Στην ιστορία του κινηματογράφου δεν είναι λίγες οι ταινίες που προκάλεσαν την προσοχή, όχι λόγω του σεναρίου, της σκηνοθεσία ή των μεγάλων πρωταγωνιστών τους αλλά, εξαιτίας της θεματολογίας τους η οποία στάθηκε ικανή να προκαλέσει τα σχόλια και την λογοκρισία, τόσο του κοινού, όσο και των θεατών. Σοκαριστικά, βλάσφημα, χυδαία, είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να χαρακτηρίσουν τις συγκεκριμένες παραγωγές μερικές εκ των οποίων έμελλε, παρά την απαγόρευση προβολής τους σε πολλές χώρες, να αποτελούν σήμερα την επιτομή της καλλιτεχνικής αξίας στην μεγάλη οθόνη. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα 20+1 πιο αμφιλεγόμενα φιλμ στην ιστορία του Παγκόσμιου Κινηματογράφου:

All Quiet on the Western Front - Ουδέν Νεότερο Aπό Tο Δυτικό Μέτωπο (1930): Η ταινία που ακολουθεί μια ομάδα νεαρών στρατιωτών στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, κατανοώντας όλη την τραγικότητα πίσω από αυτών, απαγορεύτηκε στην Γερμανία και την Αυστρία στην διάρκεια των ετών 1931-1945 και μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Αδόλφος Χίτλερ και το Ναζιστικό Κόμμα εξοργίστηκαν εξαιτίας των αντιπολεμικών και αντιγερμανικών μηνυμάτων της. Λέγεται μάλιστα ότι πριν από την απαγόρευση της ταινίας το 1930, οι ναζί διέκοπταν τις προβολές γεμίζοντας τους κινηματογράφους με ποντίκια κάνοντας τους θεατές να τρέχουν έξω από τις αίθουσες πανικόβλητοι.

Freaks - Τα Τέρατα (1932): Σε ένα τσίρκο, ο Hans ερωτεύεται τρελά την πανέμορφη Cleopatra η οποία, παρά την αποστροφή της για την αποκρουστική του εμφάνιση, δέχεται να τον παντρευτεί για τα λεφτά του. Φυσικά αυτό μαθαίνεται και τα τέρατα την περιποιούνται καταλλήλως. Η ταινία απαγορεύτηκε σε Ιταλία, Φινλανδία και Ιρλανδία και ο βασικός λόγος που σόκαρε ήταν ότι ως πρωταγωνιστές, χρησιμοποιήθηκαν αληθινά... "τέρατα" δίνοντας την αίσθηση ότι πρόκειται περισσότερο για ένα αρρωστημένο και δύσκολο να γίνει αποδεκτό για την εποχή του, ντοκιμαντέρ. Μάλιστα θα μπορούσαμε να πούμε πως ο σκηνοθέτης της ταινίας, Τod Browing, μετά από 57 ταινίες στο ενεργητικό του, είδε εξαιτίας της συγκεκριμένης την καριέρα του να καταρρέει και τελικά να οδηγείται στην απόφαση να αποσυρθεί έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες που ακολούθησαν.

Das Testament des Dr. Mabuse - Η Διαθήκη του Δρος Μαμπύς (1933): Ο επιθεωρητής Lohmann διερευνά μια μακάβρια υπόθεση κι όλα τα στοιχεία οδηγούν σε έναν άντρα, τον Dr. Mabuse, ο οποίος νοσηλεύεται χρόνια τώρα για ψυχιατρικούς λόγους. Η ταινία απαγορεύτηκε σε Φινλανδία, Σουηδία και Γερμανία. Η Γερμανία μάλιστα, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και του Γκέμπελς στη θέση του Yπουργού Προπαγάνδας προχώρησε στην απόσυρση της ταινίας εξαιτίας του ότι υπόσκαπτε την εμπιστοσύνη του λαού στις ηγετικές αρχές του τόπου. Ωστόσο ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Fritz Lang, έκανε μυστικές προβολές για εκείνους και του φίλους του, αρνούμενος να εργαστεί και να σκηνοθετήσει φιλοναζιστικά έργα.

The Outlaw - Η Παράνομος (1943): Δεν θα το πίστευα ποτέ μου ότι μια ταινία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απαγόρευσή της εξαιτίας της υπερβολικής επίδειξης κι έκθεσης των βυζιών της πρωταγωνίστριάς του. Και όμως, συνέβη αφού το "The Outlaw" έμεινα για πολλά χρόνια στα ράφια της εταιρείας παραγωγής αφού χρειάστηκαν να γίνουν ξανά και ξανά συμβούλια και δικαστήρια προκειμένου να πάρει την έγκριση καταλληλότητας. Στο τέλος, και αφού ο δημιουργός της ταινίας απελπίστηκε, προχώρησε σε μια σειρά περικοπών σκηνών οι οποίες εκτός από τα κάλλη της πρωταγωνίστριάς του, εμπεριείχαν σεξουαλικό περιεχόμενο, το οποίο επίσης προκάλεσε τους συντηρητικούς δεξιούς.

A Clockwork Orange - Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (1971): Μία από τις πιο διάσημες ταινίες του Stanley Kubrick, χάρη στην οποία κέρδισε μία ακόμα υποψηφιότητα για Oscar, αποδείχτηκε και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία του κινηματογράφου. Αυτή η ταινία επιστημονικής φαντασίας, η οποία και βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Anthony Burgess, αποτελεί μια σπουδή πάνω στη βία όπως αυτή εκφράζεται μέσα από το ίδιο το κράτος και τα σωφρονιστικά του ιδρύματα αλλά και μέσω των συμμοριών. Απαγορεύτηκε σε Ιρλανδία, Αγγλία , Σιγκαπούρη, Βόρειο Κορέα και Ισπανία ενώ ο ίδιος ο δημιουργός ζήτησε και τελικά η ταινία αποσύρθηκε από τις Βρετανικές αίθουσες μέχρι τον θάνατό του όπου και ξαναπροβλήθηκε, εξαιτίας απειλών που δέχτηκε και αφορούσαν την ζωή την δικιά του αλλά και της οικογένειάς του.

Straw Dogs - Αδέσποτα Σκυλιά (1971): Η εν λόγω ταινία, με πρωταγωνιστή τον Dustin Hoffman, απαγορεύτηκε στην Αγγλία εξαιτίας της τελευταίας σκηνής όπου ακολουθεί το απόλυτο μακελειό αίματος, ένα εξωφρενικό και δίχως όρια ξέσπασμα βίας αλλά κυρίως, εξαιτίας της σκηνής του βιασμού της γυναίκας του μέχρι τότε φιλειρηνιστή Αμερικάνου, σκηνή που έχει χαρακτηριστεί από τις πλέον προβοκατόρικες στα χρονικά του κινηματογράφου καθώς το θύμα, όχι απλά δεν δυσανασχετεί αλλά αντίθετα, μοιάζει να το απολαμβάνει. Το 2011, υπήρξε remake της ταινίας, το οποίο ακόμα δεν έχει παιχτεί στην χώρα μας. Απ' όσο μπορώ να ξέρω πάντως, η έκρηξη οργής και βίας είναι μετριασμένη σε σχέση με το πρωτότυπο, θέλοντας προφανώς να αποφύγουν να εξοργίσουν το κοινό και τους κριτικούς για ακόμα μια φορά.

The Devils - Οι Δαιμονισμένες (1971): Η Ιταλική Καθολική εκκλησία φυσικά και ήρθε σε ρήξη με τον δημιουργό της ταινίας, Ken Russell, απαγορεύοντας επίσης την είσοδο των πρωταγωνιστών Vanessa Redgrave και Oliver Reed στην χώρα. Δεν μπορείτε να πείτε, είναι ένας φυσιολογικός τρόπος να λύνει κανείς τα προβλήματά του αν και σαν γεγονός δεν μας εκπλήσσει καθώς η Καθολικοί, ενοχλούνται για ψύλλου πήδημα έτσι κι αλλιώς. Η υπόθεση της ταινίας μας ταξιδεύει στον 18ο αιώνα όπου ο Καρδινάλιος Ρισελιέ και οι οπαδοί του, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία στρέφονται ενάντια του πάτερ Grandier τον οποίο και κατηγορούν ως τον αρχιμάγο μιας στρατιάς μαγισσών. Η ταινία απαγορεύτηκε στην Φιλανδία, Ιρλανδία και Ιταλία καθώς θεωρήθηκε προπαγανδιστική και βλάσφημη.

The Last House on the Left - Βιασμός Στο Τελευταίο Σπίτι Αριστερά (1972): Ο Wes Craven ήξερε ανέκαθεν να προκαλεί και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η εν λόγω ταινία, όπου δύο νεαρά κορίτσια πέφτουν θύματα από μια παρέα αντρών οι οποίοι και τις βιάζουν ενώ στην συνέχεια τις δολοφονούν, φτάνοντας αργότερα εν αγνοία τους στο σπίτι της μίας εξ' αυτών αναζητώντας καταφύγιο, απαγορεύτηκε σε Αγγλία, Σιγκαπούρη, Ισλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Δυτική Γερμανία και για περισσότερο από 32 χρόνια στην Αυστραλία. Είναι γνωστό πως ο Craven ξεκίνησε ως σκηνοθέτης ταινιών πορνό ενώ στην συνέχεια πέρασε στον κόσμο των θρίλερ, χρησιμοποιώντας πρωτοφανή και ωμή βία η οποία όχι αδίκως, σόκαρε το ανυποψίαστο κοινό μιας εποχής πουριτανισμού. Το 2009 υπήρξε remake της ταινίας με τον δικό μας Ντένη Ηλιάδη να βρίσκεται στο τιμόνι της σκηνοθεσίας.

The Exorcist - Ο Εξορκιστής (1973): Μια ταινία που σήμερα θεωρείται από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου κινηματογράφου προκάλεσε μεγάλο σάλο την δεκαετία του '70. Η πρώτη μεγάλη εμπορική επιτυχία στην ιστορία των ταινιών τρόμου, που προτάθηκε για 10 Oscars και κέρδισε τα δύο από αυτά, δεν κατάφερε να προβληθεί στην Αγγλία, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη αφού η ιδέα του δαιμονισμού, πόσο μάλλον ενός 13χρονου κοριτσιού, ήταν σοκαριστική για τον κόσμο, κλονίζοντας παράλληλα την πίστη τους. Μάλιστα, υπήρξαν τρεις συγκεκριμένες σκηνές οι οποίες τελικά αφαιρέθηκαν όπου κι αν έπαιξε η ταινία και δεν παρουσιάστηκαν στο κοινό παρά το 2000 με την επανακυκλοφορία της.

Ultimo Tango a Parigi - Το Τελευταίο Ταγκό Στο Παρίσι (1973): Ένας μεσήλικας, μετά τον θάνατο της γυναίκας του δημιουργεί μια καθαρά σαρκική σχέση με μια κατά πολύ νεότερή του γυναίκα. Όχι, η ταινία αυτή δεν είναι γνωστή μόνο για την σκηνή με το βούτυρο, την οποία μαθαίνει κανείς χωρίς καν να την έχει δει, σκηνή η οποία ήταν εκτός σεναρίου και όπου η ίδια η Maria Schneider δήλωσε τόσο ντροπιασμένη γι' αυτήν που ήταν ανακούφιση ότι δεν χρειάστηκε να την ξαναπάει δεύτερη φορά αλλά, και για το γεγονός ότι επηρέασε και καθόρισε θα λέγαμε τα κινηματογραφικά ήθη όσον αφορά τον ερωτικό πάντα τομέα. Απαγορεύτηκε σε Ιταλία, Σιγκαπούρη, Νεα Ζηλανδία, Πορτογαλία και Βόρεια Κορέα, χώρες οι οποίες προφανώς δεν ταυτίζονταν με το φλογερό, ερωτικό ταπεραμέντο των Γάλλων.

Συνεχίζεται...