατο στην πραγματική του έκταση και μορφή, δείχνοντας μια σειρά από ανθρώπινα πρόσωπα την ώρα που αυτά πεθαίνουν, αφήνοντας για πάντα τον μάταιο τούτο κόσμο. Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν από αληθινές νεκροψίες, από σφαγεία στο Βιετνάμ αλλά και από ζώα που κατασπαράζουν ανθρώπινες σάρκες. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά σοκαριστικό και αποτρόπαιο και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που απαγορεύτηκε σε σε Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Φινλανδία, Νορβηγία και Αγγλία.

The Evil Dead - Το Καταραμένο Άσμα (1981): Πέντε φίλοι κατά την διάρκεια μιας εξερεύνησης, ανακαλύπτουν το "Βιβλίο Των Νεκρών" το οποίο και τους μετατρέπει σε ζόμπι, χάρη στις δαιμονικές του ενέργειες που ενεργοποιούνται με την ανάγνωσή του. Δεν ήταν λίγες οι θρησκευτικές οργανώσεις που ξεσηκώθηκαν εναντίον της ταινίας χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό της, αποτρόπαιο, βίαιο, χυδαίο και κυρίως, βλάσφημο. Άλλωστε έχουν αποδείξει κατά διαστήματα πως ζούνε για κάτι τέτοιες στιγμές τις οποίες περιμένουν πως και πως για να εκφράσουν τα πιστεύω τους. Απαγορεύτηκε σε πληθώρα χωρών όπως στην Μαλαισία, την Αγγλία, τη Δυτική Γερμανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία αλλά και τη Σιγκαπούρη.

Συνεχίζεται...