Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Alfred κι ο Robert δύο μάγοι της βικτοριανής εποχής και πρώην συνεργάτες και φίλοι, έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα που στοιχίζει τη ζωή της γυναίκας του Robert, ξεκινούν έναν ανελέητο αγώνα εντυπωσιασμού.
Έναν αγώνα συναγωνισμού προσπαθώντας να κλέψουν ο ένας τα κόλπα του άλλου. Μια εμμονή που τους οδηγεί σε όλο και πιο ακραίες πράξεις.

Προσωπική άποψη:
Κάθε μαγικό κόλπο αποτελείται από τρία μέρη. Την Υπόσχεση, όπου ο μάγος δείχνει στο κοινό κάτι απλό και συνηθισμένο. Την Ανατροπή, όπου ο μάγος μετατρέπει αυτό το απλό και συνηθισμένο σε κάτι πραγματικά ασυνήθιστο και το κοινό μάταια προσπαθεί να ανακαλύψει το μυστικό. Τρίτο και τελευταίο μέρος; Το Θαύμα, όπου ο μάγος ξεδιπλώνει όλη του τη δεξιοτεχνία για να μπορέσει ν’ αφήσει το κοινό με το στόμα ανοιχτό κι εκστασιασμένο.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Christopher Priest κι η αλήθεια είναι ότι ο Nolan έχει δημιουργήσει μια εντυπωσιακή κατασκευή μέσα στην οποία ξετυλίγεται η ιστορία. Τόσο σεναριακά με τη βοήθεια του αδερφού του, όσο και σκηνοθετικά έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Με στιβαρότητα και πολύ προσεγμένα υποβάλει τον θεατή σε ένα κλίμα μυστηρίου το οποίο διέπει όλη την ταινία. Σε ανάλογα επίπεδα κινείται κι η φωτογραφία της ταινίας η οποία αναπαριστά με γλαφυρότητα την εποχή που εξελίσσεται η ιστορία μας.

Αν κι ιδιαίτερα πολύπλοκο το σενάριο, είναι δουλεμένο έτσι ώστε αν ο θεατής παρακολουθεί προσηλωμένα να μην του μένουν κενά. Όπως συνηθίζει ο Nolan χρησιμοποιεί για μια ακόμα φορά τόσο την κατακερματισμένη χρονικά αφήγηση όσο και τις ανάδρομες αφηγήσεις, κόβοντας και ράβοντας το παρελθόν με το παρόν. Αυτό είναι κάτι που συνήθως με κουράζει γιατί η πλειοψηφία των ταινιών που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο είναι δύσκολες ως προς την παρακολούθησή τους. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει εδώ αφού η συγκεκριμένη τεχνική κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή κι εξάπτει τη φαντασία του. Επιπλέον δεν θα δυσκολέψει τον θεατή στο να αντιληφθεί κάποια πράγματα και να προϊδεαστεί για το τι ακολουθεί. Αυτό είναι και το μόνο μείον. Αν κάποιος είναι παρατηρητικός υπέρ του δέοντος, σε αρκετά σημεία το έργο γίνεται ιδιαίτερα προβλέψιμο, μην ολοκληρώνοντας έτσι στο 100% το Κόλπο.

Οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετικές κρατώντας το επίπεδο της ταινίας ακόμα πιο ψηλά. Ο Hugh Jackman ενσαρκώνει άψογα έναν αντιήρωα, τον οποίο όσο κι αν συμπαθούμε, συμπονάμε και συμπάσχουμε μαζί του στην αρχή, στην πορεία τον βλέπουμε να χάνει την ψυχή του και τα συναισθήματά μας αρχίζουν να είναι αμφίρροπα. Ο Christian Bale για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει τις ερμηνευτικές του ικανότητες που τον έχουν κατατάξει ψηλά στη λίστα των ανερχόμενων ηθοποιών της νέας γενιάς. Χρησιμοποιώντας το ερμηνευτικό του χάρισμα υποδύεται εξαιρετικά έναν σκοτεινό και πολύπλευρο ρόλο ενός ανθρώπου που εν συγκρίσει με τον Angier είναι κατώτερος showman αλλά κατά πολύ ανώτερος ταχυδακτυλουργός.

Στους δεύτερους ρόλους συναντάμε τον Michael Caine που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι αποτελεί σταθερή αξία στο καλλιτεχνικό στερέωμα και την Scarlet Johansson που παρά την αξιοπρεπή της ερμηνεία, μπορώ να πω ότι περνάει εντελώς απαρατήρητη. Τέλος, ο David Bowie στο ρόλο του Nikola Tesla, αποτελεί μια εμφάνιση έκπληξη.

Όσο η ταινία πλησιάζει στο τέλος της, τόσο πλησιάζει κι η κορύφωση. Μια κορύφωση που έρχεται μέσα από ανατροπές κι αποκαλύψεις. Μια κορύφωση για την οποία ο Nolan μας είχε εμμέσως προετοιμάσει εν μέσω κωδικών και συμβολισμών. Από αισθητικής απόψεως το αποτέλεσμα είναι τέλειο και ξεκάθαρο παρά το γεγονός ότι από ένα σημείο και μετά χάνεται η αληθοφάνεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το τέλος προσφέρει έντονες συγκινήσεις κι οδηγεί τον θεατή στην επισταμένη θεώρηση τον μέχρι στιγμής στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, κάτι που τον κάνει να δώσει τις δικές του εξηγήσεις στα μέχρι στιγμής αναπάντητα ερωτήματα. Αναμφισβήτητα έχουμε να κάνουμε με μία απ’ τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Πολλά υποσχόμενο cast και σκηνοθέτης, εξαιρετικό σενάριο και φωτογραφία. Μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία που προσφέρει συγκινήσεις, έντονα συναισθήματα κι ενδιαφέρουσες ανατροπές που κρατάνε το θεατή σε εγρήγορση. Μια εμπειρία η οποία σίγουρα δεν θα ξεχαστεί εύκολα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: The Prestige
Είδος: Μυστηρίου
Σκηνοθέτης: Christopher Nolan
Πρωταγωνιστές: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlet Johansson, Piper Perabo
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 128’

Επίσημο site:
http://video.movies.go.com/theprestige/