Η ταινία 300 ήταν η πρώτη του 2007 που προκάλεσε πραγματική κοσμοσυρροή στους κινηματογράφους. Βασισμένη στο ομώνυμο comic του Frank Miller, η ταινία μας παρουσίασε μια ιστορία ηρωισμού κι ανδρείας, με δυνατό, μοντέρνο και πρωτότυπο στυλ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι η μουσική επένδυση της ταινίας.

Σε ταινίες όπως οι 300, η μουσική παίζει καταλυτικό ρόλο στην κινηματογραφική εμπειρία που γεύονται οι θεατές. Για ν’ αντεπεξέλθει ο Tyler Bates σ’ αυτό το απαιτητικό εγχείρημα, επιστράτευσε όλο του το ταλέντο, σε συνδυασμό με τη βοήθεια μιας ορχήστρας, μιας χορωδίας, σόλο φωνητικών, ηλεκτρονικών μέσων κι επιπλέον έθνικ οργάνων. Βέβαια όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συνηγορούν σ’ ένα καλό αποτέλεσμα, γιατί δεν παίζουν ρόλο τα μέσα που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά το πως θα τα αξιοποιήσεις. Και στην προκειμένη περίπτωση η μουσική σύνθεση δεν έχει βασιστεί σε πρόσωπα ή τοποθεσίες, αλλά σε κάθε σκηνή του έργου μεμονωμένα.

Στην comic καταγωγή της ταινίας πρέπει να οφείλεται κι η έντονη παρουσία ηλεκτρονικής μουσικής, αφού δεν είναι λίγα τα κομμάτια που η ηλεκτρονική κιθάρα διαπρέπει. Ενδεικτικά είναι τα κομμάτια “The Hot Gates” και “Fever Dream”. Πέραν της ηλεκτρικής κιθάρας όμως, έντονη είναι η παρουσία και τις πληθώρας έγχορδων και πνευστών οργάνων .

Εξαιρετικός είναι πάντως κι ο έθνικ ρυθμός της μουσικής, ο οποίος έχει οριστεί σε ανατολίτικο. Γι’ αυτό το λόγο, μην περιμένετε να βρείτε ελληνικά στοιχεία σε κανένα απ’ τα κομμάτια, μέσα απ’ τα οποία ξεχωρίζουν τα “Cursed by Beauty” και “Xerxes’ Tent”.
Για τις φορτισμένες συναισθηματικά σκηνές κι απ’ τις πιο δραματικές του έργου, η μουσική είναι συγκινητική, σαν μελωδικό μοιρολόι. Αυτά είναι τα κομμάτια “Goodbye My Love” και “Message for the Queen”. Απ’ τα ορχηστικά κομμάτια ξεχωριστή αίσθηση προκαλεί και το “Tonight We Dine in Hell”, αν κι απ’ τα πιο μικρά σε διάρκεια.

Απ’ την άλλη μεριά, υπάρχουν τα επικά, χορωδιακά κομμάτια, τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Αυτά είναι τα “Returns a King” και “Come and Get Them”, που στο άκουσμά τους σε καθηλώνουν. Σε ροκ κρεσέντο ρυθμούς κυμαίνονται τα “Fight in the Shade” και “Immortals Battle” που ταράζουν και ξεσηκώνουν.

Σίγουρα υπάρχουν κομμάτια που δεν είναι τόσο εντυπωσιακά, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πραγματικά προκαλούν το ενδιαφέρον και συγκινούν με τα πάθος και τη δυναμική τους.

Όσο αφορά τη φιλοτέχνιση του εξώφυλλου, του οπισθόφυλλου και του βιβλίου, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο καθώς είναι φορτωμένο με αναλυτικές πληροφορίες για την ορχήστρα και για το πως σύνθεσε ο Bates τη μουσική. 3 φωτογραφίες πρωταγωνιστών, ένα δυναμικό εξώφυλλο κι ένα υπέροχο CD στις κόκκινες αποχρώσεις του αίματος, με μαύρες κι ασημένιες λεπτομέρειες είναι τα καλά του συνόλου.

Συνολικά, στο μεγαλύτερο μέγεθος της, μιλάμε για μια καλή δουλειά, με δυναμική, πάθος κι ένταση, που είτε έχεις δει, είτε όχι την ταινία, σίγουρα θα παρασύρει τη σκέψη σου και τη φαντασία σου.

Track list:
1. To Victory (2.34)
2. The Agore (2.33)
3. The Wolf (2.34)
4. Returns A King (2.22)
5. Submission (2.39)
6. The Ephors (1.59)
7. Cursed By Beauty (1.40)
8. What Must A King Do? (1.02)
9. Goodbye My Love (3.22)
10. No Sleep Tonight (2.34)
11.Tree Of The Dead (2.24)
12. The Hot Gates (3.00)
13. Fight In The Shade (3.17)
14. Come And Get Them (2.05)
15. No Mercy (2.23)
16. Immortals Battle (2.55)
17. Fever Dream (2.33)

18. Xerxes’ Tent (3.20)
19. Tonight We Dine In Hell (1.13)
20. The Council Chamber (2.35)
21. Xerxes’ Final Offer (3.18)
22. A God King Bleeds (2.18)
23. Glory (1.44)
24. Message For The Queen (2.32)
25. Remember Us (3.00)

Ταυτότητα CD:
Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής: Tyler Bates
Ενορχήστρωση κι Εκτέλεση Μουσικής: Timothy Williams
Είδος: Soundtrack
Έτος Παραγωγής: 2007
Εταιρεία Παραγωγής: Warner Bros Records Inc
Εταιρεία Διανομής: Compact Disc
Διάρκεια: 59:56’
Αριθμός Δίσκων: 1